Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vinník Demitrovej nehody je konečne známy
Zdielať na

Vinník Demitrovej nehody je konečne známy

JAROSLAVĽ / Vyšetrovanie havárie lietadla, pri ktorej zahynulo 44 ľudí vrátane hokejistov Jarosľavli i nášho Pavla Demitru, je ukončené. Vyšetrovatelia zhromaždili dostatok dôkazov a označili vinníka.

Vyšetrovatelia určili príčiny nešťastia, ku ktorému došlo v septembri 2011. Posádka letu podľa záverov vyšetrovania hrubo porušila pravidlá bezpečnej letovej prevádzky.

Obvinený je v tomto prípade bývalý zástupca riaditeľa leteckej spoločnosti Jak Servis Vadim Timofejev. Ten zodpovedal za organizáciu letovej prevádzky, udržiavanie spôsobilosti letového personálu, staral sa o odbornosť zamestnancov, organizoval školenia a testovania pilotov. 

Vyšetrovatelia po preskúmaní všetkých skutočností a okolností dospeli k záveru, že Timofejev povolil odlet nelegálne a v rozpore s pravidlami bezpečnej letovej prevádzky. Jeden pilot mal licenciu zriadenú na základe falošných dokumentov a druhý nemohol letieť sám, pretože nemal ukončené školenie na lietanie so strojmi Jak-42.

havarovaný JAK 42 s hokejistami Jaroslavle

sita

Tragédii sa dalo predísť

Timofejev mal o týchto nedostatkoch údajne vedieť. Nešlo však o jeho prvé zlyhanie. V minulosti nedbal ani na analýzu dát letových zapisovačov. Podľa následných analýz totiž zosnulý kapitán pochybil už pri predchádzajúcich letoch. 

Chýb na strane kapitána malo byť podľa ruskej spravodajskej agentúry ITAR-TASS mnoho. Timofejev však neprijal žiadne opatrenia. Dôležité skutočnosti mal zakrývať vedome. Posádka, ktorú tvorili dvaja piloti a palubný inžinier, spoločne letela len tretíkrát a neabsolvovala ani školenie na simulátore.

Vyšetrovatelia tak majú dostatok dôkazov, aby boli presvedčení, že správnym prístupom k výcviku sa dalo tejto obrovskej tragédii predísť. 

Pavol Demitra nebol len vynikajúci hráč, ale aj vynikajúci človek. Svedčí o tom aj počet priateľov, ktorých mal. Medzi tých najbližších určite patrili spoluhráči Marián Hossa a Marián Gáborík. Hráč Los Angeles vyhral tento rok Stanley Cup a venoval ho práve Demovi.

Súvisiace články