Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bojkot je minulosťou! Nemeček podpísal výzvu od hráčov
Zdielať na

Bojkot je minulosťou! Nemeček podpísal výzvu od hráčov

BRATISLAVA / Patový stav v slovenskom hokejovom hnutí sa v pondelok ráno skončil. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček podpísal Verejný záväzok.

Stalo sa tak na základe výzvy skupiny bojkotujúcich hráčov na čele s Michalom Handzušom. Po podpise výzvy má tréner reprezentácie Zdeno Cíger k dispozícii všetkých hráčov, skončil sa bojkot približne päťdesiatky hokejistov. Obe zúčastnené strany vnímajú pondelkový podpis výzvy ako prvý krok k vzostupu slovenského hokeja.

"Nikto nie je víťaz ani zdolaný. Teraz sa môžeme hýbať dopredu, je to len začiatok. Procesy sa len začínajú. Chceme, aby slovenský hokej stúpal nahor a toto len prvý krok. Od úvodu sme mali dve požiadavky - zmenu stanov a nové voľby. Slovenský hokej podľa nás potrebuje moderné stanovy. V septembri sme sa nedohodli, nemali sme garanciu novej voľby a na tom to zamrzlo. Teraz máme garanciu, prezident zväzu sa zaviazal a na základe nových stanov bude nový kongres a nová voľba. Máme to, čo sme požadovali. Sme radi, že sme našli cestu. Teraz nasledujú ďalšie procesy, ktoré vyvrcholia júnovými voľbami. Verím, že to všetko pomôže hokeju na Slovensku. V budúcnosti budeme ohlasovať ďalšie kroky, ktoré budú tiež veľmi dôležité. Hľadali sme riešenia. Bolo to rýchlo, možno až prekvapujúce. Aj pán prezident od začiatku hovoril o tom, že má záujem na zmene. Najnovšia ponuka bola jasná a pán prezident ukázal, že má záujem na riešení situácie," povedal v pondelok ráno Michal Handzuš.

Prezident SZĽH Igor Nemeček je rád, že v nedeľu dostal návrh Verejného záväzku, ktorý v pondelok podpísal. "Po májovej Rade SZĽH zvolám na jún mimoriadny kongres, na ktorom sa rozhodne o ďalšom smerovaní slovenského hokeja, voliť sa bude už podľa nových stanov. Som rád, že som to mohol podpísať ešte v roku 2015 a situácia sa tak upokojí. Teší ma, že tréner Cíger môže pracovať s väčším portfóliom hráčov už na februárové turnaje. Verím, že teraz už bude pokoj a len konštruktívna práca. Návrh som konzultoval s členmi výkonného výboru a ten s tým súhlasil. Čo by sa dialo, ak by bol VV proti, je zbytočné riešiť. Ide o kompromis, v slovenskom hokeji sa spravilo veľa. Rezervy sú a prišiel čas, keď je potrebné zmeniť predpisy. Všetkým nám ide o dobro hokeja a jeho napredovanie. Všetci na Slovensku milujú hokej a bolo by zlé, keby sme fanúšikov ochudobnili o zážitok, akým sú MS," povedal Igor Nemeček. Šéf zväzu ešte nevie povedať, či sa v júni bude opäť uchádzať o post prezidenta. "Ešte je ďaleko hovoriť o tom, či opäť budem kandidovať. Teraz riešime iné veci, doťahujeme iné veci," dodal.

V ostatných týždňoch či mesiacoch niektorí hokejisti tvrdo kritizovali hráčov, ktorí k bojkotu pristúpili "vlažnejšie" a napokon prijali pozvánku do národného mužstva. Michal Handzuš sa neobáva, že najbližšie akcie reprezentácie prinesú do kabíny "dusnú" atmosféru. "Od začiatku sme si hovorili, že toto nie je čas, aby sme sa rozhádali. Prirovnal by som to k situácii v kluboch a potom v reprezentácii. Som rád, že som bol v skupine s týmito chlapcami, ktorí sa držali princípov," myslí si skúsený center. Pondelkovým podpisom výzvy sa aktivita Michala Handzuša nekončí, prijal totiž ponuku podieľať sa na tvorbe nových stanov. Zároveň vyhlásil, že nemá záujem kandidovať na pozíciu prezidenta SZĽH. "Je šanca na to, aby do hokeja prišli noví ľudia," poznamenal.

Znenie Verejného záväzku v plnom znení bez úprav:

"Prezident SZĽH sa zaväzuje, že svojou autoritou presadí konanie mimoriadneho kongresu do konca júna 2016 tak, aby sa na tomto kongrese konali nové voľby funkcionárov SZĽH podľa nových demokratických stanov. Prezident SZĽH sa osobitne zaväzuje presadiť, aby právo voliť funkcionárov SZĽH patrilo len voleným delegátom hokejových klubov a združení. V prípade, že sa takýto mimoriadny kongres a voľby podľa nových demokratických stanov neuskutočnia do konca júna 2016, prezident SZĽH sa zaväzuje, že 30. júna 2016 odstúpi z funkcie. Hráči vítajú tento verejný záväzok prezidenta SZĽH a vyhlasujú, že sú k dispozícii reprezentačnému trénerovi."

Pozrite si reportáž Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články