Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štefan Svitko nespí s rodinou. Kúpil si hypoxickú komoru
Zdielať na

Štefan Svitko nespí s rodinou. Kúpil si hypoxickú komoru

VYŠNÝ KUBÍN / Štefan Svitko robí pre obhajobu minulo-sezónnej druhej priečky na Dakare maximum. Na rely sa dokonca pripravuje tak, že nespí ani s rodinou.

Na Dakare čakajú jazdcov trate vo výške vyše 4000 metrov nad morom. Svitko si teda kúpil hypoxickú komoru! "Prístroj, ktorý imituje nadmorskú výšku, vháňa ten kyslík do toho stanu a ja v tom stane spím."

Doma vo Vyšnom Kubíne má teda zrazu podmienky vysokohorskej Bolívie a v kyslíkovom stane poctivo spí každú noc. "Začal som na 1800 metroch a každé tri - štyri dni si pridávam nadmorskú výšku, momentálne som na 2700," pochvaľuje si prípravu rodák zo Žaškova. No a kyslíková príprava sa okamžite prejavuje. Akonáhle zvýši stupeň o tristo metrov, cíti staré známe problémy.

"Hneď prvú noc nespím, to je presne taký stav, aký mám na Dakare, kde mám problém so spaním a presne to isté mám doma, ale už tretí štvrtý deň spím úplne v pohode." Prípravu navyše umocňuje bicyklovaním  s maskou, cez ktorú taktiež dýcha tento riedky vzduch. "Sa môže maximálne dva – tri krát do týždňa trénovať s tou kyslíkovou maskou a maximálne hodinu." Na konci kyslíkového tréningu by mal zvládať podmienky nadmorskej výšky 4000 metrov

Súvisiace články