Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
F1: Na VC Brazílie Button blízko k zisku majstrovského titulu
Zdielať na

F1: Na VC Brazílie Button blízko k zisku majstrovského titulu

Zdroj: TASR

Šancu na trofej však stále živia traja piloti.

Šancu na trofej však stále živia traja piloti. Britskému lídrovi (85 bodov) by na zisk titulu stačilo v prípade víťazstva domáceho matadora a druhého jazdca priebežného poradia Rubensa Barrichella (71 bodov) na okruhu "Autodromo Jose Carlos Pace" v Interlagose aj tretie miesto. Pokiaľ by, ako naposledy v Japonsku triumfoval tretí Nemec Sebastian Vettel (69 bodov), Button by musel skončiť na predposlednej VC sezóny maximálne piaty. Oslavovať v Brazílii s najväčšou pravdepodobnosťou bude aj tím Brawn GP, ktorému stačí na zisk Pohára konštruktérov pol boda.

"Dúfam, že Jenson mi urobí láskavosť a titul získa až v Abú Zabí. Ak sa však nevie dočkať, plne to chápem. Kto vie, čo sa stane? Myslím si, že to zvládne už v Brazílii," povedal 78-ročný prvý muž "efjednotky" Bernie Ecclestone pre denník Times.  Žiadne pochybnosti nepripúšťa otec najvážnejšieho adepta na trofej John Button. "Je úplne pokojný a dotiahne to do konca. Povedal mi, že sa veľmi teší na Brazíliu a nepripúšťa žiadne pochybnosti. Pozerám sa na čísla a tie hovoria v Jensonov prospech," cituje slová Buttona seniora denník Daily Mail.

Pre šéfa tímu Rossa Brawna je Brazília obrovskou výzvou: "V Pohári konštruktérov ani u jednotlivcov sa ešte nerozhodlo, preto nás čaká fascinujúci víkend. Pre divákov pri trati aj fanúšikov na celom svete. Interlagos je kvôli nadmorskej výške a špecifickej trati obrovskou výzvou." Boj do posledného dychu sľubuje Nemec Vettel. "Nemám čo stratiť a preto budem naplno útočiť. Jenson sa zdá trochu slabší a to je možno naša šanca. Dôležité je dostať zo seba maximum, čo budú robiť ostatní, nie je v mojich rukách. Mojim cieľom je titul a budem bojovať až do konca," povedal pilot tímu Red Bull.

Buttonova cesta za titulom v Brazílii:
- ak skončí maximálne na treťom mieste, nezávisle od výsledku Barrichella a Vettela
- ak skončí maximálne piaty a Barrichello nezvíťazí
- ak skončí šiesty alebo siedmy, Vettel nezvíťazí a Barrichello sa neprehupne cez tretiu priečku
- ak skončí ôsmy, Vettel maximálne tretí a Barrichello štvrtý
- ak nezíska žiadne body, Barrichello skončí maximálne piaty a Vettel maximálne tretí
- ak jeho konkurenti nezískajú žiadne body alebo vypadnú