Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kubicovi potrvá rok, kým získa jeho ruka funkčnosť
Zdielať na

Kubicovi potrvá rok, kým získa jeho ruka funkčnosť

Zdroj: SITA - Kubica sa nešťastne zranil

Poľský pilot formuly 1 Robert Kubica si v nadchádzajúcej sezóne seriálu majstrovstiev sveta sotva zajazdí.

Potrvá možno až rok, kým jeho pravá ruka bude po nehode na nedeľňajšej rely v Taliansku fungovať tak, ako má.

Dvadsaťšesťročný Poliak na Ronde di Andora Rally, pri ktorej utrpel niekoľko vážnych zranení, podrobil sedemhodinovej operácii, pri ktorej síce chirurgovia zachránili jeho končatinu, no zároveň sa spečatilo, že celá sezóna bude asi bez neho. Podľa vyhlásenia Kubicovho tímu Lotus Renault sú doktori s chirurgickým zákrokom "pomerne spokojní". Kubica sa nachádza vo vážnom, ale stabilizovanom stave a je v umelom spánku, z ktorého by ho mali prebrať pondelok ráno.

"Bola to veľmi dôležitá a náročná operácia," vyhlásil šéf operačného tímu Igor Rossello. "Predlaktie Roberta Kubicu bolo preseknuté na dvoch miestach so závažnými poškodeniami kostí a šliach. Urobili sme všetko pre to, aby sme obnovili funkcie predlaktia," dodal.

Podľa Rossella bude trvať približne rok, kým Kubica získa funkčnosť v jeho vážne poškodenej ruke, ale tá by mala byť dostačujúca, aby mohol aj naďalej pretekať.

Šéf stajne Renault Eric Boullier má v pláne pricestovať v pondelok do Talianska spoločne s Kubicovým tímovým kolegom Vitalijm Petrovom a "povedať mu, že netrpezlivo čakáme na jeho návrat". Poliaka údajne navštívil aj Fernando Alonso z konkurenčného Ferrari.

Napriek priaznivým správam je len veľmi nepravdepodobné, že by Kubica mohol štartovať na úvodnej veľkej cene sezóny v Bahrajne 13. marca.

Poliak je v F1 považovaný za jedného z najtalentovanejších pilotov. V uplynulej sezóne skončil v hodnotení pretekárov na ôsmom mieste so ziskom 136 bodov. V tejto sezóne mal štartovať v službách Lotus Renault F1 spoločne s Rusom Vitalijm Petrovom. Náhradnými pilotmi stajne Renault je dvojica Bruno Senna a Romain Grosjean. Zatiaľ sa nerozhodlo, ktorý z nich v prípade potreby nahradí Kubicu na štarte VC Bahrajnu.

TASR - Robert Kubica

Súvisiace články