Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Legendárny Francúz Loeb opäť na Slovakia Ringu
Zdielať na

Legendárny Francúz Loeb opäť na Slovakia Ringu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Deväťnásobný majster sveta v rely z rokov 2004 - 2012 Sébastien Loeb bude najväčším diváckym magnetom pre návštevníkov tohoročného 4. kola 12-dielneho seriálu majstrovstiev sveta cestných automobilov FIA WTCC a FIA ETCC na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni (9. - 11. mája).

Slávny automobilový pretekár vo farbách francúzskeho tímu Citroen Total WTCC minulý rok prestúpil z rely pretekov na okruhové súťaže, na ktorých opäť patrí k najväčším favoritom na celkový triumf. Zatiaľ je so ziskom 84 bodov na 3. mieste priebežného poradia. Jeho lídrom je José Maria Lopéz z Argentíny (115 bodov), druhým jazdcom v poradí je štvornásobný majster sveta WTCC Yvan Muller z Francúzska (105 bodov). Podľa predbežnej štartovnej listiny nikto z elitnej šestnástky FIA WTCC by najbližší víkend v Orechovej Potôni nemal chýbať.

Štyridsaťročný Loeb sa na súboje na Slovakia Ringu veľmi teší

Podľa jeho slov je oproti svojim najväčším rivalom v malej výhode, lebo na slovenskom okruhu už v minulom roku jazdil, hoci hlavné preteky pre technické problémy nedokončil.

"Pôsobenie v súťažiach cestných automobilov na okruhoch považujem za ďalšiu veľkú životnú výzvu. Môj prestup do okruhových súťaží bol celkom logický, pretože už som nechcel ďalej jazdiť rovnaké rely preteky. V tomto seriáli som pôsobil viac ako desať rokov, potreboval som zmenu. Už som nechcel cestovať na tie isté trate, bojovať o tie isté pocty s tými istými súpermi. Už som to všetko veľmi dobre poznal. Už to začala byť rutina," objasnil Sébastien Loeb svoj minuloročný prestup v rámci svetového motošportu.

"V roku 2013 som z rôznych dôvodov odjazdil iba štyri kolá celého seriálu MS v rely, takže s takým malým počtom pretekov som už jubilejný desiaty titul majstra sveta nemohol získať," reagovala najväčšia hviezda najbližšieho motoristického májového víkendu v Orechovej Potôni na otázky novinárov.

Za súťažným volantom od 21 rokov

Keďže Loeb sa k motošportu dostal až ako 21-ročný v roku 1995, odpovedal aj na otázku, čo si do rely pretekov priniesol zo športovej gymnastiky, ktorej sa dlhé roky predtým aktívne venoval. "Gymnastika ma ako mladého športovca naučila zvládať psychický tlak, ktorému som bol vystavený v nej, a ktorému som sa neskôr nevyhol ani pri motoristickom športe. Gymnastika ma naučila správnej rovnováhe a totálnej koncentrácii na všetko, čo som robil. Práve plná koncentrácia na jazdu v teréne i na okruhu je pri motoristickom športe veľmi dôležitá. Vďaka gymnastike som zbytočne nepodliehal tlaku, ktorý na mňa za tých desať rokov, počas ktorých som bojoval o tituly majstrov sveta v rely, moje okolie na mňa vyvíjalo. Vďaka gymnastike a súťažiam v nej, som bol už odolným športovcom," zhrnul Sébastien Loeb svoje súťažné skúsenosti, ktoré mu pomohli doteraz až 116-krát vystúpiť na stupne pre troch medailistov na rôznych motoristických súťažiach.

Súvisiace články