Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Ružinove si uctili Jána Filca, on uvažuje o lýceu
Zdielať na
Hokej

V Ružinove si uctili Jána Filca, on uvažuje o lýceu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

án Filc uvažuje o projekte hokejového lýcea na Slovensku.

Hokejový klub 99 Ružinov Bratislava si v stredu pred stretnutím extraligy dorastu so Slovanom Bratislava uctil Jána Filca, keď pod strechu Zimného štadióna V. Dzurillu vyvesil veľký dres trénera majstrov sveta 2002. Ján Filc v súčasnosti s ružinovským hokejom úzko spolupracuje, v minulosti v niekdajšej BEZ-ke či Danubii trénoval.

Bývalý hokejový brankár počas aktívnej kariéry chytal v Slovane Bratislava a Nitre, neskôr bol asistentom v Slovane, trénoval aj Stadlau Viedeň a slovenskú reprezentáciu do 20 rokov, s ktorou vybojoval 3. miesto na MS 1999 vo Winnipegu. Seniorský A-tím Slovenska viedol od 15. júna 1999, s mužstvom vybojoval striebro na MS 2000 a zlato na MS 2002, po ktorých reprezentačnú stoličku opustil a stal sa členom výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja.

"Som obyvateľom Ružinova, fungoval som v miestnom hokeji ešte aj pod názvom Danubia, v klube sú ľudia, ktorých mám rád a dlhé roky s nimi komunikujem v oblasti mládeže. Asi preto mi pripravili dnešnú slávu," poznamenal Ján Filc, ktorý potom pomenoval aj hlavné ciele súčasného hokeja v bratislavskej mestskej časti: "Všetci, ktorí sa pohybujeme okolo ružinovského hokeja, máme jeden cieľ - vytvoriť pre mládež čo najlepšie podmienky. Bez dobrej mládeže nebude mať seniorský hokej žiadnu budúcnosť. Kroky, ktoré sa dnes v tomto klube robia, sú dobre nasmerované."


Ján Filc sa pohráva aj s myšlienkou založenia hokejového lýcea, podobné akadémie fungujú vo futbale. Na Slovensku by však hokejové lýceum bolo novinkou. "Táto myšlienka vo mne už dlhšie dozrieva. Dobre fungujúce ŠHT vytvárajú reálny predpoklad pre vytvorenie nadstavby pre deti, ktoré chcú svoju hokejovú kariéru prepojiť so vzdelávaním, čo v našom systéme zatiaľ chýba," hovorí úspešný tréner, podnikateľ či funkcionár.

V súvislosti s miestom pre nové lýceum prichádza do úvahy Ružinov, kde sa už Ján Filc rozprával s riaditeľom tamojšieho športového gymnázia, prípadne Piešťany. V najbližšom čase sa budú robiť všetky prípravné práce, aby na budúci rok odštartoval nultý ročník projektu.

"Na vytvorenie lýcea potrebujeme, aby boli splnené tri základné veci - legislatíva, personálne obsadenie a financie. To všetko musíme v priebehu roka nájsť," dodal Ján Filc.

Zdielať na