Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skalica proti Zvolenu s výhodou domáceho zápasu navyše
Zdielať na
Hokej

Skalica proti Zvolenu s výhodou domáceho zápasu navyše

Zdroj: TV JOJ

Vo štvrťfinále súboj štvrtého s piatym po základnej časti, Skalica proti Zvolenu s výhodou jedného domáceho zápasu navyše

V sobotu sa do hry o slovenský hokejový titul zapoja aj hráči HK 36 Skalica a HKm Zvolen.

Aj keď obaja súperi pôsobia v najvyššej súťaži dlhodobo a pravidelne sú aj účastníkmi play off súbojov, bude to ich premiérová séria vo vyraďovacích bojoch. Nájsť favorita v tejto dvojici je veľmi ťažké, výsledky v tohtosezónnej edícii hokejovej extraligy však môžu čo-to napovedať.

Vyžrebovanie dalo v priebehu základnej časti dohromady oba tímy celkovo šesťkrát. Záhoráci triumfovali spolu trikrát, raz prehrali po samostatných nájazdoch a dvakrát ťahal za dlhší koniec povrazu Zvolen.

V konečnej tabuľke delilo oba tímy iba štyri body. V pamäti majú zverenci trénera Ladislava Svozila najmä októbrový debakel na ľade súpera, keď prehrali 1:9. Aj vďaka tomuto výsledku celkové skóre zo vzájomných duelov hovorí v prospech Skalice (24:17).

Osobitne si piaty tím dlhodobej súťaže bude musieť dať pozor na útočnú formáciu Pálffy - Zálešák - J. Mikúš, ktorá nazbierala v 56-kolovej súťaži spolu 147 kanadských bodov. "S hráčmi sme si hru súpera rozobrali a počas týždňa sme sa naň pripravovali," prezradil pre agentúru SITA čoskoro 50-ročný český kormidelník HKm, ktorý svojich hráčov privedie na skalický ľad presne po dvoch týždňoch. Naposledy tu Zvolenčania triumfovali 4:3 po samostatných nájazdoch.

"Séria proti Skalici nebude jednoduchá, ľahké to už u tohto súpera nebolo ani počas základnej časti. U súpera nás čaká búrlivá kulisa, na Záhorí bude určite vypredané. Chceme hrať čisto a nepúšťať súpera do presiloviek, pretože v početnej výhode mu to ide. Dôležité bude, aby prostrediu nepodľahli rozhodcovia," povedal Svozil.

Podobný názor má aj kormidelník skalického mužstva Peter Oremus: "Pred sezónou sme si stanovili cieľ, že chceme skončiť po základnej časti v prvej štvorke. Umiestnenie nám dalo zápas doma navyše, čo považujem za veľké plus, keďže naši fanúšikovia nás vedia vynikajúco podporiť a popohnať dopredu." Asistent reprezentačného trénera Júliusa Šuplera zvolil pred štvrťfinálovou sériou proti Zvolenu klasickú prípravu: "Pripravovali sme sa normálne ako na každého súpera."

V prospech partie okolo Žigmunda Pálffyho hovorí aj viacero štatistík jednotlivcov v tomto ročníku extraligy. Najproduktívnejší hráč základnej časti získal o štrnásť kanadských bodov viac ako najúspešnejší Zvolenčan Peter Klouda (61) a tento hráč s veľkými skúsenosťami zo zámorskej NHL s tridsiatimi gólmi "prestrieľal" najlepšieho strelca HKm Jana Kopeckého (21).

Skalica má v tíme aj dvojicu najproduktívnejších obrancov celej súťaže, Martina Ivičiča a Vladimíra Vlka (35, resp. 31 bodov), kým Ladislav Čierny nazbieral "iba" 25 kanadských bodov. Priaznivejšie pre Zvolen vyznieva "minisúboj" najlepších nahrávačov - Peter Klouda (50) zdolal Pálffyho (45) a v úspešnosti zásahov brankárskych jednotiek "zvíťazil" zvolenský Vladimír Hudáček (91,49%) nad Pavlom Rybárom (91,13%).

Veľmi dôležitým činiteľom v prospech jedného či druhého tímu môžu byť zranenia. "Všetci hráči sú v poriadku a proti Zvolenu budú pripravení nastúpiť od prvého zápasu," skonštatoval Oremus a v podobnom duchu sa niesli aj Svozilove slová: "Som rád, že chlapcov netrápia zranenia a všetci sú pripravení naskočiť už do prvého duelu."

Prvé štvrťfinálové stretnutie medzi Skalicou a Zvolenom je na programe v sobotu, druhé v nedeľu 2. marca. Oba duely majú úvodné buly o 17.00 h, nedeľňajší zápas v priamom prenose vysiela Slovenská televízia.

Zdielať na