Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
F1: VC Austrálie sa možno presunie do Avalonu
Zdielať na

F1: VC Austrálie sa možno presunie do Avalonu

Šéf formuly 1 Bernie Ecclestone odcestoval z austrálskeho Melbourne, kde v nedeľu odštartujú majstrovstvá sveta F1, do New Yorku, aby rokoval so starostom tohto amerického mesta Michaelom Bloombergom o usporiadaní VC na newyorskom Staten Islande.

Mnohí si tento Ecclestonov počin vysvetľujú ako varovanie usporiadateľom austrálskeho podujatia, že ich preteky môže v seriáli MS čoskoro nahradiť práve newyorská veľká cena. "Jeho odchod neznamená, že by stratil o nás záujem. Je to o obchode, ktorý má v New Yorku," upokojoval riaditeľ organizačného výboru VC Austrálie Ron Walker.

Faktom je, že austrálske podujatie je už niekoľko rokov výrazne stratové a dokonca dlhuje na daniach 50 miliónov USD, čo viedlo melbournského starostu Roberta Doyla k požiadavke preteky zrušiť. Ecclestonova odpoveď bola jasná: "Ak budeme mať nové dejiská pretekov, niektoré staré vypadnú z kalendára. Austráliu napríklad nepotrebujeme."

Ron Walker by rád s vládou štátu Victoria rokoval o možnosti preloženia VC Austrálie do Avalonu, kde by však bolo treba za 200 miliónov USD vybudovať nový okruh. "Po vyjadreniach pána Ecclestona zrejme dozrel čas, aby sme si prezreli plány na sťahovanie do Avalonu," skonštatoval Walker pre autosport.com a pokračoval: "Výstavba okruhu by síce stála dosť peňazí, no tie by vláda mohla nájsť, pokiaľ má na to, aby investovala ďalšiu miliardu austrálskych dolárov do melbournskeho tenisového centra, pričom záujem o tenisové Australian Open je len o trochu väčší ako o preteky F1." Podľa Walkera treba čo najskôr konať: "Výstavba nového okruhu by trvala tri roky, takže rozhodnutie treba prijať na budúci rok, aby to mohlo byť zahrnuté do novej zmluvy na konanie VC Austrálie, ktorá bude platiť od roku 2015. Rozhovory s vládou preto musíme začať čo najskôr po skončení veľkej ceny." Šéf VC Austrálie je presvedčený, že jeho podujatie má pred sebou ešte dlhú budúcnosť. "Som si tým istý. Máme v zmluve päťročnú opciu a pán Ecclestone určite zistí, že sme pre takéto podujatie výborným miestom," myslí si Ron Walker a dodáva: "Je to ako s Montrealom. Prišli pre finančné problémy na jeden rok o veľkú cenu, no zmenili názor a chceli sa dostať späť do kalendára. Jedným z dôvodov bol fakt, že takéto podujatie je obrovskou bezplatnou televíznou reklamou pre usporiadateľské mesto. Je to úžasný šport, ktorý pomáha propagovať mesto.