Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Včera padol najrýchlejší gól na Slovensku i v Európe
Zdielať na
Hokej

Včera padol najrýchlejší gól na Slovensku i v Európe

Zdroj: TV JOJ

V úvode štvrtkového šarišského derby predkola play off I. hokejovej ligy Prešov - Bardejov (3:2) sa útočník prešovského tímu František Zúbek zapísal do histórie slovenského i svetového hokeja.

V úvode štvrtkového šarišského derby predkola play off I. hokejovej ligy Prešov - Bardejov (3:2) sa útočník prešovského tímu František Zúbek zapísal do histórie slovenského i svetového hokeja.

Puk z jeho hokejky skončil v bardejovskej bránke už v piatej sekunde duelu, čo je najrýchlejší gól v seniorských súťažiach na Slovensku i v Európe a vyrovnaný rekord zo zámoria.

Zúbek sa v tretej februárovej dekáde stáva "špecialistom" na rýchle góly, v extralige sa tešil v drese Liptovského Mikuláša z presného zásahu do siete reprezentačnej dvadsiatky v súboji 55. kola (22. februára, 6:1) už po 9 sekundách hry.

Po necelom týždni už 21-ročný útočník obliekol dres prvoligového Prešova v play off I. ligy. "To, že budem hrať za Prešov, som sa dozvedel až v pondelok. Usúdil som, že keď si ešte niekde zahrám, nič nestratím. Prvý zápas nám vyšiel a vedieme v sérii 1:0. Najrýchlejší gól v extralige som dal v deviatej sekunde proti slovenskej dvadsiatke, ale musím povedať, že celú sezónu som sa strelecky trápil," povedal autor rekordného gólového zápisu. 

Strelcami najrýchlejších gólov v profesionálnom zápase boli doteraz Alexander Mogiľnyj (rok 1991, za hostí v zápase Toronto - Buffalo), Doug Smail (1981, za domácich v stretnutí Winnipeg - St. Louis) a Bryan John Trottier (1984, za hostí v dueli Boston - New York Islanders). Všetkým na otvárací gól stačilo podobne ako Zúbekovi päť sekúnd a toto trio figuruje aj v Guinnessovej knihe rekordov.

V Európe bol doteraz strelcom najrýchlejšieho gólu Magnus Wernblom zo švédskeho MODO, ktorý brankára Leksandu prekonal v roku 2000 už v šiestej sekunde. V hokeji po otvorení hry na začiatku druhej či tretej tretiny padli aj rýchlejšie góly: Claude Provost v roku 1957 a Denis Savard v roku 1986 zaznamenali presné zásahy už po štyroch  sekundách.

Na Slovensku v tejto sezóne už padlo viacero gólov do desiatej sekundy. V extralige sa o najrýchlejší presný zásah v jej histórii postaral Lukáš Říha z Martina, keď v októbri v Nitre otváral skóre už v 7. sekunde. Zúbek v súboji s dvadsiatkou vyrovnal až do tohto ročníka rekordný zápis Košičana Richarda Jenčíka, ktorý rozvlnil sieť v bránke Liptovského Mikuláša 15. septembra 2006 v deviatej sekunde.

V I. lige držal doterajší rekord Dávid Havíra z Nových Zámkov, ktorý v novembri potešil fanúšikov v zápase s Topoľčanmi už po siedmich sekundách hry. Jeho spoluhráč Michal Kapička potreboval na gól v zápase s Trnavou dva týždne predtým len 8 sekúnd.

Zdielať na