Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Víťazný vstup do MS. Slovenské nádeje potrápili Bielorusi
Zdielať na

Víťazný vstup do MS. Slovenské nádeje potrápili Bielorusi

Zdroj: Andre Ringuette

HELSINKI / Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov vstúpila úspešne do svetového šampionátu juniorov vo Fínsku, v Helsinkách v Hartwall Areene zdolala rovesníkov z Bieloruska 4:2.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša v základnej B-skupine mali počas celého duelu viac striel aj šancí na gól, no predbiehali sa v ich zahadzovaní. Napokon však dosiahli dôležitý triumf na ceste za vytúženým postupom do štvrťfinále.

Skóre duelu otvoril slovenský obranca Koch, no Bielorusi otočili na 2:1. Lešťan vyrovnal v 33. min na 2:2 a v tretej časti Hrušík a Šiška zariadili triumf Slovákov, góly dali 19 sekúnd od úvodu tretiny a rovnako 19 sekúnd pred jej koncom.

Slovensko sa s Bieloruskom stretlo na juniorskom svetovom šampionáte naposledy v sezóne 2006/2007, v skupine o záchranu hokejisti spod Tatier triumfovali vysoko 9:0, čo rozhodlo o ich zotrvaní medzi elitou. V elitnej kategórii MS hráčov do 20 rokov Bielorusi ešte so Slovákmi nezískali ani bod.

Slovenskí hráči nebudú mať príliš veľa času na oddych, už v pondelok 28. decembra od 13.00 h SEČ nastúpia proti rovesníkom z Česka.

MS v hokeji do 20 rokov - Helsinki (Fín.):

B-skupina (Hartwall Areena):
Bielorusko - Slovensko 2:4
(1:1, 1:1, 0:2)
Góly: 12. Malinovskij (Suško, Černikov), 23. Vasiľčuk (Belevič, Karabaň) - 7. Koch (Sukeľ, J. Šiška), 33. Lešťan (M. Surový), 41. Hrušík (Matej Paločko), 60. Šiška
Vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fonselius (Fín.), Wiegand - Kaderli (obaja Švaj.), Jensen (Dán.)

Bielorusko: Kuľbakov (46. - 53., 60. Verbickij) - Faľkovskij, Gončarov, Romanovič, Bokun, Tabolin, Vorobej, Suško - Šarangovič, Bujnickij, Karabaň - Veremiev, Belevič, Vasiľčuk - Bobko, Černikov, Malinovskij - Alexander Pacenkin, Filippovič, Busko - Alexej Pacenkin
Slovensko: Húska - Jaroš, A. Sloboda, Černák, Koch, Ivanič, M. Moravčík, L. Romančík, Maier - J. Milý, Sukeľ, Matej Paločko - R. Bondra, J. Šiška, Hrušík - Huňa, Sádecký, Pospíšil - Briestenský, M. Surový, Lešťan

">
">
" data-htmlarea-external="1" rtekeep="1">Belarus vs. Slovakia (2-4) - 2016 IIHF World Junior Championship

Belarus competed strong to earn its first-ever #WorldJuniors win against Slovakia but it was the Slovaks who won, 4-2. Watch the goals here:

Posted by International Ice Hockey Federation (IIHF) on 27. december 2015

Mladí Bielorusi sa snažili v úvode zaskočiť Slovákov, no brankár Húska predviedol niekoľko kvalitných zákrokov a skóre sa nemenilo. Tím SR "20" sa dočkal úvodného presného zásahu v 7. min: pri avizovanom vylúčení pre súpera napriahol od modrej čiary obranca Koch a otvoril skóre duelu - 0:1. Pospíšil vzápätí mohol v brejkovej situácii pridať druhý gól, no faulovaný nezakončil úspešne, ale vybojoval presilovku. V nej sa skóre nemenilo, no už pri hre v rovnovážnom stave "udreli" Bielorusi - slovenskí reprezentanti nedokázali vyhodiť puk z obranného pásma, pred Húskom zostali osamotení až dvaja hráči súpera a Malinovskij pomedzi betóny gólmana SR vyrovnal na 1:1. Ešte pred prvou sirénou brankára Kuľbakova neprekonali Huňa ani Černák.

V úvode druhej časti zamieril na trestnú lavicu Černák. Počas jeho vylúčenia najprv zachránila gólmana Húsku horná žŕdka, o niekoľko okamihov neskôr však Vasiľčuk dorážkou poslal Bielorusov do vedenia. Zverenci trénera Ernesta Bokroša potom nevyužili už štvrtú presilovku, počas ktorej Kuľbakov zlikvidoval šancu A. Slobodu. Slováci sa dočkali vyrovnania v 32. min, keď chybu súpera pri rozohrávke potrestal Lešťan presnou strelou pod hornú žŕdku - 2:2.

Tím SR mal veľmi dobrý vstup do tretieho dejstva. Matej Paločko vyhral vhadzovanie v útočnom pásme a pohotová strela Hrušíka skončila za prekvapeným Kuľbakovom. V ďalšom priebehu ho na sedem minút nahradil v bránke Verbickij, ktorý ani raz neinkasoval. Napriek veľkému množstvu šancí sa skóre dlho nemenilo, Bielorusi nevyužili početnú výhodu a neskôr hrali power-play, počas ktorej Šiška stanovil na konečných 4:2. Slovenský útočník síce neposlal puk do bránky, ale keďže gólman súpera v rozpore s pravidlami naskočil na hraciu plochu, rozhodcovia prisúdili Slovákom technický gól.

Súvisiace články