Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Lotus ohlásil návrat do seriálu MS, aj Sauber má šancu
Zdielať na

Lotus ohlásil návrat do seriálu MS, aj Sauber má šancu

Zdroj: tasr

Kto sa ešte vynorí z hmly F1?

FIA zamietla prihlášku tímu BMW Sauber, no prisľúbila mu miesto v F1 v prípade odchodu niektorého z tímov zo štartovej listiny pre rok 2010. Okrem toho FIA rokuje so zástupcami tímov o rozšírení seriálu MS na 14 tímov a 28 vozidiel v roku 2010.

Lotus sa naposledy predstavil v F1 v roku 1994. Tím síce sídli v anglickom Norfolku, no financuje ho malajzijská vláda spolu s konzorciom podnikateľov z tejto ázijskej krajiny. Malajzský premiér Najib Razak vyhlásil, že tím bude mať základňu v Sepangu, kde sa koná ja VC Malajzie. Dvojicu pilotov pre budúcu sezónu vyberú spomedzi šiestich kandidátov a zverejnia do 31. októbra. Šéfom tímu Lotus je Tony Fernandes, majiteľ leteckej spoločnosti Air Asia. Technický riaditeľ bude Mike Gascoyne, ktorý v tejto funkcii pôsobil už v tímoch Force India, Toyota, Renault a Jordan. Dodávateľom motorov bude Cosworth a v F1 bude tím pôsobiť 10 rokov. "FIA akceptovala prihlášku Lotusu na vstup do F1 v roku 2010," uvádza sa vo vládnom vyhlásení. "Malajzijský tím je spoluprácou vlády a súkromného sektora a spája skúsenosti Protonu a Lotusu."

V F1 pôsobil Lotus v rokoch 1958 až 1994, počas ktorých vyhral 79 Veľkých cien a získal sedemkrát Pohár konštruktérov. Titul majstra sveta si v Lotuse vybojovali Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt a Emerson Fittipaldi.

Zamietnutie prihlášky BMW Sauber zdôvodnila FIA medializovaným oznámením nemeckej automobilky o odchode z F1 v roku 2010. "Napriek tomu, FIA považuje prihlášku BMW Sauber za veľmi kvalitnú a tím by bol v šampionáte konkurencieschopným," konštatuje FIA. "Práve preto ocenila BMW Sauber '14. miestom' v šampionáte. To znamená, že má nárok na obsadenie voľného miesta, ktoré by vzniklo na štartovom rošte v roku 2010."