Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zborná postúpila do boja o medaily. Kanada zdolala Helvétov až v dramatickom závere v predĺžení
Zdielať na

Zborná postúpila do boja o medaily. Kanada zdolala Helvétov až v dramatickom závere v predĺžení

BRATISLAVA/KOŠICE / Vo štvrtkových poobedňajších zápasoch play off časti 83. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji sa v základnej časti proti sebe postavil tím Ruska s USA a Kanada so Švajčiarskom.

Rusko - USA

Hokejisti Ruska zvíťazili nad hráčmi USA 4:3 vo štvrtkovom štvrťfinálovom zápase na 83. majstrovstvách sveta (10. - 26. mája) na Slovensku. "Zborná" mala na bratislavskom ľade vynikajúci vstup do stretnutia, keď už v 67. sekunde otvoril skóre Nikita Gusev. Ten ťažil zo zaváhania amerického brankára Coryho Schneidera, ktorý neudržal strelu Nikitu Kučerova. V prvej tretine udelili rozhodcovia iba jeden menší trest, no Johnny Guadreau na trestnej lavici nepobudol celých 120 sekúnd. V 16. min totiž zvýšil ruský náskok prudkou strelou obranca Michail Sergačov.

V prostrednej časti Američania vyrovnali hru, vypracovali si niekoľko šancí, ale gólom skončila iba strela Bradyho Skjeia. Podobne ako úvod zápasu aj začiatok tretej tretiny vyšiel lepšie zverencom Iľju Vorobiova. Prečíslenie dvoch proti jednému v 42. min úspešne zakončil Kirill Kaprizov. USA sa vrátili do súboja gólom Noaha Hanifina, ale už o 69 sekúnd neskôr prinavrátil Rusom dvojgólový náskok Michail Grigorenko. Tréner Jeff Blashill sa už tri minúty pred koncom odhodlal k hre bez brankára. Iskričku nádeje pre hráčov zo zámoria vykresal v 58. min Alex DeBrincat, ale Američanom sa už vyrovnať nepodarilo.

Do semifinále tak postúpilo Rusko, ktoré vyhralo v Bratislave aj ôsmy zápas. Za najlepších hráčov USA na turnaji označili Ryana Sutera, Dylana Larkina a Patricka Kana.

Rusko - USA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2)
Góly: 2. N. Gusev (Sergačov, Kučerov), 16. Sergačov (N. Gusev), 42. Kaprizov (N. Gusev, Sergačov), 48. Grigorenko (Malkin, Dadonov) - 23.Skjei (P. Kane, Gaudreau), 46. Hanifin (J. Hughes), 58. DeBrincat (P. Kane, J. Hughes)

Pozrite si aj highlighty zápasu Rusko - Švédsko: 

Kanada - Švajčiarsko

Hokejisti Kanady sa piatykrát za sebou prebojovali na majstrovstvách sveta do semifinále. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom zápase v Košiciach zdolali Švajčiarov 3:2 po predĺžení. Tí tak neobhája striebro spred roka, so šampionátom sa lúčia. Kanaďania spoznajú meno svojho semifinálového súpera až večer po ďalšej dvojici štvrťfinálových zápasov (Česko - Nemecko, Fínsko - Švédsko). O postup do finále budú bojovať v sobotu 25. mája o 19.15 h, duel sa uskutoční v Bratislave.

Tím Švajčiarska mal v prvej tretine miernu prevahu a korunoval ju v 19. min v presilovej hre gólom Svena Andrighetta. V úvode druhej časti trafil hornú žŕdku kanadský útočník Jonathan Marchessault. Jeho tím sa dočkal vyrovnania až v 26. min, keď výborného brankára Leonarda Genoniho prekonal Mark Stone tečom strely Danteho Fabbra. Švajčiarom však vyšiel závere II. tretiny, v početnej výhode sa k puku dostal voľný Nico Hischier a tri sekundy pred druhou sirénou zariadil najtesnejší náskok pre "Helvétov".

Kanaďania sa v tretej časti snažili o vyrovnanie, ale Švajčiari pozornou obranou na čele s gólmanom Genonim dlho držali najtesnejší náskok. V závere však "javorové listy" skúsili hru bez brankára a podarilo sa im aj vyrovnať, keď zásah Damona Seversona prišiel štyri desatiny sekundy pred záverečným klaksónom. V predĺžení rozhodol o postupe Kanaďanov Mark Stone.

Kanada - Švajčiarsko 3:2 po predĺžení (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly: 26. Mark Stone (Fabbro, Dubois), 60. Severson (Mark Stone), 66. Mark Stone (Dubois, Theodore) - 19. Andrighetto (Diaz, Fiala), 40. Hischier (Martschini, Niederreiter)

Pozrite si aj highlighty zápasu Kanada - USA: 

Súvisiace články