Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Piloti Jaku-42 si nerozumeli. Jeden pridával, druhý brzdil!
Zdielať na
Hokej

Piloti Jaku-42 si nerozumeli. Jeden pridával, druhý brzdil!

Dych vyrážajúce výsledky vyšetrovania leteckej katastrofy pri Jaroslavli! Experti zistili, že v lietadle smrti nefungovalo pri pokuse o vzlet komunikačné zariadenie. A tak sa piloti v kabíne nemohli medzi sebou dohovoriť, čo treba robiť. Jeden potom pridával ťah motorov, druhý šliapal na brzdy!

S takýmto predbežným záverom o vyšetrovaní pádu stroja s hokejistami prišiel denník Komsomolskaja pravda. Noviny sa odvolávajú na zdroj priamo z vyšetrovacieho výboru.

Ten tvrdí, že kapitán a druhý pilot spolu hovorili bez komunikačného zariadenia. "Po tom, čo lietadlo minulo hranicu na vzletovej dráhe, pilot navzdory zdravému rozumu spustil motory na maximálny vzletový režim, ale kapitán šliapol na brzdy, pretože videl, že stroj nevzlieta. Zjavne sa rozhodol, že po tak nepodarenom štarte je lepšie zabrzdiť," prezradil zdroj.

Rivali v kokpite

Tak sa malo stať, že posádka dala Jaku dva protichodné pokyny. "Boli nájdené stopy po brzdnej dráhe," uviedol nemenovaný vyšetrovateľ. Pre verziu, že katastrofu zavinili nekoordinované kroky posádky, podľa denníku hovorí tiež to, že vraj i inokedy kapitán a druhý pilot, ktorý predtým lietal aj ako kapitán lietadla, medzi sebou až nezdravo súťažili.

isifa

Zdielať na

Súvisiace články