Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sundin sa nerozhodol, Malkin áno
Zdielať na

Sundin sa nerozhodol, Malkin áno

Zdroj: SITA

Trh v NHL zaplavený zmenami

Budúcnosť Matsa Sundina je stále otázna. Švédsky hokejista sa v stredu poďakoval všetkým klubom, ktoré prejavili o jeho služby záujem. Podľa vlastných slov však nie je pripravený v súčasnosti urobiť rozhodnutie o svojej ďalšej budúcnosti. "Dostal som viacero ponúk a nepochybne každá z nich mi dodávala unikátnu šancu na ukončenie kariéry v skvelom hokejovom prostredí. Nanešťastie, jednoducho nemôžem nič uzavrieť, pretože som stále neurobil definitívne rozhodnutie o mojej kariére. Všetkým tímom želám všetko najlepšie a ďakujem im za záujem," uviedol vo svojom stanovisku pre médiá Sundin.
O 37-ročného centra mali veľký interes najmä štyri tímy. Najlepšiu ponuku mu dával Vancouver, kde by dostal počas dvoch rokov aj s bonusmi za podpis dokopy 20 miliónov dolárov. Sundin je najproduktívnejším hráčom Toronta, v ktorom strávil desať sezón v pozícii kapitána. Počas trinástich rokov v drese Maple Leafs nazbieral 987 bodov a dal 420 gólov.

Pittsburgh Penguins skompletizoval zámorskými médiami avizované predĺženie zmluvy s ruským útočníkom Jevgenijom Malkinom. Ako informovala televízna stanica TSN, obidve strany sa dohodli na podpise päťročného kontraktu pre 21-ročného rodáka z Magnitogorska s priemerným ročným príjmom 8,7 milióna dolárov. Rokovania údajne viedli generálny manažér Penguins Ray Shero a Malkinov agent J. P. Barry. "Sme nadšení skutočnosťou, že Jevgenij s nami podpísal taký dlhý kontrakt. Je to dôležitý krok pre náš klub a vážime si, že sa rozhodol byť súčasťou nášho kádra i v budúcnosti. Sme radi, že mladé jadro tímu zostane pokope i v ďalších rokoch," vyhlásil Shero.
V ostatnej sezóne nazbieral Malkin 106 kanadských bodov za 47 gólov a 59 asistencií a stal sa druhým najproduktívnejším mužom základnej časti profiligy. Penguins ďalej informovali o predĺžení kontraktu s Pascalom Dupuisom o tri roky, 29-ročný krídelník zarobí ročne v priemere 1,4 milióna USD. Predĺženia zmluvy sa dočkal aj obranca Mark Eaton, počas najbližších dvoch rokov zarobí po jednom milióne dolárov. "Pens" sa naopak definitívne rozlúčili so slovenským krídelníkom Mariánom Hossom, ktorého angažoval Detroit Red Wings.

Ottawa Senators získal do svojich radov útočníka Jarkka Ruutua. Doteraz hokejista Pittsburghu súhlasil v kanadskej metropole s trojročnou zmluvou na 3,9 milióna dolárov. Fín odohral v uplynulom ročníku za Penguins v základnej časti 71 zápasov, v ktorých strelil 6 gólov a pridal 10 asistencií. Ruutu má za sebou osem sezón v NHL, šesť vo Vancouveri a dve v Pittsburghu.

Jeden z najväčších bojovníkov i rečníkov na ľade v hokejovej NHL Sean Avery sa ako voľný hráč dohodol na štvorročnej zmluve na 15,5 milióna dolárov s klubom Dallas Stars. Doterajší útočník New York Rangers má v kontrakte aj klauzulu o výmene, s ktorou musí súhlasiť. Dvadsaťosemročný hokejista hrával za Rangers od polovice sezóny 2006/07, keď ho vymenili z Los Angeles Kings. "Potešila nás možnosť dodať do nášho tímu hráča typu Seana Averyho. Jeho skúsenosti zo zápasov s hernými zručnosťami urobí náš tím ešte lepší," povedal generálny manažér Stars Brett Hull. Avery doteraz odkorčuľoval v NHL 379 zápasov, v ktorých za Detroit, Los Angeles a NY Rangers strelil 65 gólov a pridal 102 asistencií.

Vancouver Canucks predĺžil zmluvu s brankárom Curtisom Sanfordom a podpísal nový kontrakt s útočníkom Ryanom Johnsonom, ktorý doteraz pôsobil v St. Louis. V 79 zápasoch nazbieral rodák z Thunder Bay 18 bodov (5+13). Podmienky Johnsonovho kontraktu klub neoznámil, podľa rozhlasovej stanice Team 1040 by mal dostať dvojročnú zmluvu na 2,4 milióna dolárov. Dvadsaťosemročný Sanford dostal v uplyulej sezóne v bránke Canucks šancu v 16 zápasoch.

Carolina Hurricanes v stredu podpísal trojročnú zmluvu s obrancom Jonim Pitkänenom. Carolina získala 24-ročného Fína v utorok ako obmedzeného voľného hráča z Edmontonu Oilers výmenou za útočníka Erika Cola. Počas nasledujúcich troch sezón si rodák z Oulu zarobí 12 miliónov dolárov (2008/2009 - 3,5 mil., 2009/2010 - 4 mil. a 2010/2011 - 4,5 mil.). V ostatnej sezóne 2007/2008 odohral Pitkänen za "olejárov" 63 zápasov s bilanciou osem gólov a 18 prihrávok. Pôsobivý bol jeho priemerný čas strávený na ľade v jednom stretnutí, ktorý predstavoval 24:07 min. Robustného zadáka si vo vstupnom drafte NHL 2002 v prvom kole ako celkovo štvrtého hráča vybrala Philadelphia Flyers.
Ďalšou posilou zadných radov Hurricanes sa v stredu stal český reprezentant Josef Melichar. Dvadsaťdeväťročný rodák z Českých Budějovíc pôsobil v predchádzajúcej sezóne v najvyššej švédskej súťaži, kde obliekal dres Linköpingu. Melichar s Carolinou podpísal ročný kontrakt v hodnote milión dolárov. "Josef je veľký, silný, skúsený a nekompromisný obranca, ktorý je výraznou posilou," skomentoval podpis zmluvy prezident a generálny manažér víťaza Stanley Cupu zo sezóny 2005/2006 Jim Rutherford. Melichar v NHL v rozpätí rokov 2000 - 2007 obliekal dres Pittsburghu Penguins a za "tučniakov" odohral vyše 300 zápasov.