Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rekonštrukcia havárie. Za pád lietadla s hokejistami môžu piloti
Zdielať na

Rekonštrukcia havárie. Za pád lietadla s hokejistami môžu piloti

Testy s lietadlom Jak-42 na letisku neďaleko Moskvy potvrdili, že septembrovú katastrofu rovnakého stroja na palube s hokejistami Jaroslavľu spôsobila chyba pilotov.

Uviedli to noviny Kommersant s odvolaním na špecialistov, ktorí sa zúčastnili týchto skúšok. "Behom letových skúšok bola experimentálne dokázaná verzia o tom, že Jak-42 a ľudia na jeho palube zabili nie technické závady či problémy s kvalitou paliva, ale práve brzdenie kolies. Nespôsobila ich technika, ale pilot, ktorý z neznámeho dôvodu nechal pri vzlete nohy na pedáloch," napísal denník.

Ruský Medzištátny letecký výbor, ktorý nehodu vyšetruje, už skôr dospel k poznatku, že haváriu mohla spôsobiť "dodatočná brzdiaca sila". K overeniu tejto hypotézy podnikol úrad na letisku v Žukovskom pri Moskve sériu letových skúšok s lietadlom rovnakého typu. 

Testovací pilot držal nohy na pedáloch

Podľa Kommersantu testy skončili v utorok dvoma poslednými vzletmi. Najprv skúšobný pilot, napodobňujúci počínanie si svojho kolegu z osudového letu, behom štartu držal nohy na brzdách a súčasne k sebe priťahoval kormidlo. K nemu bol pripevnený prístroj, merajúci silu vyvíjanú rukami pilota.

Ukázalo sa, že k pritiahnutiu kormidla do uhla 13 stupňov bolo treba silu, ktorá odpovedá 64 kilogramov - to testovací pilot nemohol vyvinúť bez toho, aby sa celou silou oprel aj do pedálov bŕzd.

Pri druhom teste bez problémov vzlietol

V druhom test, v ktorom boli nastavené klapky výškového kormidla do normálneho uhla päť stupňov, piloti dalo preč ruky a nohy z riadenia stroja a Jak-42 vzlietol. Výsledky testov poslúžia ako základ správy technickej komisie Medzištátneho leteckého výboru o príčinách katastrofy. Správu už experti začali pripravovať.

Lietadlo Jak-42 sa zrútil 7. septembra pri meste Jaroslavľ po nepodarenom štarte. V troskách lietadla zahynulo 44 ľudí. Medzi mŕtvymi bol slovenský hokejista Pavol Demitra, ale aj trojica českých hráčov Jan Marek, Karel
Rachůnek a Josef Vašíček. Nešťastie prežil len palubný inžinier Alexander Sizov. Prečítajte si jeho spoveď.

Animácia ukazuje, ako by mohol vyzerať priebeh nehody.

isifa

Súvisiace články