Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Schumacher (44) je v kritickom stave, do hlavy mu navŕtali diery
Zdielať na

Schumacher (44) je v kritickom stave, do hlavy mu navŕtali diery

PARÍŽ / Zdravotný stav bývalého pretekára a sedemnásobného majstra sveta formuly 1 Michaela Schumachera je veľmi kritický. Uviedli to lekári z nemocnice v Grenobli, kde legendárny pilot F1 podstúpil ďalšiu operáciu.

Život mu zachránila prilba

"Krátko po nehode bol pri vedomí, ale nereagoval normálne na kontrolné otázky záchranárov. Teraz je v umelom spánku, telesnú teplotu uňho udržiavame medzi 34 - 35 stupňami Celzia. Nedá sa vylúčiť trvalé poškodenie mozgu. Bez helmy by bol pravdepodobne mŕtvy," informoval lekársky štáb na pondelňajšej mimoriadnej tlačovej besede.

Na tlačovej konferencii v nemocnici zaznelo, že Schumacherov (44) mozog bol poškodený. Mieru rozsahu však nikto neupresnil. "Na to je skoro. Pozeráme sa z hodiny na hodinu," zaznelo na tlačovej konferencii.

Bývalý pilot F1 utrpel vážne zranenia hlavy počas lyžovačky vo francúzskom stredisku Méribel, odkiaľ bol prevezený do nemocnice v Grenobli. Tam podstúpil z nedele na pondelok druhú operáciu. Isté je jedno, že Schumacherovi zachránila život prilba, ktorú mal počas lyžovačky na hlave.

Schumacher mal podľa dostupných informácií lyžovať mimo vyznačenej lyžiarskej trate a hlavou narazil do skaly, na hlave mal prilbu. Ako prvá pri ňom bola horská polícia, následne ho letecky transportovali do blízkeho medicínskeho zariadenia, odkiaľ ho previezli do Grenoblu.

Stav je stále kritický

"Pacient utrpel poranenia hlavy a je v kóme. Tento stav si vyžaduje neurologickú liečbu," uviedol hovorca Fakultnej nemocnice v Grenobli Jean Marc Greiner. Ako dodal, Schumacher je stále v kritickom stave.

Parížsky neurológ Gerard Saillant dohliadne na priebeh Schumacherovej liečby. "Previezli ho do nemocnice, kde sa mu dostáva profesionálnej opatery. Nemôžeme neustále poskytovať nové informácie o jeho stave, žiadame preto o porozumenie. Nikto ďalší nebol spojený s incidentom," dodala v nedeľu pilotova hovorkyňa Sabine Kahnová pre Daily Mail.

V nemocnici je jeho manželka Corinna aj s oboma deťmi či bývalí kolegovia z Ferrari a Mercedesu Jean Todt a Ross Brawn. Schumacher absolvoval svoju poslednú Veľkú cenu 25. novembra 2012 v Brazílii, kde sa rozlúčil s dianím v F1 siedmym miestom. Celkovo absolvoval 308 VC za Jordan (1991), Benetton (1992 - 1995), Ferrari (1996 - 2006) a Mercedes (2010 - 2012).

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články