Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
TRAGÉDIA JAK-42: Najprv vtipkovali, potom už len nadávali...
Zdielať na

TRAGÉDIA JAK-42: Najprv vtipkovali, potom už len nadávali...

Počas vyšetrovania leteckej tragédie hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ obiehalo svet množstvo správ o príčinách tohto obrovského nešťastia. Teraz denník Komsomoľskaja pravda zverejnil prepis komunikácie osudného letu s počítačovou simuláciou štartu. Najprv žarty, potom tragédia - taký bol krátky let Jak-42 s naším hokejistom Pavlom Demitrom.

Nahrávka z lietadla ukazuje, že v pilotnej kabíne panovala dobrá nálada. Piloti sa nikam neponáhľali, neboli v strese, vtipkovali a smiali sa. Šlo o úplne normálny let. Posádka nebola pod tlakom pre chystaný prílet vysoko postavených politikov do Jaroslavle. Vyvracia sa tým špekulácia o nervovom vypätí posádky.

Zle preškolení piloti

"Rýchlosť rastie. Parametre v norme. 130... 150... 170... 190," hlási mechanik stúpajúcu rýchlosť. V zázname sa ale ozýva aj rastúci hluk od predného kolesa, ktoré sa nemôže odlepiť od zeme. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že niektorý z pilotov mimovoľne stlačil pedál brzdy. Podľa nich boli piloti zle preškolení z typu Jak-40, v ktorom sú na podlahe opierky na podpätok. V novších Jak-42 ale nie sú a ak niektorý z pilotov zo zvyku nohu o neexistujúcu opierku oprel, omylom vlastne zošliapol brzdu.

"Zdvíhajte!", znie v kabíne, zatiaľčo piloti priťahujú riadiace páky k sebe. "210"," hlási mechanik rýchlosť, ktorá však pre brzdenie podvozku ku vzletu nestačí. "Vzlet!", dožaduje sa kapitán maximálneho ťahu motorov v okamžiku, keď ku koncu dráhy zostáva necelý kilometer. Ak by teraz kapitán prerušil štart, lietadlo by pravdepodobne prešlo na koniec dráhy, ale bez vážnejších následkov. "Určite sme stabilizátor málo nastavili," tvrdí druhý pilot. "Vzlet, vzlet!", volá kapitán. "250," hlási mechanik. "Vzlet, stabilizátor!", kričí kapitán.

Čo to vyvádzaš!?

Lietadlo míňa koniec štartovacej dráhy. Kapitán nečakane odťahuje riadenie od seba, asi sa rozhodol prerušiť štart. Palubný mechanik sám prepína motory na nízky ťah, aby sa lietadlo ľahšie zastavilo. "Čo to vyvádzaš!?", huláka druhý pilot na kapitána: piloti si v tej chvíli uvedomili, že prerušený štart lietadlo silne poškodí a rozhodujú sa predsa len vzlietnuť. Nastavujú výškové kormidlá na maximum a celou silou priťahujú riadenie k sebe.

Na konci už iba vulgárne nadávky

A v tej chvíli sa jeden z nich - možno aj naplno - oprel do brzdových pedálov. "Vzlet!!!", kričí kapitán. Mechanik znova nastavuje všetky tri motory na maximálny ťah. Lietadlo sa odlepuje od zeme 450 metrov za koncom dráhy. V kabíne znie poplašný signál. Stroj, ktorý už nespomaľujú brzdy, sa prudko vznáša nahor, ale z výšky 6 metrov začína padať. Kapitán vulgárne nadáva... "Andrjuša!", kričí naňho druhý pilot. Kapitán opäť zakľaje a o dve stotiny sekundy je záznam prerušený...

youtube

Súvisiace články