Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Abú Zabí bitka štyroch o titul tohtoročnej F1
Zdielať na

V Abú Zabí bitka štyroch o titul tohtoročnej F1

Boj o titul majstra sveta formuly 1 vyvrcholí v nedeľu 14. novembra na záverečnej Veľkej cene sezóny v Abú Zabí. V hre zostali po prvý raz v histórii F1 až štyria kandidáti - Španiel Fernando Alonso (Ferrari), Austrálčan Mark Webber a jeho nemecký tímový kolega z Red Bullu Sebastian Vettel, minimálne šance uspieť má Brit Lewis Hamilton (McLaren), keď jeho titulu by musela predchádzať séria zázrakov.

V minulých troch sezónach rozhodol o korune pre víťaza náskok jediného bodu. Poradie jazdcov v tejto chvíli vedie Alonso s osembodovým náskokom na Webbera. Tretí Vettel stráca na lídra pätnásť bodov a štvrtý Hamilton 24. "Jedna vec je istá. Sme na tom pomerne dobre. Všetko je možné, veď uvidíte sami. Moje motto znie: Nelámať si hlavu, nekalkulovať s možnosťami, iba jazdiť," povedal 23-ročný Vettel pred rozhodujúcim víkendom. V prípade úspechu by sa stal najmladším svetovým šampiónom. Dobré vyhliadky mu dáva aj nedávna história - vlani pri svojej premiérovej účasti v Abú Zabí zvíťazil.

Španielsky matador Alonso pôsobil po 14-hodinovom lete zo Sao Paula pokojne: "Je to vždy lepšie, keď idete do posledných pretekov ako líder," skonštatoval 29-ročný pilot. Alonso si je na "sto percent" istý, že po sezónach 2005 a 2006 (Renault) získa do zbierky tretí titul. "Kolega Massa sľúbil, že sa bude podľa možností stavať súperom do cesty," prezradil pilot z Pyrenejského polostrova, ktorý by sa v prípade úspechu stal najmladším trojnásobným majstrom sveta v histórii F1. "Tým sa nezaoberám," odbil novinárske otázky na túto tému. "Vieme, čo máme robiť. Všetko pripravíme do najmenších detailov," sľubuje šéf Ferrari Stefano Domenicali.

Posledné slovo rozhodne nepovedal ani Austrálčan Webber, ktorý útočí na premiérové vavríny v kariére. "Je množstvo scenárov, ako to celé môže dopadnúť. Najlepšiu východiskovú pozíciu má Fernando, ale ani my nie sme bez šance. Tak teda uvidíme, ako to celé dopadne," cituje slová pilota Red Bullu internetový portál eurosport.de. Do skoro vyhasnutej pahreby dúcha McLaren a Lewis Hamilton. Po tretí raz v kariére má pred poslednou VC sezóny šancu na zisk titulu, no v tomto ročníku skôr matematickú. Dvadsaťpäťročný Brit musí jazdiť na víťazstvo a navyše dúfať v neúspech trojice rivalov. "Bol som v takejto situácii už dvakrát. Poznám ten pocit a tlak, keď máte titul na dosah ruky. Tento rok je to však trochu iné. Som si vedomý faktu, že pri 24-bodovom odstupe musím zvíťaziť. Preto necítim rovnaký tlak ako v sezónach 2007 a 2008. Dúfam v zázrak," skonštatoval realisticky. "To však neznamená, že som menej motivovaný. Už sme videli, že MS sú nepredvídateľné a posledné preteky obzvlášť. Z vlastnej skúsenosti viem, že všetko sa končí až za cieľovou páskou. Budem určite útočiť až do samého konca. Bude to brilantný zážitok a už sa neviem dočkať," dodal.

Red Bull určite natankoval ďalšie sebavedomie predčasným triumfom v Pohári konštruktérov. "Červeným býkom" navyše drží palce aj samotný mocný boss efjednotky. "Ak nechám prehovoriť svoje srdce, potom by som najradšej videl v roli majstra sveta pilota Red Bullu," cituje agentúra dpa slová 80-ročného Bernieho Ecclestona.

Súvisiace články