Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štefan Svitko ide na Dakar s novou motorkou
Zdielať na

Štefan Svitko ide na Dakar s novou motorkou

BRATISLAVA / Slovenský pretekár Štefan Svitko pôjde na Rely Dakar 2017 (2. - 14. januára) s novou továrenskou motorkou.

"Mala by byť presne taká, akú majú fabrickí jazdci. Je veľmi ľahká a oveľa obratnejšia. Mal som nejaké ponuky od iných značiek, ale chcem mať čo najväčšiu šancu Dakar úspešne dokončiť. Odchod od strojov KTM si teda neviem predstaviť," povedal 34-ročný motocyklista, ktorý v predošlom ročníku po jednom etapovom víťazstve obsadil konečné 2. miesto.

Svitko priznáva, že po úspechu cíti tlak od svojich fanúšikov, ktorí chcú, aby skvelý výsledok zopakoval. "Keďže som bol druhý, všetci budú čakať dobré umiestnenie. Ja to tak ale nevnímam. Šance má každý podobné. Niekto väčšie a niekto menšie. Z najlepších 15 jazdcov môže vyhrať hocikto," myslí si. Favoritom na víťazstvo je podľa Svitka Austrálčan Toby Price, za ktorým na Rely Dakar 2016 zaostal o takmer 40 minút. "Aj jemu sa niečo môže stať, je to tiež iba človek. Ale je pravda, že takých ľudí veľa nie je. Má talent, je to výborný jazdec, má dobrý tím," pochválil Slovák svojho najväčšieho rivala.

Historický výsledok priniesol Štefanovi Svitkovi väčšiu podporu výrobcu KTM, ktorý mu dodal nový motocykel. Napriek tomu nie je fabrickým jazdcom, nemá teda nijaké záväzky týkajúce sa pomoci iným pretekárom. "Jedna z výhod je, že keď tá motorka prišla na Slovensko, bola pripravená na preteky. Nemuseli sme nič upravovať. Dokonca bola už aj nastriekaná v našich farbách. Ušetrilo nám to veľa práce," pochvaľuje si Svitkov mechanik Zlatko Novosád. "Zatiaľ sme na nej stihli urobiť asi 100 kilometrov a hneď sme ju museli poslať do Južnej Ameriky. Prišla dosť neskoro, u nás nebolo vhodné počasie na to, aby sme ju mohli zabehnúť. Všetko teda budeme riešiť až tam," doplnil.

Ďalšiu pomoc od KTM dostane Svitko priamo na Dakare, pôjde predovšetkým o dodávky náhradných dielov. "Keď sa nám počas minulých ročníkov medzi etapami niečo pokazilo, museli sme to opravovať. Nemohli sme niečo len tak vymeniť, lebo by nás to stálo veľa peňazí. Teraz jednoducho opotrebované súčiastky vymeníme. To pre nás bude veľká výhoda," vysvetlil Novosád. Svitko však upozorňuje, že bude musieť byť aj napriek spolupráci naďalej opatrný: "Nebude to tak, že keď rozbijem celú motorku, tak mi dajú novú."

Svitkov tréning pred Dakarom sa oproti predchádzajúcim ročníkom výrazne nezmenil. "Trochu viac sa pripravujem na nadmorskú výšku. Chcem čo najviac jazdiť na motorke, na dva týždne sa pôjdem aklimatizovať do Tatier," uviedol. Trénovať môže aj vo vojenských priestoroch na Záhorí, dostal na to špeciálne povolenie. "Som veľmi vďačný, že mi to umožnili. Dúfam, že mi to pomôže doladiť formu," uzavrel.

Motorku, na ktorej Štefan Svitko absolvuje Rely Dakar 2017, poslali do francúzskeho prístavu Le Havre vo štvrtok. Jazdec sa spolu s tímom do Južnej Ameriky presunie 27. decembra.

Súvisiace články