Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Senzácia! Slováci v semifinále MS do 20 rokov!
Zdielať na

Senzácia! Slováci v semifinále MS do 20 rokov!

Slovenská dvadsiatka pokorila hviezdne USA 5:3

Už v sobotu o 21.30 SEČ ich v semifinále MS čaká Švédsko, s ktorým v základnej skupine prehrali 1:3.

Senzačné víťazstvo 5:3 nad vysokofavorizovaným mužstvom USA dosiahli priam perfektnými defenzívnymi štruktúrami a extrémne efektívnymi kontrami, a tak paralyzovali súpera, ktorý v ofenzíve dovtedy exceloval.

      štvrťfinále:

      Slovensko - USA 5:3 (3:1, 0:0, 2:1) 

TASR

      Góly: 12. Bezák (Kytnár), 14. Tatár (Pánik), 18. Molnár, 52. Pánik (Viedenský, Ďaloga), 58. Tatár (Viedenský) - 13. Cole (Wilson), 46. Blum (Wilson, van Riemsdyck), 59. van Riemsdyck. Rozhodcovia Kurmann, Reiber - Roger (všetci Švajč.), Gemeinhardt (Nem.), vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 12.000 divákov.

      SR 20: Janus - Ďaloga, Štajnoch, Valach, Šiška, Deyl, Brejčák, Vizváry - Bezák, Kytnár, Tybor - Molnár, Rusnák, Mertel - Uhnák, Kopecký, Hrivík - Pánik, Viedenský, Tatár.

      Úvodných desať minút sa vyvíjalo podľa predpokladov - Slováci sa s pukom nedostali do útočného pásma a museli čeliť kanonáde favorita, ktorý mal 4-5 vyložených príležitostí. Lenže outsider nemal ani toľko úcty, že by juniorskej veľmoci naznačil svoje možnosti a udrel s jasného neba, keď z prvého vážneho pokusu od mantinelu švihom Bezák zaskočil "zamrznutého" McColluma. Američania pokračovali v nápore a využili presilovku na vyrovnanie. Slovákov tento moment prekvapujúco nepoložil a hoci hrali stále v hlbokej defenzíve, ich stiahnutý forčeking bol čoraz jedovatejší. Vyšlo to Pánikovi, keď získaný puk posunul Tatárovi a ten pohotovo bekhednom zavesil do vinkla. Peknú akciu a veľkú šancu predviedli Bezák s Kytnárom a keď Molnár opäť od pravého mantinelu príklepom prestrelil brankára, bolo zrejmé, že Slováci v tomto zápase neboli na odpis. Navyše keď Američania znervózneli a ich tlak zoslabol.

TASR

V druhej časti síce opäť pridali a v priebehu štyroch minút vyprodukovali tri tutovky a žŕdku, ale na Janusa nevedeli nájsť recept. Slovenský brankár čaroval proti rýchlejším  a tvrdším hokejistom, ktorí prirodzene aj skvele kombinovali, pričom ich súper nekombinoval vlastne vôbec. Po 8 minútach im k tomu pomohli Američania zbytočným faulom, ale presilovka slúžila skôr na oddych od jarma amerického tlaku. Pokračovali nájazdy cez prehustenú modrú čiaru, ale hra na jednu bránu zo strany dobyvateľov strácala na údernosti. Opäť dvakrát začaroval Janus a v závere tretiny mal jedinú šancu Rusnák. V treťom dejstve mladí Slováci pokračovali v zodpovednom výkone a z prepracovaných defenzívnych štruktúr ich vytrhlo trochu smoliarske oslabenie a z neho vyplývajúci gól z tretej dorážky. Američanom sa prekvapujúco nepodarilo rozpútať drvivý tlak a keď sa k nemu schyľovalo z kontry na 4:2 senzačne udrel Pánik. Slováci v závere takticky excelovali a veľmi peknou akciou do prázdnej bránky zvýšili na 5:2. Hoci ešte Američania zabojovali, nestačilo to.   

 

TASR

Jaroslav Janus, brankár SR: "Toto celé je niečo neskutočné!. Takéto víťazstvo a proti USA! Je to absolútne najvýznamnejší triumf v mojej kariére a azda môžem hovoriť aj za spoluhráčov. Pred trestným strieľaním som si neustále opakoval - musím ho chytiť. Ak by bol súper býval na začiatku skóroval, bol by to úplne iný zápas."

Ron Rolston, tréner USA: "Súperovi sme v úvode dovolili dať príliš veľa gólov a ťažko sa nám doťahovalo. Prišli sme si po medailu, že nebude, to bolo v kabíne riadne cítiť. Prežívam túto skúsenosť s mladými hokejistami, ktorí budú reprezentantmi aj medzi dospelými." 

      Ďalší program:

      sobota, 3. januára:

      15.30 semifinále: Švédsko - USA/SR (21.30)

      18.30 o záchranu: Fínsko - Kazachstan (sobota 00.30)

      19.30 semifinále: Kanada - Rusko/ČR (sobota 01.30)