Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hanzal na 4 roky za mreže
Zdielať na

Hanzal na 4 roky za mreže

Zdroj: SITA/Jozef Hulka

Krajský súd v Žiline potvrdil štvorročný trest odňatia slobody pre hokejistu Marcela Hanzala

 Hanzal tiež nebude smieť šesť rokov viesť motorové vozidlo a bude musieť zaplatiť náhradu škody takmer 295-tisíc korún (9 792 €). Rozsudok je právoplatný, nie je možné sa proti nemu odvolať.
Krajský súd preskúmal rozhodnutie žilinského okresného súdu z apríla tohto roku, proti ktorému sa odvolal Hanzal i prokurátor. Prokurátor trval na šesťročnom treste za mrežami, obhajoba naopak žiadala menej ako štyri roky. Krajský súd v stredu zamietol odvolanie prokurátora, stotožnil sa s výškou trestu okresného súdu, zločin usmrtenia však prekvalifikoval na prečin. Podľa predsedu senátu Martina Bargela neboli dôvody ísť pod dolnú hranicu trestnej sadzby, štvorročný trest je prísny a najnižší, aký mohol súd uložiť. Nešlo podľa neho o úmyselnú smrť, ale nedbanlivosť a nešťastie, keby sa však Hanzal neopil, dopravná nehoda by sa pravdepodobne nestala. "Sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu je prejav najväčšej arogancie vodiča," dodal Bargel. Pripustil však aj spoluzavinenie nebohého Blaha, ktorý sa pred jazdou nepripútal.
Do úvahy podľa sudcu neprichádzalo ani to, že by Hanzalovi vbehlo zviera do cesty, na čo sa odvolával. Vyvrátil to znalecký posudok, podľa ktorého by sa mu Hanzal za daných podmienok a rýchlosti nestihol vyhnúť, ale by ho zrazil. Hanzal bol podľa Bargela nedisciplinovaný vodič, pretože v priebehu štyroch mesiacov pred touto nehodou spáchal viacero závažných dopravných priestupkov. Stredajšie verejné zasadnutie sa konalo v Hanzalovej neprítomnosti, svoju neúčasť písomne ospravedlnil pretrvávajúcimi závažnými psychickými problémami.
Vo svojom písomnom vyjadrení uviedol, že v osudnú noc nemal v úmysle sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu. Nahovorili ho na to spoluhráči, ktorí chceli ísť na diskotéku do Žiliny. S následkami nehody sa doteraz nevyrovnal a navštevuje psychológa. V súčasnosti pracuje v kamenárstve svojho otca. Za Hanzala poslal písomnú záruku aj hokejový klub Dukla Trenčín.
"Z ľudského hľadiska je nám ho ľúto, nechceme sa mstiť, syna nám to nevráti," uviedol Štefan Blaho, otec zosnulého hokejistu. Pred súdom tiež spomenul, že Hanzal im doteraz nezaplatil ani korunu z vyčíslenej náhrady škody. Ak tak neurobí, pristúpi k slovu exekútor.
Dopravná nehoda sa stala 30. augusta 2006 krátko po polnoci, Hanzalovi namerali v dychu najmenej 1,48 promile. Hokejisti sa vracali z chaty v Terchovej, kde sa boli zabaviť po zápase Žiliny s Banskou Bystricou. Pri obci Krasňany v smere z Terchovej do Žiliny Hanzal nezvládol riadenie vozidla, po výjazde z ľavotočivej zákruty prešiel s vozidlom do protismeru, mimo vozovku, kde sa vozidlo dvakrát prevrátilo na strechu a dopadlo naspäť na kolesá. Blaho, ktorý sedel na prednom sedadle vedľa vodiča, utrpel poranenia mozgu, ktorým na mieste podľahol. V aute boli ďalší dvaja hokejisti, ktorým sa podobne ako Hanzalovi nič nestalo. V uplynulej sezóne hrával Marcel Hanzal za Duklu Trenčín.