Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stajňa Renaultu čaká na svoj osud v F1, rozhodne sa v pondelok
Zdielať na

Stajňa Renaultu čaká na svoj osud v F1, rozhodne sa v pondelok

Singapúrsky škandál sa vyrieši

Renaultu hrozí v tomto bezprecedentnom prípade trvalé vylúčenie zo seriálu, pozorovatelia sa však zhodujú, že pravdepodobnejšou možnosťou bude vysoká finančná pokuta a dočasná suspendácia. Aj to však môže spôsobiť v konečnom dôsledku odchod francúzskej automobilky z F1, ktorá sa podobne ako iné, trápi pre znížený odbyt v časoch svetovej ekonomickej krízy. Z F1 už napokon odišli Honda a ku koncu roka sa lúči aj BMW, seriál sa navyše tento rok valí z jedného škandálu do druhého. Po hroziacom rozkole sa objavil singapurský škandál a v médiách sa viac hovorí o problémoch ako o samotných pretekoch.

Za obeť škandálu v Renaultu už padol šéf tímu Flavio Briatore a tiež technický riaditeľ Pat Symonds. Obaja sa na parížskom vypočúvaní nezúčastnia, Piquet má zase zaručenú imunitu. Pravé mladý Brazílčan vyrukoval po svojom júlovom prepustení zo stajne s obvineniami proti Briatoremu a vytiahol na svetlo sveta singapurskú haváriu.       "Renault musí prísť na vypočúvanie so zdvihnutými rukami a priznať vinu, veď na škandál reagovali odchodom Briatore aj Symonds," uviedol bývalý pretekár Martin Brundle vo svojom stĺpčeku v nedeľnom vydaní britského denníku Sunday Times. "Musia tiež ukázať, že vymenujú nového spoľahlivého riaditeľa. Predpokladám, že dostanú vysokú pokutu od FIA a dostanú mínusové body, ktoré budú tím ťažiť budúci rok pri štartoch," napísal ďalej Brundle.   

Alonso, ktorý kontroverzné preteky v Singapure vyhral, podľa FIA o celej situácii nevedel a celý spor sa črtá byť iba medzi Piquetom a dvoma tímovými šéfmi. Podľa správ talianskej tlače sa však na vypočúvaní zúčastní, pretože vraj na poslednú chvíľu dostal od FIA "pozvánku". Španiel už pritom vypovedal, vyšetrovatelia FIA s ním hovorili po Veľkej cene Belgicka koncom augusta. Renault jeho účasť na parížskom stretnutí nepotvrdil.     

Súvisiace články