Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V KHL koncert Ružičku 4+1, bodovali aj ďalší siedmi Slováci
Zdielať na

V KHL koncert Ružičku 4+1, bodovali aj ďalší siedmi Slováci

Zdroj: SITA

Slovenský piatok v KHL: Ružička 4+1, Radivojevič 1+1, Nagy 1+1, Čiernik 0+2, Pavlikovský 1+0, Podhradský 0+1, Kapuš 0+1, Baranka 0+1 a víťazný duel brankára Staňu

Hostia z metropoly Ruska zvíťazili 6:4 a v piatich ich góloch mali prsty slovenskí hráči. Útočník Štefan Ružička strelil sám štyri góly a pridal jednu asistenciu, jeho kolega z útoku Branko Radivojevič si pripísal jeden gól aj asistenciu a obranca Ivan Baranka pridal tiež jednu prihrávku na gól. Jediný Slovák v domácom tíme Novokuznecka Richard Kapuš tiež raz gólovo asistoval.

Štyri góly v podaní 23-ročného krídelníka Ružičku sú svojím spôsobom unikátom celej súťaže a jej novým rekordom. Každý z nich totiž dosiahol v inej hernej situácii: v presilovke, v rovnovážnom stave na ľade, z nariadeného trestného strieľania a v závere do prázdnej bránky pri power-play súpera. "Bol to náročný zápas. Vyhrávali sme 2:0, prehrávali 2:3 a dostávali sa späť do zápasu. Všetkým patrí vďaka, nielen mne," cituje Ružičku ruský internetový server gazeta.ru.

Gazeta ďalej píše o tom, že podobný gólový "poker" ako teraz Ružička predviedol v drese Spartaka Moskva naposledy pred ním Sergej Agejkin v roku 1986. Svoje štyri góly vtedy strelil do siete Krídel Sovietov a Spartak zhodou okolností rovnako vyhral 6:4. "Nikdy doteraz sa mi nepodarilo v jednom stretnutí streliť štyri góly. Ani v slovenskej lige, ani v zámorských súťažiach AHL a NHL, až teraz v Rusku. Ani som nevedel, že ide o nový rekord tejto súťaže. Bol to môj najlepší výkon odvtedy, čo hrám za Spartak. Verím však, že v play off budem hrať ešte lepšie," dodal rodák z Nitry Ružička, ktorý pôsobil v NHL v drese tímu Philadelphia Flyers.

Dvojica Ružička - Radivojevič patrí v kanadskom bodovaní k elite nielen Spartaka Moskva, ale celej súťaže. Ružička odohral v sezóne 25 zápasov a na konte má 13 gólov a 10 asistencií. Radivojevič si v 24 súbojoch pripísal 10 gólov a 15 asistencií.

V piatkových zápasoch KHL dali o sebe Slováci výraznejšie znať aj v ďalších súbojoch. V stretnutí Lada Togliatti - Severstaľ Čerepovec sa výrazne pričinili o víťazstvo hostí 7:2 útočník Ladislav Nagy a brankár Rastislav Staňa. Nagy strelil gól a pridal aj asistenciu a Staňa inkasoval prvý gól až v 48. min, keď jeho tím viedol už nezvratne 7:0. Víťazstvo si so svojimi mužstvami pripísali aj ďalší traja slovenskí hokejisti. Obranca Peter Podhradský raz asistoval pri víťazstve Nižného Novgorodu v Nižnekamsku 3:1 a útočné duo Rastislav Pavlikovský - Ivan Čiernik prispelo k tesnej výhre Novosibirska nad CSKA Moskva 4:3 po samostatných nájazdoch. Pavlikovský strelil jeden gól a Čiernik pridal dve asistencie.

Piatok, KHL - výsledky:

Metallurg Novokuzneck - Spartak Moskva 4:6 (1:2, 2:1, 1:3)

Richard Kapuš (Novokuzneck) 0+1 - Štefan Ružička 4+1, Branko Radivojevič 1+1, Ivan Baranka (všetci Spartak) 0+1

Lada Togliatti - Severstaľ Čerepovec 2:7 (0:3, 0:2, 2:2)

Ladislav Nagy 1+1, Rastislav Staňa (obaja Čerepovec) odchytal celé stretnutie

Neftechimik Nižnekamsk -Torpedo Nižnij Novgorod 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Peter Podhradský (Nižnij Novgorod) 0+1

Sibir Novosibirsk - CSKA Moskva 4:3 po sam. nájazdoch (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)

Rastislav Pavlikovský 1+0, Ivan Čiernik (obaja Novosibirsk) 0+2

Amur Chabarovsk - Viťaz Čechov 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Dinamo Moskva - Salavat Julajev Ufa 3:6 (2:2, 1:2, 0:2)