Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Famózna noc Tomáša Tatara. Prvý kariérny hetrik v NHL
Zdielať na

Famózna noc Tomáša Tatara. Prvý kariérny hetrik v NHL

NEW YORK / Hokejisti Detroitu Red Wings zdolali Anaheim Ducks 6:4 v sobotňajšom stretnutí NHL a hlavnou postavou bol slovenský útočník domácich Tomáš Tatar, ktorý dal tri góly. Dosiahol svoj premiérový hetrik v severoamerickej profilige.

Prvý raz sa do listiny strelcov zapísal dorážkou strely Mika Greena. Druhý zásah bol pomerne kuriózny: za stavu 3:1 pre Anaheim sa Tatarova zblokovaná strela odrazila od zadného mantinelu do bránkoviska a od nohy gólmana Berniera putovala do bránky. Pri treťom góle dostal prihrávku pred bránku, "vymiešal" si brankára Ducks - už Johna Gibsona - a na ľad začali lietať čiapky.

"Bolo to perfektné načasovanie, pretože ten odraz zmenil celý zápas," povedal o druhom góle Tatar. "Vieme, že v predchádzajúcich štyroch zápasoch sme neboli dostatočne dobrí, ale tiež sme potrebovali nejaké odrazy." Rodák z Ilavy tiež narážal na nie veľmi dobrú formu Red Wings: z ostatných štyroch vystúpením pred stretnutím s Anaheimom získali len jeden bod. Nebolo to však len o tímovej forme, Tatar mal pred hetrikom na konte len štyri góly z tridsaťjeden zápasov.

Anaheimu nepomohli ani dva góly Rickarda Rakella. Švédsky útočník sa v posledných 21 zápasoch tešil zo streleného gólu 14-krát. Trénerovi Randymu Carlyleovi sa nepáčilo šesť pukov v sieti svojho tímu: "Nemôžete dostať šesť gólov a pritom zvíťaziť - v tejto či hocijakej inej lige."

Hráči Chicaga Blackhawks sa radovali zo štvrtého víťazstva po sebe, triumfovali v St. Louis 6:4. Zápas rozhodol Vinnie Hinostroza. V čase 4:25 pred koncom poslal hostí do vedenia. Útočník Blackhawks sa dokonca vo "Veternom meste" narodil, dokonale teda chápe rivalitu medzi svojím klubom a St. Louis. "Je to náš najväčší rival, samozrejme. Víťazstvo nad ním je skvelé," tešil sa Hinostroza. Tieto dva tímy sa najbližšie stretnú 2. januára v zápase pod holým nebom v rámci Winter Classic 2017. Duel sa uskutoční v St.Louis na Busch Stadium. „Som rád, že budeme mať šancu organizovať tento zápas. Myslím si totiž, že ľudia budú mať naozaj dobrý pocit z tých emócii a nasadenia," povedal obranca Blues Kevin Shattenkrik. 

Najproduktívnejší hráč celej NHL Connor McDavid svojim gólom v nájazdovom rozuzlení rozhodol o triumfe Edmontonu nad Tampou Bay 3:2. Zápas bol významný pre slovenského obrancu Oilers Andreja Sekeru: bolo to jeho stretnutie s poradovým číslom 600 v najprestížnejšej hokejovej lige sveta. Sekera sa podieľal na víťazstve svojho tímu dvoma asistenciami a vyhlásili ho za tretiu hviezdu zápasu.

Brankár Montrealu Canadiens Carey Price v meraní síl proti Washingtonu Capitals vychytal svoje 250. víťazstvo v NHL (2:1). Zápas bol diametrálne odlišný od predchádzajúceho stretnutia, v ktorom sa Price predstavil v bránke. Hráči San Jose mu vtedy nastrieľali štyri góly z 18 pokusov, kouč Michel Therrien ho vystriedal a kanadský brankár mieril na striedačku s vražedným pohľadom. Teraz sa nič podobné nekonalo, Price chytil 20 striel Capitals a po zápase mohol oslavovať. Jediný gól inkasoval v oslabení 3 proti 5. "Veľmi dobre bránili a v Priceovi majú jedného z najlepších brankárov v NHL. Bol vynikajúci," pochválil defenzívu Montrealu tréner Washingtonu Barry Trotz. O obetavom výkone Canadiens svedčí aj to, že hráči zblokovali 21 striel. 

Súvisiace články