Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Renault v dôsledku škandálu stratil hlavných sponzorov
Zdielať na

Renault v dôsledku škandálu stratil hlavných sponzorov

Zdroj: autoclub.com

Peniažky sa odkotúľajú...

ING, ktorá poskytovala Renaultu najväčšiu čiastku v rámci rozpočtu stajne, už skôr avizovala zámer opustiť kolotoč F1 z dôvodu redukcie nákladov. K tomuto kroku však malo prísť až po sezóne.

"V súvislosti s verdiktom Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) sme sa rozhodli s okamžitou platnosťou ukončiť spoluprácu s tímom F1 Renault. Sme sklamaní, že prišlo k tomuto obratu, keďže inak išlo o úspešné sponzorovanie," píše sa vo vyhlásení ING.

ING podľa niektorých odhadov zabezpečovalo pokrytie vyše polovice rozpočtu Renaultu. Spoločnosť v minulej sezóne údajne podporovala F1 sumou vo výške približne 86 miliónov dolárov, pričom Renault z tejto čiastky získal 65 miliónov. Mutua Madrilena ukončila sponzorovanie Renaultu z podobných dôvodov ako ING s tým, že jej rozhodnutie nebude mať vplyv na sponzorský kontrakt s dvojnásobným majstrom sveta Fernandom Alonsom.

"Mutua Madrilena je presvedčená, že konanie určitých ľudí v tíme Renault bolo mimoriadne závažné nielen z dôvodu skompromitovania športu, ale tiež vystavilo nebezpečenstvu divákov, jazdcov a traťový personál. Tieto skutočnosti by mohli mať negatívny vplyv na imidž, reputáciu a dobré meno sponzorov," uviedla spoločnosť vo svojom stanovisku a požiadala Renault o odstránenie mena spoločnosti z monopostov francúzskej stajne.

FIA v pondelok udelila Renaultu podmienečný zákaz činnosti na dva roky a bývalý riaditeľ stajne Flavio Briatore sa už v F1 z dôvodu doživotného trestu nikdy neobjaví. Príčinou aféry boli minuloročné preteky v Singapure, na ktorých vedenie Renaultu nariadilo Piquetovi havarovať, aby sa víťazom stal Fernando Alonso.

Súvisiace články