Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nečakaný triumf nemeckých hokejistov. Zdolali Fínov 4:2
Zdielať na

Nečakaný triumf nemeckých hokejistov. Zdolali Fínov 4:2

Zdroj: SITA

BRATISLAVA/KOŠICE / Reprezentanti Nemecka nečakane zdolali Fínov 4:2 a posunuli sa zo štvrtého na tretie miesto

Reprezentanti Nemecka nečakane zdolali Fínov 4:2 a posunuli sa zo štvrtého na tretie miesto v košickej A-skupine na 83. majstrovstvách sveta v hokeji. V utorkovom súboji dvoch istých štvrťfinalistov Fíni dvakrát viedli, ale Nemci zakaždým vyrovnali. Ich víťazný gól strelil v 45. min útočník Leon Draisaitl, ktorý minútu pred koncom aj pečatil na 4:2. Zatiaľ čo Fíni po prvej prehre v riadnom hracom čase zostali na čele tabuľky A-skupiny, Nemci si vybojovali šancu na tretie miesto.

Do konca A-skupiny na MS 2019 už zostáva zohrať iba dva zápasy. Od 16.15 h nastúpia proti sebe vo svojej rozlúčke so šampionátom Slováci a Dáni a od 20.15 h príde na rad zámorský šláger Kanada - USA. Ten rozhodne o definitívnej podobe tabuľky aj štvrťfinálových dvojíc.

Fíni viedli od 16. min 1:0, keď využili presilovú hru. Puk za chrbát Philippa Grubauera umiestnil Harri Pesonen, ktorý tečoval strelu Mikka Lehtonena. Neprešli ani dve minúty a Marc Michaelis skóroval vôbec z prvej strely Nemecka na bránku. V prečíslení profitoval z prihrávky Matthiasa Plachtu. Fíni prestrieľali Nemcov v prvej tretine 15:3, ale na na multifunkčnej "kocke" v Steel aréne svietilo skóre 1:1. Z druhej tretiny ubehli štyri minúty, keď Juhani Tyrväinen po druhý raz poslal Fínov do vedenia. Fínsky tréner Nemcov Toni Söderholm si síce vzal "challenge", ale neuspel.

Nemci opäť kontrovali, aj keď o čosi neskôr. Skvelú prihrávku Leona Draisaitla využil Dominik Kahun. Z otočky bekhendom strelil svoj prvý gól na šampionáte. Severania boli naďalej strelecky aktívnejší, ale v 45. min išli nemeckí hráči po prvý raz do vedenia. Ich kanonier z Edmontonu Draisaitl v presilovke prestrelil fínskeho gólmana Lankinena - 2:3. Prakticky z protiútoku mohol vyrovnať Kaapo Kakko, ale Grubauera neoklamal strelou pomedzi betóny. Fíni neuspeli z viacerých šancí a ani v záverečnej power-play. V hre bez brankára navyše inkasovali po štvrtý raz, keď presne minútu pred koncom opäť skóroval Draisaitl.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - A-skupina (Košice) - utorok:

Zostavy:
Fínsko: Lankinen - Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Ojamäki, Tyrväinen, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Kuusela, Sallinen, Savinainen - Anttila, Lammikko , Kiviranta
Nemecko: Grubauer - Holzer, M. Müller, Nowak, Y. Seidenberg, Reul, Schopper, J. Müller - Ehliz, Draisaitl, Hager - Plachta, Michaelis,Eisenschmid - Tiffels, Kahun, Mauer - Loibl, Noebels, Pföderl

Česi zdolali Švajčiarsko 5:4

Hokejisti Česka zvíťazili nad hráčmi Švajčiarska 5:4 v utorňajšom stretnutí základnej B-skupiny. Úvodný gól duelu dali v 3. min "helvéti", ale českí hokejisti otočili stav merania síl a v zápase viedli 3:1 či 4:2. Švajčiarom sa podarilo vyrovnať na 4:4, vyrovnávajúcim gólom sa v 57. min prezentoval Nino Niederreiter. Pre útočníka Caroliny Hurricanes to bol prvý duel na MS 2019, keďže do dejiska šampionátu priletel až po vypadnutí jeho klubu v konferenčnom finále NHL. Švajčiari odvolali v závere stretnutia brankára, keďže na vyhnutie sa istému štvrtému miestu v tabuľke B-skupiny potrebovali víťazstvo za tri body. "Helvétom" sa skórovať nepodarilo, o českom triumfe v riadnom hracom čase však rozhodol Jan Rutta v 59. min.

Pre oba tímy s istotou postupu do štvrťfinále to bol posledný zápas v skupinovej fáze MS 2019. Česi si pripísali šieste víťazstvo zo siedmich duelov a majú na konte 18 bodov, Švajčiari majú o dva triumfy a šesť bodov menej.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - B-skupina - Bratislava - utorok:

Zostavy:
Česko: Bartošák - Hronek, Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, Sklenička - Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Faksa, J. Vrána - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna
Švajčiarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Rod, Diaz, Frick, Fora - Niederreiter, Haas, Andrighetto - Hofmann, Hischier, Fiala - Scherwey, Kurashev, Martschini - S. Moser, Bertschy, Ambü

Súvisiace články