Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hamilton je po štvrtýkrát majster sveta v F1
Zdielať na

Hamilton je po štvrtýkrát majster sveta v F1

MEXICO CITY / Britský pilot Lewis Hamilton po štvrtý raz v kariére oslavuje titul majstra sveta v motoristickej formule 1. Veľkú cenu Mexika poznačili incidenty z úvodného kola, v ktorých boli zapletení Lewis Hamilton aj Sebastian Vettel.

Pretekár tímu Mercedes síce v nedeľňajšej Veľkej cene Mexika obsadil 9. miesto, istotu titulu dve kolá pred koncom mu zabezpečila štvrtá pozícia jeho jediného rivala Sebastiana Vettela na monoposte Ferrari. Obaja jazdci bojujúci o titul sa dostali krátko po štarte do vzájomnej kolízie a museli ísť do boxov. Po celý zvyšok pretekov sa už len predierali štartovým poľom. Vettel potreboval na uchovanie majstrovských nádejí minimálne druhú priečku, Hamiltonovi hrala do kariet aj piata pozícia. Brit má v poradí MS už neprekonateľný náskok 56 bodov.

Hamilton na ceste za svojím štvrtým titulom svetového šampióna získal deväť víťazstiev, situácia v šampionáte sa definitívne zlomila v jeho prospech po letnej prestávke, keď využil Vettelove viaceré zaváhania či technické problémy. Tridsaťdvaročný rodák zo Stevenage sa tešil z prvého titulu v sezóne 2008 ešte vo farbách McLarenu, ďalšie tri primáty pridal už ako člen tímu Mercedes. Triumfoval v rokoch 2014, 2015 a 2017. Vlani ho prekonal jeho tímový kolega Nico Rosberg.

Úvodné kolo VC Mexika prinieslo veľkú drámu - Vettel sa po štarte ťukol s Verstappenom a následne aj s Hamiltonom. Vettel si poškodil predné krídlo, zatiaľ čo Hamilton dostal defekt a obaja museli zájsť do boxov. Nemcovi aj Britovi nasadili mäkké zmesi pneumatík, vrátili sa na 18., resp. 20. mieste. Lídrom bol Verstappen, v 20. kole mal pred Bottasom náskok šesť sekúnd. Vettelovi patrila 13. priečka, Hamilton bol na poslednej 19. pozícii a o chvíľu na to dostal kolo od Verstappena. V aktuálnej situácii potreboval Vettel minimálne druhé miesto, aby si uchoval šancu na titul - v 26. kole sa nachádzal na bodovanej 10. priečke.

V 33. kole vedenie pretekov nasadilo virtuálny safety car po odstavení Hartleyho auta blízko pri trati. Vettel s Hamiltonom medzitým absolvovali druhú zastávku u mechanikov, Nemec obul ultrasofty. Pre Vettela sa veľká cena nevyvíjala priaznivo, 20 kôl pred koncom bol šiesty, Hamilton dvanásty. V 55. kole sa Vettel dostal na piate miesto cez Strolla a vzápätí aj cez Ocona na štvrté. Hamilton bol v tom čase desiaty a na konte mal bod. V 69. kole sa Hamilton po tuhom boji dostal pred Alonsa na deviatu priečku a v tej chvíli mal titul vo vrecku. Vettel totiž potreboval víťazstvo a na to nemal nárok.

Výsledky - Veľká cena Mexika F1 - Mexico City - nedeľa (po 71 kolách): 1. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 1:36:26,550 h, 2. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +19,678 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +54,007, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +1:10,078 min, 5. Esteban Ocon (Fr.) Force India, 6. Lance Stroll (Kan.) Williams,... 9. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes - všetci +1 kolo

Súvisiace články