Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Mosleyho na poste prezidenta FIA mení Jean Todt
Zdielať na

Mosleyho na poste prezidenta FIA mení Jean Todt

Zdroj: tasr

Novým prezidentom Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) sa v piatok stal bývalý šéf stajne Ferrari v F1 Jean Todt z Francúzska.

Mosley na čele organizácie pôsobil dlhých 16 rokov, do prezidentského kresla sa usadil v roku 1996. Nový muž na poste bude riadiť FIA nasledujúce štyri roky, po ktorých sa bude môcť opäť uchádzať o znovuzvolenie. O verdikte malo rozhodnúť hlasovanie 211 členov FIA, vrátane zástupcov národných automobilových federácií. Podľa oficiálneho stanoviska FIA napokon hlasovalo 196 členov, pre Todta bolo 135 hlasov a Vatanen dostal 49 hlasov pri 12 absenciách.

Šesťdesiattriročný Todt, ktorý bol pred voľbou favoritom, je bývalý hlavný konštruktér tímu Ferrari v seriáli Formuly 1, ktorý stál za piatimi titulmi majstra sveta Michaela Schumachera. Od konca roku 2006 pôsobil ako výkonný riaditeľ talianskej stajne, na svoju funkciu však v marci 2008 rezignoval a po ročnom fungovaní v inej pozícii v rámci spoločnosti Ferrari definitívne opustil. Todt bude mať podporu stále vplyvného - hoci škandálmi ovenčeného - Mosleyho, ktorý sedel v kresle prezidenta 16 rokov. Za Todtom okrem toho stoja aj šéf F1 Bernie Eccelstone a sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher, ktorý pod Todtovým vedením jazdil za Ferrari.

Vatanen je bývalý automobilový pretekár, ktorý sa po skončení kariéry vydal na politickú dráhu a desať rokov pôsobil na pôde Európskeho parlamentu. Päťdesiatsedemročný Vatanen je štvornásobným víťazom Rely Paríž - Dakar a v roku 1981 sa tešil z celkového prvenstva v seriáli majstrovstiev sveta v rely. Fín, ktorého podporoval Mosleyho a Eccelstoneov kritik a niekdajší trojnásobný majster sveta v F1 Jackie Stewart, mal v agende zavedenie etického kódexu vo FIA. Fín ním chcel očistiť od škandálov najmä F1, ktorá tento rok čelila vážnym problémom od hrozby rozdelenia až po "singapurský škandál" zahŕňajúci stajňu Renault.

Súvisiace články