Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Djokovič si v Paríži upevnil postavenie. Tri dni som bol na pokraji, hovorí
Zdielať na

Djokovič si v Paríži upevnil postavenie. Tri dni som bol na pokraji, hovorí

PARÍŽ / Po úspešnom ťažení v zámorí, kde najprv ovládol tisíckový turnaj Masters v Cincinnati a potom 24. grandslamom v New Yorku vyrovnal absolútny rekord, si Novak Djokovič doprial dlhší oddych. A v Paríži dokázal, že mu prospel.

Svetový tenista číslo jeden zo Srbska vynechal ázijskú tour a niekoľko týždňov odpočíval. Zo súťažného kolotoča vystúpil na mesiac a pol, späť naskočil na halovom podujatí Masters 1000 v Paríži. Napriek absencii zápasového rytmu tam nenašiel v piatich súbojoch premožiteľa. Aj keď počas troch náročných trojsetových bitiek v priebehu troch dní mu veru nebolo všetko jedno.

"Tri dni po sebe som bol na pokraji vyradenia. Nejako som ale v sebe dokázal nájsť extra energiu presne vtedy, keď to bolo treba," opísal Novak Djokovič.

Kým Holanďan Griekspoor, Dán Rune a Rus Rubľov svetovú jednotku poriadne vyžmýkali, Bulhar Grigor Dimitrov jej už vo finále tak  húževnato vzdorovať nedokázal. Djokovič ho zdolal za necelú hodinu aj trištvrte 6:4 a 6:4. "Vo finále to bolo najprv vyrovnané, potom som už ale cítil, že Grigorovi dochádza šťava," povedal Djokovič.

Vďaka 40. triumfu na turnaji Masters, ktorým opäť posunul svoj vlastný rekord, má 36-ročný Novak na čele svetového rebríčka výrazný náskok pred 20-ročným Španielom Alcarazom. A je takmer isté, že po ôsmy raz v kariére zakončí sezónu ako svetová jednotka. Djokovič si pripísal 18. víťazstvo v rade, od polovice mája vyhral 31 z 32 zápasov.

Celkovo je to pre neho 97. turnajová trofej. Finále si v parížskej hale Bercy zahral deviaty raz a po siedmykrát z neho vyšiel ako víťaz. Je tak jasne najúspešnejší hráč v histórii tohto turnaja.

Súvisiace články