Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Triumf Vettela, pohár pre Red Bull, majstra sveta určí finále sezóny
Zdielať na

Triumf Vettela, pohár pre Red Bull, majstra sveta určí finále sezóny

Na Veľkej cene Brazílie sa o novom majstrovi sveta formuly 1 nerozhodlo. Známy bude až po záverečnom podujatí sezóny VC Abú Zabí, ktorá sa jazdí už na budúci týždeň v nedeľu 14. novembra (od 14.00 SEČ).

Nástrahy brazílskej trate Interlagos najlepšie zvládol Nemec Sebastian Vettel z Red Bullu, ktorý zvíťazil časom 1:33:11,803 h.

Druhý v 71-kolových pretekoch finišoval jeho tímový kolega Austrálčan Mark Webber a podčiarkol tak double rakúsko-britskej stajne, ktorá sa "kolo" pred koncom seriálu MS raduje z triumfu v Pohári konštruktérov. Tretiu priečku obsadil španielsky jazdec Fernando Alonso (Ferrari), ktorý si v klasifikácii udržal vedúcu pozíciu. Jeho 18-bodový náskok však Webber pred vyvrcholením šampionátu skresal na osem. Z hry o titul šampióna definitívne vypadol obhajca trofeje Jenson Button, len v rovine teórie sú šance Lewisa Hamiltona (-24 bodov). Alonsa môžu reálne ohroziť už len Webber (-8) a Vettel, ktorý na lídra stráca 15 bodov.

V najväčšej juhoamerickej krajine mohol Alonso v predstihu získať svoj tretí titul svetového šampióna. Zhluk okolností však vyrazil 29-ročnému rodákovi z Ovieda tromfy z rúk prakticky už v sobotňajšej kvalifikácii. Alonso v súboji o čo najlepšiu východiskovú pozíciu v hlavných pretekoch obsadil až 5. priečku, pričom pred ním sa na štartovom rošte postavili jeho priami konkurenti - Vettel, Webber i Hamilton (McLaren). Duo Red Bullov demonštrovalo svoju silu ihneď po zhasnutí štartovacích svetiel. Už v prvej zákrute sa cez prekvapujúceho víťaza kvalifikácie Hülkenberga dostal ľahúčko Vettel, o chvíľu ho napodobnil aj Webber, ktorému súper tiež nenarobil pri manévri väčšie problémy. Úchvatný štart "červených býkov" bol signálom pre Alonsa, že sa musí urýchlene dostať z 5. miesta smerom nahor. Španiel neváhal ani chvíľu - rafinovane využil zaváhanie Hamiltona a predbehol ho. Rýchlo sa popasoval aj s Hülkenbergom, ktorému status víťaza kvalifikácie vôbec nepomohol, lebo tréma a málo skúseností sa podpísali pod jeho príliš rýchly prepad mimo pódiového umiestnenia. Alonso sa vydal na stíhaciu jazdu za Red Bullmi, ale tí s pribúdajúcimi kolami zvyšovali náskok na čele. Prvá zastávka v boxoch priniesla kuriózny moment pri pohľade na domáceho miláčika Massu, ktorému mechanici zle vymenili pneumatiky. Brazílčan tak musel po dvoch kolách na novú výmenu, čím stratil cenné desiatky sekúnd.

Pozornosť sa sústredila na vedúceho muža pretekov Vettela, ktorý si po prvej výmene udržal takmer 3-sekundový odstup od kolegu Webbera. V 40. kole už strácal tretí Alonso na Vettela 18 sekúnd a víťazstvo v pretekoch sa mu ešte viac vzdialilo. Na 4. pozícii jazdil Hamilton, piaty bol Button. Alonsovi vliala novú nádej havária Liuzziho, ktorý rozbil monopost a na trati sa objavilo safety car. Rozdiely v balíku jazdcov sa vymazali, pole sa opäť zlialo do jedného hadíka, čo pilotom Red Bullu poriadne zabrnkalo na nervy. Z jasných pretekov sa mohla vyvŕbiť poriadna dráma, keď v 55. kole sa bezpečnostné vozidlo vytratilo z trate. Vettel však túto situáciu ustál a žiadne zmeny sa neudiali ani na zvyšných čelných priečkach. Obraz pretekov sa nezmenil, Red Bully po reštarte pokračovali v budovaní náskoku. Alonso každým kolom zaostával a do cieľa sa už nič zásadné nestalo, ale Španiel s 3. miestom môže byť spokojný, lebo tromfy má naďalej vo vlastných rukách. Za pódiovým triom sa jazdci na bodovaných pozíciách zoskupili nasledovne: Hamilton, Button, Rosberg, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Kobajaši.

Sebastian Vettel: "Ťažil som z veľmi dobrého štartu. Videl som, že Nicovi (pozn. Hülkenberg) pretočili kolesá a snažil som sa cez neho natlačiť vnútornou stranou. Bolo tam dosť miesta. Dnes som mal výborne pripravené auto, udržiaval som si náskok počas celých pretekov. Nechcel som silou-mocou ujsť súperom, aby som si rýchlo neopotreboval pneumatiky. Po predošlej Veľkej cene Kórejskej republiky sme sa dokázali pozbierať a sústredili sa na preteky tu v Brazílii. Vybojovali sme pre tím Pohár konštruktérov a stále sme v hre o titul majstra sveta. Bude to ešte veľmi zaujímavé."

Výsledky VC Brazílie (71 kôl, 1 kolo = 4,309 km, spolu 305,909 km):

1. Sebastian Vettel (Nem./Red Bull) 1:33:11,803 h (priemerná rýchlosť: 196,944 km/h), 2. Mark Webber (Austr./Red Bull) + 4,243 s, 3. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) + 6,807, 4. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren-Mercedes) + 14,634, 5. Jenson Button (V. Brit./McLaren-Mercedes) + 15,593, 6. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) + 35,320, 7. Michael Schumacher (Nem./Mercedes) + 43,456, 8. Nico Hülkenberg (Nem./Williams) + 1 kolo, 9. Robert Kubica (Poľ./Renault) + 1 kolo, 10. Kamui Kobajaši (Jap./Sauber) + 1 kolo, 11. Jaime Alguersuari (Šp./Toro Rosso) + 1 kolo, 12. Adrian Sutil (Nem./Force India) + 1 kolo, 13. Sebastien Buemi (Švajč./Toro Rosso) + 1 kolo, 14. Rubens Barrichello (Braz./Williams) + 1 kolo, 15. Felipe Massa (Braz./Ferrari) + 1 kolo, 16. Vitalij Petrov (Rus./Renault) + 1 kolo, 17. Nick Heidfeld (Nem./Sauber) + 1 kolo, 18. Heikki Kovalainen (Fín./Lotus) + 2 kolá, 19. Jarno Trulli (Tal./Lotus) + 2 kolá, 20. Timo Glock (Nem./Virgin) + 2 kolá, 21. Bruno Senna (Braz./Hispania) + 2 kolá, 22. Christian Klien (Rak./Hispania) + 6 kôl.

nedokončili preteky: Vitantonio Liuzzi (Tal./Force India), Lucas di Grassi (Braz./Virgin)

Súvisiace články