Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rozsudok za smrť Demitru a ostatných dnes v Rusku nepadol
Zdielať na
Hokej

Rozsudok za smrť Demitru a ostatných dnes v Rusku nepadol

JAROSĽAVL / Súd v ruskom meste Jarosľavl zahájil čítanie rozsudku nad Vadimom Timofejovom, jediným obžalovaným v kauze tragickej havárie lietadla Jak-42 s hokejistami klubu Lokomotiv Jarosľavl zo septembra 2011. Pri tragickej nehode zomrel aj kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra.

Záverečná fáza procesu, ktorý začal minulý rok v decembri, má trvať tri dni a verdikt zverejnia až v stredu. Pre obžalovaného, ktorý vinu popiera, žiada prokuratúra šesť rokov väzenia.

Pri procese vypočuli sto svedkov a množstvo expertov. Súdne spisy majú 60 zväzkov. Nekoordinované správanie sa posádky potvrdil údajne zápis čiernej skrinky. Niektorí experti ale s mienením súdnych znalcov nesúhlasia.

Pozostalí príčinu neuznávajú

Súdom potvrdenú príčinu havárie neuznávajú ani pozostalí. Podľa väčšiny z nich príčny tragédie počas procesu preukázateľne zistené neboli. Timofejev by preto nemal byť potrestaný nepodmienečným trestom, myslia si príbuzní hokejistov.

Podľa vyšetrovateľov je vinníkom viceprezident leteckej spoločnosti Jak-servis Vadim Timofejev a prokurátori pre neho žiadajú šesťročný trest. Timofejev vinu necíti.

Pri leteckom nešťastí zahynuli v septembri 2011 okrem Pavla Demitru aj štyria českí hokejisti, ďalší hráči a funkcionári klubu. 

Mimovoľne brzdili

Podľa expertíznej správy piloti stroja spôsobili katastrofu tým, že mimovoľne brzdili, lietadlo nedosiahlo potrebnú rýchlosť a havarovalo.

Timofejev bol v leteckej spoločnosti zodpovedný za prípravu pilotov, ktoré podľa žaloby na pilotovanie lietadiel Jak-42 neboli dostatočne preškolení.

Nesprávne uložený náklad

Na vyhlásení rozsudku sa zúčastní aj verejnosť a novinári, kvôli veľkému záujmu verdikt padne vo veľkej sále jaroslavského súdu vyššej inštancie. Žaloba žiada pre obvineného šesť rokov väzenia, žiadosť výrobcov lietadla jak-42 kompenzácii vo výške 20 miliónov rubľov (738 798 eur) súd neuznal.

Timofejev tvrdí, že haváriu nespôsobil nedostatočný výcvik pilotov, ale nesprávne rozloženie nákladu v lietadle. Pri nešťastí zahynulo 44 ľudí, prežil jediný.

List fanúšika Pavlovi Demitrovi:

Zdielať na

Súvisiace články