Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fenomenálny úspech hneď v úvode! Slovensko prestrieľalo favorizované USA v pomere 4:1
Zdielať na

Fenomenálny úspech hneď v úvode! Slovensko prestrieľalo favorizované USA v pomere 4:1

KOŠICE / Slovenský reprezentačný tím sa postavil voči favorizovanému výberu Spojených štátov. Zdolal ho úžasným výsledkom 4:1. Pri útočnej sile Američanov je to o to väčší triumf hneď v úvode šampionátu.

Slovenská hokejová reprezentácia vstúpila úspešne do domácich 83. majstrovstvách sveta, v piatok večer v košickej Steel aréne zdolala v súboji základnej A-skupiny favorizovaný tím USA 4:1 a do tabuľky si pripísala mimoriadne cenné tri body.

Skóre stretnutia na radosť vypredanej Steel arény otvoril v 5. min útočník Matúš Sukeľ po prihrávke od Mariána Studeniča, v 13. min v presilovke vyrovnal Alex DeBrincat. Druhý gól slovenského výberu pridal v II. tretine v dvojnásobnej presilovke Erik Černák a na 3:1 pre tím SR zvýšil zblízka Tomáš Tatar. 

Neuveriteľný záver dotiahla aktivita nášho prvého útoku, ten ťažil z neúnavnej práce Tomáša Tatára, ktorý ešte clonil pred Schneiderom. Michal Krištof po prihrávke Martina Marinčina vsadil štvrtý gól. 

V 28. vzájomným meraní síl dosiahli Slováci jubilejný desiaty triumf, Američania majú na konte 15. víťazstiev a trikrát sa zrodila remíza. Predtým naposledy slovenské národné družstvo zdolalo to americké na vrcholnom podujatí na MS 2016 v Rusku.

USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly: 13. DeBrincat (P. Kane, Eichel) - 5. M. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (M. Sukeľ), 56. Krištof (Marinčin)

Prvú vážnu šancu duelu mali Američania, ale DeBrincat tesne minul. Úvod síce patril tímu USA, ale postupne sa osmelili aj Slováci a veľmi skoro sa dočkali. Na začiatku piatej minúty bojovník Studenič našiel spoza bránky voľného M. Sukeľa a ten poslal puk do čiastočne odkrytej svätyne Schneidera, gólu nezabránil ani americký bek Martinez. Zámorský tím aj po inkasovanom zásahu pokračoval v aktívnej hre, ale slovenská defenzíva stála na pevných nohách. V 9. min si Schneider poradil s pokusom obrancu Kocha od modrej čiary, vzápätí aj so strelou Tatara spomedzi kruhov. Na trestnú lavicu potom putoval Lunter a v početnej výhode Američania vyrovnali na 1:1, keď prihrávku od P. Kana zužitkoval DeBrincat. Vzápätí nepochodili J. Van Riemsdyk, Keller ani Kreider.

Hneď na začiatku II. tretiny R. Suter zablokoval koncovku unikajúceho Tatara, Schneider potom zlikvidoval šancu po spolupráci Studeniča s L. Nagyom. Aktivita slovenského tímu vyústila v 106-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov, ktorú využil strelou z hranice ľavého kruhu Černák na druhý gól SR, výhodu o jedného hráča už potom Slováci nepremenili na ďalší zásah. Už v rovnovážnom stave našiel M. Sukeľ úplne voľného Tatara, ten zblízka našiel voľný priestor proti Schneiderovi a Slovensko viedlo 3:1.

Tretiu tretinu nás podržal v bráne Patrik Rybár

V 27. min Patrik Rybár zachránil pri šanci Američanov, na opačnej strane nepochodili dvakrát Lantoši so Zigom. Nepresne potom pálil Krištof, po ňom pred Patrikom Rybárom neuspel Eichel. V úvode tretej časti mali veľkú šance DeBrincat aj J. Van Riemsdyk, no Patrik Rybár ich aj s dávkou šťastia vyriešil k spokojnosti košického publika. Slovenský brankár sa poriadne zapotil aj pri akcii J. Hughesa a J. Van Riemsdyka v 45. min. Na opačnej strane nepochodil Buc.

V 48. min predviedol Rybár pekný zákrok pri šanci Hanifina. V 54. min putoval na trestnú lavicu Lantoši, v oslabení si Rybár pripísal niekoľko dôležitých zákrokov. Lantoši sa po návrate na ľad dostal do úniku, ale nenašiel recept na Schneidera. V 56. min síce Tatar zblízka nedal, ale Krištof potom našiel priestor medzi obrancami súpera a popri lapačke Schneidera pridal slovenský štvrtý gól. Ten definitívne zlomil súpera, ktorý síce ešte chcel zdramatizovať zápas, ale aj zásluhou brankára Rybára sa mu to nepodarilo.

Zostavy:
USA: Schneider - Martinez, R. Suter, Skjei, Hanifin, Q. Hughes, Fox - DeBrincat, Gaudreau, Larkin - Keller, Eichel, Kreider - P. Kane, J. Hughes, J. Van Riemsdyk - C. White, Glendening, D. Ryan - Vatrano
Slovensko: Patrik Rybár - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Marek Ďaloga, Fehérváry, Čajkovský, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Studenič, M. Sukeľ, L. Nagy - Lantoši, Zigo, M. Daňo - Liška, Buc, Lunter

Súvisiace články