Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Technik z lietadla smrti je pri vedomí, za nehodu Jaku-42 môže vraj pilot
Zdielať na

Technik z lietadla smrti je pri vedomí, za nehodu Jaku-42 môže vraj pilot

Jediný pasažier, ktorý prežil haváriu ruského lietadla, je pri vedomí. Palubný technik sa v nemocnici prebral a vyšetrovatelia čakajú už len na povolenie lekárov, aby ho mohli vypočuť. Prvé výsledky vyšetrovania vylúčili technickú poruchu, na vine bol zrejme pilot.

Palubný technik Alexander Sizov utrpel popáleniny na 15% tela, zlomeninu lebky a panvy. Už má za sebou operáciu v moskovskej nemocnici a začína komunikovať s okolím. Technik sa stal po smrti hokejistu Galimova jediným človekom, ktorý letecké nešťastie prežil.

Lietadlo bolo v poriadku, za nehodu zrejme môže pilot

Hneď ako to lekári dovolia budú sa vyšetrovatelia palubného technika pýtať na posledné minúty pred zrútením. Zatiaľ sa nepotvrdila technická porucha lietadla. Všetky motory až do zrážky so zemou mali fungovať normálne.

Priebežné závery vyšetrovania spomedzi príčin nehody už vylúčili aj krátku dráhu, nekvalitné palivo alebo chybu dispečerov. Za najreálnejšiu príčinu považujú zlyhanie pilota. "Jeden mal nalietaných 1400 a druhý 400 hodín na tomto type lietadiel. To je veľmi málo. Majiteľ spoločnosti im vôbec nemal dovoliť prepravovať pasažierov," tvrdí jeden z testovacích pilotov.

Podľa teórie člena ruského stíhacieho pluku však mohol pilot urobiť chybu práve preto, že bol pod tlakom. Letisko sa totiž pripravovalo na prílet zahraničných politických delegácií.

TV JOJ

Súvisiace články