Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci štartujú ostrú prípravu na MS v krajine tisícich jazier
Zdielať na

Slováci štartujú ostrú prípravu na MS v krajine tisícich jazier

Zdroj: sita - hokejisti Slovenska

Slovenská hokejová reprezentácia vstupuje dvoma prípravnými zápasmi vo Fínsku do ďalšej fázy prípravy na domáci svetový šampionát, ktorý sa uskutoční v Bratislave a Košiciach od 29. apríla do 15. mája.

Tréner Glen Hanlon berie so sebou na sever Európy káder, ktorý sa pripravoval počas týždňa v Trenčíne. Vo Fínsku sa nepredstavia chorý útočník Marcel Hossa a doliečujúci sa obranca Ivan Baranka, na ich miesto povolali talentovaných hráčov - Jána Sýkoru z Banskej Bystrice a Tomáša Klímu, ktorý si v tejto sezóne obliekal dres českého extraligistu HC Energie Karlove Vary.

Do Helsínk vo štvrtok predpoludním odletelo celkom 22 hokejistov - dvojica brankárov, sedem obrancov a trinásť útočníkov. Zverencov trénera Glena Hanlona čaká prvý z dvojice súbojov s Fínskom v piatok v Lahti o 17.30 SELČ, odveta je na programe v sobotu 2. apríla v Kouvole o 15.00 SELČ. Fínsko nepatrí medzi tradičných slovenských súperov v prípravných zápasoch, tento rok sa stretávajú v rámci nového projektu Eurohockey Challenge. Naposledy sa oba tímy stretli na inom ako vrcholnom medzinárodnom podujatí (MS, ZOH) v roku 2002 na moskovskom Baltika Cupe. Odvtedy Slováci na Fínov narazili šesťkrát. Suomi nie sú obľúbeným súperom SR, tím spod Tatier z 21 vzájomných súbojov vyhral iba päť, naposledy 28. apríla 2004 v Ostrave na MS (5:2). Odvtedy štyrikrát uspeli severania.

Lídrom ofenzívy slovenského tímu bude Miroslav Šatan. Tridsaťšesťročného krídelníka čaká druhá akcia pod vedením kanadského trénera Glena Hanlona, ktorý je už rok pri slovenskom kormidle. Šatan v tejto sezóne odohral na klubovej úrovni zatiaľ iba osemnásť duelov, desať v Slovane Bratislava a ďalších osem v moskovskom OHK Dinamo v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige. V Moskve mohol ostrieľaný útočník absolvovať oveľa viac duelov, ale plány mu skrížilo zranenie zápästia aj skoré vyradenie Dinama v play-off KHL. "Pri hre, streľbe, vedení puku mi to vôbec neprekáža. Úplne stopercentné to ešte nie je, ťažké činky ešte zdvíhať nemôžem. Ešte je však dostatok času. Je to už v takom dobrom stave, že ma to pri hre neovplyvňuje," spokojne poznamenal charizmatický hokejista. Šatanovi aj nasledujúce zápasy vo Fínsku pomôžu v naberaní zápasovej praxe. "Mesačný výpadok budem chcieť nahradiť, takže mi nebude vadiť, keď budem hrať všetky zápasy," doplnil Miroslav Šatan.

Vo fínskej nominácii figuruje aj osemnásťročný útočník Joonas Donskoi z Oulu. Tréner Suomi Jukka Jalonen sa rozhodol dať šancu talentovanému mladíkovi, ktorý hrá už druhú sezónu v najvyššej fínskej súťaži. V tejto nastúpil za Oulu na 55 stretnutí, v ktorých strelil 17 gólov a pridal 11 asistencií. Fínsko reprezentoval aj na svetovom šampionáte dvadsaťročných. "Už som bol rozhodnutý urobiť si dovolenku, keď som sa dozvedel o nominácii. Nepripúšťam si žiaden tlak, beriem to ako ďalší krok v kariére," povedal o nominácii pre Raahen Seutu Donskoi. Jalonen zaradil do fínskeho tímu zatiaľ osem legionárov. V kádri nemá hráčov, ktorí ešte bojujú v play-off, ani niektoré opory z mužstiev KHL a domácej SM-Liigy, ktorým chce dať trochu vydýchnuť. Nominácia sa ešte rozrastie o jedného brankára a dvoch útočníkov. Na súpiske sú momentálne piati hráči z KHL a štyria zo švédskej elitserien.

V príprave pred MS odohrajú Slováci osem prípravných zápasov. Okrem dvoch spomenutých vo Fínsku absolvujú po dve domáce merania síl s Rakúskom (8. a 9. apríla v Trenčíne) a Švédskom (13. a 15. apríla v Košiciach), neskôr nastúpia už v Bratislave 21. apríla opäť proti Rakúšanom a generálkou bude 24. apríla zápas proti Bielorusku (Bratislava). V základnej A-skupine na svetovom šampionáte na slovenský tím čakajú postupne Slovinsko, Nemecko a Rusko.