Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Bratislave Maďari! Hokejová federácia IIHF vylúčila Rusov a Bielorusov aj z ďalšej sezóny
Zdielať na

V Bratislave Maďari! Hokejová federácia IIHF vylúčila Rusov a Bielorusov aj z ďalšej sezóny

Zdroj: SITA

ZUG / Slovenskí hokejisti si zmerajú sily budúce leto na turnaji záverečnej fázy olympijskej kvalifikácie v Bratislave s Kazachstanom, Rakúskom a Maďarskom. Rozhodla o tom Medzinárodná hokejová federácia IIHF po tom, ako uviedla, že Bielorusko nebude hrať olympijskú kvalifikáciu.

"Rada IIHF na pravidelnom stretnutí zhodnotila aktuálne bezpečnostné riziká spojené so opätovným začlenením ruských a bieloruských národných a klubových tímov do súťaží IIHF. Na základe dôkladnej analýzy dospela k záveru, že ešte nie je bezpečné opätovne začleniť ruské a bieloruské tímy späť do súťaží IIHF. Preto sa Rusko a Bielorusko nezúčastnia celej ďalšej sezóny 2024/25. Toto rozhodnutie sa bude vzťahovať aj na bieloruský tím v súvislosti s posledným olympijským kvalifikačným kolom v auguste 2024," uviedla hokejová federácia

Z D-skupiny kvalifikácie, ktorá sa bude hrať v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, zostal v porovnaní s pôvodným zložením iba Kazachstan. K nemu pribudli Rakúsko a Maďarsko, nahradili Bielorusko a Ukrajinu, ktorú IIHF presunula do skupiny v Rige.

Stále je šanca, že sa Slovensko ako deviaty tím rebríčka IIHF vyhne olympijskej kvalifikácii a na záverečnom turnaji v Taliansku hrať bude. Stane sa tak, ak IIHF vylúči Rusko aj zo sezóny 2025/26 a teda aj z olympijských hier. Rozhodne o tom najneskôr v máji 2025.