Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kapitán tragického letu hokejistov mal infarkt, zošliapol brzdu
Zdielať na

Kapitán tragického letu hokejistov mal infarkt, zošliapol brzdu

Už pred dvoma dňami uzrela svetlo sveta informácia o tom, že testy s lietadlom Jak-42 na letisku neďaleko Moskvy dali septembrovú katastrofu rovnakého stroja na palube s hokejistami Jaroslavľu za vinu pilotom. Teraz prichádza správa, že kapitán Andrej Solomencev dostal počas štartu infarkt a omylom zošliapol brzdu!

Denník Kommersant v minulých dňoch s odvolaním sa na špecialistov, ktorí sa zúčastnili na testoch, napísal: "Brzdenie kolies nespôsobila technika, ale pilot, ktorý z neznámeho dôvodu nechal pri vzlete nohy na pedáloch." Po novom by to už teda nemali byť neznáme dôvody, ale zdravotná indispozícia kapitána stroja s hokejistami.

Kapitán mal problémy so srdcom, dostal infarkt

Ten mal počas štartu utrpieť infarkt. Portál blesk.cz získal vyjadrenie Tomáša Víteka, ktorý je technikom zabezpečenia na štartovacej dráhe letiska v Pardubiciach. A má známeho v Ruskom leteckom úrade, ktorý nešťastie zo 7. septembra vyšetroval. "Na zázname z kabíny bolo jasne počuť, ako kapitán hovorí, že mu nie je dobre. Podľa informácií, ktoré sme získali, mal problémy so srdcom."

Tomáš Vítek ďalej vraví: "Teória je taká, že pri štarte, keď dochádza k veľkému preťaženiu organizmu, mal srdcovú príhodu a začal brzdiť. Druhý pilot vedel, že už sú za hranicou, keď môžu zastaviť a musel vzlietnuť." O zdroji svojich informácií dodáva: "Sú priamo od známeho toho kapitána. Ten tvrdí, že mal problémy so srdcom a v poslednom čase sa výrazne orientoval na vieru v Boha."

Ani krátka dráha, ani zlý stav lietadla

Veľa sa pohovorilo o tom, že štartovacia dráha bola príliš krátka. "Nie, v jej dĺžke nebol problém. Naša v Pardubiciach je kratšia o pol kilometra a štartujú tu oveľa väčšie a ťažšie lietadlá," argumentuje Vítek a nesúhlasí ani so špekuláciami o zlom technickom stave lietadla, v ktorom zahynul aj Slovák Pavol Demitra. "Všetci, akonáhle počujú, že ruské lietadlo, tak ho hneď hania. Väčšina z nich je v lepšom stave, než v Česku. Prechádzajú prísnymi kontrolami. Hokejisti mali k dispozícii nadštandardný stroj."

ahaonline.cz

Súvisiace články