Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Historické víťazstvo Maďarov! Päť gólov v sieti Bieloruska
Zdielať na

Historické víťazstvo Maďarov! Päť gólov v sieti Bieloruska

PETROHRAD / Hokejisti Maďarska nateraz odmietli rozlúčku s elitnou kategóriou majstrovstiev sveta.

V Petrohrade v sobotňajšom zápase B-skupiny šokujúco zdolali Bielorusov 5:2 a nielenže zrušili súperove vyhliadky na štvrťfinále, ale odovzdali mu aj zostupového čierneho Petra. V hale Jubilejnyj sa zároveň zrodilo prvé víťazstvo maďarskej reprezentácie na tejto úrovni. Zverenci kanadského trénera Richa Chernomaza vrátili Bielorusom prehru 1:3 z Klotenu 2009, kde debutovali medzi svetovou špičkou. V Petrohrade je to ich druhá účasť v A-kategórii.

Maďari prvý raz na šampionáte sa ujali vedenia v 6. min, skóre otvoril Gergö Nagy. A to rozhodne nebolo zo strany posledného tímu tabuľky B-skupiny všetko. Tesne pred záverom dvojminútového trestu pre Benceho Szirányiho Bielorusi neustrážili útočníka Slavie Praha Jánosa Vasa a Kevin Lalande v 11. min. kapituloval druhý raz. Odpoveď prišla čoskoro. Druhé vylúčenie maďarského hráča v rýchlom slede už nezostalo bez trestu, Geoff Platt v 13. min znížil na 1:2. V 27. minúte sa začínalo odznova, keď Miklósa Rajnu prekonal Artur Gavrus a vyrovnal na 2:2. Črtajúci sa bieloruský obrat sa však nekonal. Naopak, Maďari v priebehu troch minút mali dvojgólový náskok späť. Z učebnicového rýchleho protiútoku skóroval Balász Sebök a krátko nato Vilmos Galló vyhnal z bránky Lalanda po šikovnej krídelnej akcii. Stanovil tým zároveň rekord v počte maďarských gólov v jednom zápase na MS najvyššej kategórie.

Bieloruský nápor v záverečnej tretine bol nesúrodý a zmenu skóre neprinieslo ani odvolanie Vitalija Kovaľa pri presilovke. Naopak, János Vas oslobodzujúcou strelou do prázdnej bránky 3 sekundy pred klaksónom pečatil historický triumf - 5:2. Nováčik sa prvým bodovým ziskom v A-kategórii MS odrazil z dna tabuľky základnej B-skupiny práve na úkor Bielorusov. Záverečný zápas na turnaji odohrá v pondelok proti Nemcom. Bielorusi majú na konte rovnako tri body - za víťazstvo nad Slovákmi - a v utorok ich proti Francúzom namiesto zápasu o štvrťfinálovú šancu čaká boj o záchranu.

MS B-skupina (Petrohrad):

Maďarsko - Bielorusko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0) Góly: 6. G. Nagy (Kóger, Sarauer), 11. J. Vas (Sarauer), 31. Sebök (Szirányi), 34. Galló (Sofron, Szirányi), 60. J. Vas - 13. Platt (Stepanov), 27. Gavrus (Kovyršin, Stepanov) Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 2:0, rozhodovali: Kubuš (SR), Wehrli (Švaj.) - Ritter (USA), Suominen (Fín.)

Súvisiace články