Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
F1: Räikkönen (33) zostane v tíme Lotus aj v roku 2013
Zdielať na

F1: Räikkönen (33) zostane v tíme Lotus aj v roku 2013

Zdroj: sita, Kimi Raikkonen

Fínsky pretekár Kimi Räikkönen zostane v tíme Lotus aj v nasledujúcej sezóne prestížneho seriálu MS formuly 1.

Tridsaťtriročný jazdec, ktorý sa v roku 2007 tešil z titulu majstra sveta v tíme Ferrari, sa pred aktuálnou sezónou vrátil do efjednotky po dvoch rokoch pôsobenia v MS v rely. S tímom Lotus sa síce dohodol na dva roky, aby si však udržal svoj angažmán, musel dodržať klauzulu o dostatočnej výkonnosti. "Tím Lotus si chcel udržať Räikkönena pre sezónu 2013. Kimi zažíva dobrú sezónu a zabezpečil si svoje miesto v našom tíme aj v nasledujúcej sezóne. Podmienkou bolo dosiahnuť určitý počet bodov do istého septembrového dátumu, čo sa mu podarilo. Nemáme pochybnosti o tom, že jeho návrat je úspešný, veď jeho dobré výkony ho dostali na tretie miesto priebežného poradia pred jazdcov McLarenu," informoval Fínov zamestnávateľ Lotus-Renault.

Räikkönenova zatiaľ úspešná sezóna

Kimi Räikkönen počas sezóny bodoval okrem jedného prípadu vo všetkých zo 17 pretekov a v súčasnosti mu patrí tretia priečka v klasifikácii svetového šampionátu. Líder Sebastian Vettel nazbieral v 17 podujatiach 240 bodov, druhý Fernando Alonso 227, Kimi Räikkönen má so 173 bodmi šesťbodový náskok pred Markom Webberom z Red Bullu a osembodový pred Lewisom Hamiltonom z McLarenu.

Debut v kolotoči v roku 2001 v Austrálii

Tridsaťtriročný rodák z Espoo debutoval v efjednotke v roku 2001 na VC Austrálie. Po piatich rokoch v McLarene prestúpil v roku 2007 do Ferrari a v premiérovej sezóne v tíme z Maranella sa stal majstrom sveta. V ďalších dvoch ročníkoch sa však trápil a rozhodol sa pre koniec v efjednotke. V Citroëne následne absolvoval dve sezóny MS v rely. Jeho najlepším výsledkom na podujatiach tohto seriálu bolo piate miesto. V roku 2010 sa očakávalo, že sa vráti do tímu McLaren, ale jeho príchod údajne zlyhal na finančných požiadavkách. Šéf McLarenu Martin Whitmarsh tak angažoval Brita Jensona Buttona. Räikkönen v novembri minulého roka podpísal zmluvu s tímom Lotus, vtedy ešte pod značkou Renault.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články