Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Halák inkasoval päť gólov, Islanders chceli pomstiť Višňovského
Zdielať na

Halák inkasoval päť gólov, Islanders chceli pomstiť Višňovského

DETROIT / Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasoval päť gólov v piatom zápase 1. kola play-off Východnej konferencie NHL a hokejisti New Yorku Islanders prehrali na ľade Washingtonu 1:5.

Hráči z hlavného mesta sa ujali vedenia v sérii 3:2, Halák po piatom góle v 49. min prenechal miesto v bránke Čechovi Michalovi Neuvirthovi. Slovenský gólman kryl 30 z 35 striel, ktoré na neho smerovali. V domácom tíme sa síce nepresadil kanonier Alexander Ovečkin, ale zastúpil ho mladší krajan Jevgenij Kuznecov, autor dvoch gólov a jednej asistencie. Capitals rozhodli o svojom víťazstve troma gólmi v rozpätí 6:18 min v úvode tretej tretiny. Slovenský obranca v drese Islanders Ľubomír Višňovský nehral pre zranenie v hornej časti tela. Jeho "kat" Wilson sa dostal do bitky so zlým mužom ostrovanov.

"Je radosť pozerať sa na to, keď zaberú všetky štyri formácie," uviedol Ovečkin pre server NHL. "Musíme tento zápas spláchnuť do záchodu a ísť ďalej. Či prehráme 1:5, 1:10 alebo 0:1, je to jedno. Zaostávame 2:3 a teraz nás čaká skúška charakteru a pokus o návrat do série," cituje server Islanders obrancu Thomasa Hickeyho.

Hokejisti Detroitu viedli ešte v 55. min nad Tampou Bay 2:0 aj vďaka asistencii Tomáša Jurča pri góle Joakima Anderssona. Potom však zobral osud zápasu do rúk druhý útok Tampy a jeho center Tyler Johnson dvoma gólmi a jednou asistenciou privodil obrat na 3:2. Víťazný gól strelil Johnson v tretej minúte predĺženia v prečíslení po skvelej prihrávke Victora Hedmana. "Ani neviem, ako sme sa dostali do situácie traja na jedného, ale Victor to zahral neuveriteľne a ja som stihol dať gól," komentoval Johnson, ktorý strelil v play-off už štyri góly. "Ukradli nám víťazstvo v tomto zápase tak ako my im v prvom stretnutí série na ich ľade," trefne zhodnotil tréner Detroitu Mike Babcock. Tampa vyrovnala stav série na 2:2, piaty súboj príde na rad v sobotu na Floride. Zatiaľ čo Tomáš Jurčo ukončil zápas s jednou asistenciou a plusovým bodom, jeho krajan z útoku Red Wings Tomáš Tatar si počas necelých 18 minút na ľade pripísal dve mínusky.

Hráči Chicaga nepremenili prvý pokus na postup v sérii 1. kola Západnej konferencie proti Nashvillu. Blackhawks prehrali na ľade Predators 2:5 najmä zásluhou hetriku domáceho útočníka Filipa Forsberga. Tretí gól strelil 20-ročný Švéd 11 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času do prázdnej bránky. Slovenský útočník v drese Chicaga Marián Hossa ukončil zápas s bilanciou štyroch striel, dvoch trestných minút a jednej mínusky. Ďalší "mečbal" budú mať hráči Blackhawks v sobotu na domácom ľade.

Hrobárovi z lopaty ušli aj hokejisti Vancouveru, ktorí v kanadskom derby 1. kola na Západe zdolali Calgary 2:1 a znížili stav série na 2:3. Hráči Canucks prestrieľali Flames 43:21, ale skvelého Jonasa Hillera prekonali len dvakrát. Víťazný gól dosiahol na začiatku druhej tretiny z dorážky tradičný strelec Daniel Sedin.

Východná konferencia - play off - 1. kolo:

Detroit - Tampa Bay 2:3 po predĺžení (0:0, 2:0, 0:2 - 0:1) - stav série 2:2
Góly: 26. Nyquist (Zetterberg, Abdelkader), 35. Andersson (Sheahan, JURČO) - 55. T. Johnson (Stralman), 56. Palát (T. Johnson, Garrison), 63. T. Johnson (Hedman, Palát)
Tomáš Tatar odohral 17:50 min, 2 mínusové body, 1 zblokovaná strela, Tomáš Jurčo (obaja Detroit) odohral 4:53 min, 1 asistencia, 1 plusový bod, 1 strela



Washington - New York Islanders 5:1 (1:1, 1:0, 3:0) - stav série 3:2
Góly: 10. Kuznecov (Johansson, Alzner), 31. Alzner (Brouwer, Beagle), 43. Laich (Beagle, Chimera), 47. Kuznecov (Niskanen, J. Ward), 49. Chimera (Johansson, Kuznecov) - 6. Bailey (Tavares, Leddy)
Jaroslav Halák (Islanders) odchytal 49 minút, potom ho vystriedal Michal Neuvirth, Halák kryl 30 z 35 striel, úspešnosť 85,7%

Západná konferencia - play off - 1. kolo:

Nashville - Chicago 5:2 (1:1, 0:0, 4:1) - stav série 2:3
Góly: 15. F. Forsberg, 41. Neal (Stalberg), 44. C. Wilson (Ribeiro, S. Jones), 44. F. Forsberg (Fisher, Neal), 60. F. Forsberg - 14. B. Richards (Bickell, Seabrook), 55. Versteeg (P. Kane, B. Richards)
Marián Hossa (Chicago) odohral 17:33 min, 4 strely, 2 trestné minúty, 1 mínusový bod



Vancouver - Calgary 2:1
(0:1, 1:0, 1:0) - stav série 2:3
Góly: 34. Bonino (Vrbata, Edler), 42. D. Sedin (Hamhuis, H. Sedin) - 3. D. Jones (Stajan)

Súvisiace články