Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jaroslav Halák: Vychádzať s Priceom bolo ťažké!
Zdielať na

Jaroslav Halák: Vychádzať s Priceom bolo ťažké!

Je najlepším slovenským hokejovým brankárom. Má za sebou prvú sezónu v novom tíme St.Louis Blues a hoci odchytal svoj najlepší ročníkv NHL, spokojný so sebou nie je.

Najviac odchytaných zápasov sezóne (57), najvyšší počet víťazstiev (27), najviac "shutoutov" (7) a veľmi solídna úspešnosť zákrokov (91 percent). To je bilancia Jaroslava Haláka v prvej sezóne v drese bluesmanov zo St.Louis. Napriek tomu Halák tvrdí: "Nemal som najlepšiu sezónu. Nebola podľa mojich predstáv."

Jeho sklamanie pramení z faktu, že nedoviedol mužstvo do play off. St.Louis na boje o Stanleyho pohár chýbalo 10 bodov. "A to je dosť. Nie že by ma osobné štatistiky netešili, ale tie vždy idú bokom. Dali sme si cieľ hrať v play off a to nám nevyšlo. Preto sme boli všetci sklamaní. Aj ja. Veľmi som chcel pomôcť tímu, ale niekedy sa stane pravý opak. Keď veľmi chcem, prídu aj hlúpe góly a nič sa s tým už nedá robiť," hovorí Halák. "Niektorí chalani v tíme dosiahli najviac kanadských bodov vo svojej kariére, ale určite by ich vymenili za pár bodov pre mužstvo."

Od začiatku kariéry v NHL pôsobil Halák v Montreale, konfrontoval sa častejšie s tímami z Východnej konferencie. Teraz prvú sezónu odohral v Západnej konferencii považovanej za o čosi kvalitnejšiu. "Každý rok je to iné, mužstvá obmieňajú kádre. Ale ak si zoberiete napríklad takú Pacifickú divíziu, v ktorej hrajú San Jose, Phoenix, Anaheim, Los Angeles a Dallas, to je naozaj ťažká divízia. Západná konferencia je iná najmä čo sa týka cestovania. Ale St.Louis je na tom ešte celkom dobre. Najďalej to máme 3-4 hodiny letu do Vancouvru alebo San Jose. To je ešte v pohode."

Na trhu voľných hráčov bol Halákov klub aktívny - podpísal skúsených borcov Jasona Arnotta, Jamieho Langenbrunnera alebo Scotta Nichola. "Je to dobrý ťah, vlani sme mali mladé mužstvo. Najstarším hráčom bol brankár Ty Conklin a ten mal len 34 rokov. Niekedy nám zrejme chýbalo trochu usmernenia od starších hráčov. Každý tím potrebuje skúsených borcov, ktorí sú schopní zlomiť zápas v rozhodujúcich momentoch."

Pre slovenského reprezentačného gólmana je však dôležitejšie, že klub angažoval 26-ročného brankára Briana Elliota, ktorý sa síce vlani vytrápil v Colorade, ale dve sezóny predtým žiaril v drese Ottawy. Bluesmani tak majú pred záverečným kempom k dispozícii trojicu mladých brankárov Bena Bishopa, Jara Haláka a spomínaného Elliota. "Aj Bishop aj Elliot sú kvalitní gólmani, určite ich vnímam ako konkurenciu. Ale ja sa sústredím na seba, na moje výkony. V prípravných zápasoch určite dostaneme šancu všetci traja a uvidíme, kto sa presadí. Ak bude mužstvo vyhrávať so mnou v bránke, tak budem chytať ja. Ak budeme prehrávať, aj brankári sa budú meniť. Tak to v NHL chodí."

Môžu byť podľa Haláka dvaja brankári z jedného tímu kamaráti? Hoci sú spoluhráči, vždy si budú aj konkurovať. "Medzi brankármi je to špecifické v tom, že jeden z nich vždy dostane ,Čierneho Petra, a musí sedieť na striedačke. S každým sa snažím vychádzať, aj keď v Montreale to bolo naozaj ťažké. Nechytal som, potom som sa do bránky zasa presadil ja na úkor Pricea a mužstvu sa darilo. Priznám sa, najviac som sa zblížil v minulej sezóne s Conklinom. Ten vždy vedel, ako ma povzbudiť, keď sa mi nedarilo. Je to skúsený brankár, v NHL už toho veľa odchytal."

SITA - Jaroslav Halák a Ty Conklin

Súvisiace články