Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hokejisti prehrali vo Fínsku prvý zápas 1:3
Zdielať na

Hokejisti prehrali vo Fínsku prvý zápas 1:3

Slovenská hokejová reprezentácia prehrala v piatkovom prípravnom zápase v Lahti s domácim Fínskom 1:3.

Hráči Suomi prekonali reprezentačného debutanta Lukáša Škrečka dvakrát v prvej dvadsaťminútovke v presilových hrách, najskôr sa presadil v 109. sekunde Pasi Puistola a potom v 17. min aj Masi Marjamäki. Slováci sa síce snažili, v ich hre však bola vidieť ešte určitá nezohratosť a brankára Nika Hovinena nedokázali aj napriek viacerým možnostiam prekonať. V 49. min pridal ďalší fínsky gólový úspech skúsený Immonen, v závere pri power-play korigoval na konečných 1:3 svojím siedmym reprezentačným gólom Štefan Ružička. Slovensko prehralo v 22. vzájomnom zápase s Fínskom štrnástykrát.

Oba tímy sa v rámci projektu Euro Hockey Challenge stretnú v odvete v sobotu od 15.00 SELČ v Kouvole.

Fínsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Góly: 2. Puistola (Immonen, Pesonen), 17. Marjamäki (Pesonen, Nordlund), 49. Immonen (Puustinen, Pesonen) - 59. Š. Ružička (Šatan, V. Baláž)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk, Sjöqvist (obaja Švéd.) - Korteniemi, Vikman (obaja Fín.), 4006 divákov

Zostavy:
Fínsko: Hovinen - Hietanen, Puistola, Mäenpää, Jalasvaara, Nordlund, Järvinen, Leimu, Pukka - Puustinen, Immonen, Pesonen - Donskoi, Komarov, Rajala - T. Koskiranta, J. Koskiranta, Marjamäki - Peltola, Kemppainen, Strömberg
Slovensko: Škrečko - Podhradský, Graňák, Sersen, Lintner, Švarný, Cebák, Ďaloga - Šatan, J. Mikúš, V. Baláž - Š. Ružička, Surový, Radivojevič - Dej, Cibák, Bartovič - Tybor, Češík, J. Sýkora - T. Klíma

Obratní Fíni začali od úvodu aktívne a vďaka výbornému korčuľovaniu získali od prvých minút na ľade prevahu. Po 95 sekundách hry putoval na trestnú lavicu za držanie Tomáš Surový a domácim stačilo 14 sekúnd na prvý gól, keď po kombinácii s Pesonenom prekonal reprezentačného debutanta Lukáša Škrečka Pasi Puistola. Fíni aj naďalej boli ofenzívnejší a slovenská obrana mala čo robiť. Domácich síce k priamym strelám na Škrečka nepúšťala, ale neustále sa musela mať na pozore. Zverenci kouča Glena Hanlona počiatočnú nervozitu zo seba zhodili a začali aj častejšie strieľať. Brankár Hovinen však všetky pokusy videl a puk za svoj chrbát nepustil. Fínom vyšla aj druhá presilovka, v ktorej sa presadil Masi Marjamäki.

Slováci začali v druhej tretine lepšie korčuľovať a viac sa tlačili pred bránku súpera. V koncovke im však stále chýbala potrebná väčšia efektivita. Slovenskí hráči boli v ofenzíve odvážnejší, ale museli si dávať pozor aj na výpady súpera. Škrečko zlikvidoval dobrý pokus Komarova. V 33. min sa vo vlastnom oslabení dostal do nájazdu Ružička, ale pozorného Hovinena neprekonal. O pár sekúnd mal možnosť na reparát, ale ani tentoraz nezakončoval úspešne. Na hre slovenského tímu sa v istých fázach prejavovala menšia zohratosť a striedali dobré momenty so slabšími. V 38. min poslal presný pas cez útočnú tretinu Baláž na Šatana, ale na jeho strelu z prvej stihol Hovinen zareagovať.

V úvode tretej tretiny musel Škrečko vyriešiť pri domácej presilovke ošemetnú situáciu po akcii Immonena. Po nedorozumení vo fínskej defenzíve mal v 49. min gól na hokejke Češík, ale ani on sa nedokázal presadiť. Na opačnej strane zabudli slovenskí obrancovia na Immonena, ktorého skvele našiel Pesonen. Skúsený útočník Kazane si slovenského gólmana vychutnal a zvýšil na rozdiel troch gólov. Slováci ešte skúsili niečo so zápasom urobiť, v 55. min po aktivite Mikúša poskakoval puk v bránkovisku. Na opačnej strane ukázal svoje kvality pri domácich šanciach aj Škrečko. Slováci mali v závere možnosť presilovej hry, tréner Glen Hanlon odvolal aj brankára Škrečka, pri power-play sa napokon presadil Štefan Ružička a znížil na 1:3. Slovenskí hráči pokračovali v hre bez gólmana, avšak s výsledkom už nič neurobili.

Hlasy:
Jukka Jalonen (tréner Fínska): "S našou hrou môžeme byť spokojní, potešila ma najmä efektivita v prvej tretine. Tie dva góly boli dôležité pre ďalší vývoj stretnutia."
Štefan Ružička (útočník SR, autor jediného gólu SR): "Trochu nás zaskočil fínsky nástup do zápasu a vysoké tempo. Postupne sme sa dostávali do rytmu a od polovice zápasu sa to zlepšovalo. Mal som dobrú šancu už v oslabení v druhej tretine, ale zle som zakončil. V závere som skóroval, bolo to však aj o šťastí. Tento duel nám veľa dal a musíme sa z neho poučiť. Odveta už bude iná."

Súvisiace články