Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vo finále Rusko s Fínskom, obhajca zo Švédska iba o tretie miesto s Českom
Zdielať na

Vo finále Rusko s Fínskom, obhajca zo Švédska iba o tretie miesto s Českom

MINSK / Ruskí reprezentanti sa stali prvými finalistami majstrovstiev sveta v hokeji v Bielorusku. V úvodnom sobotňajšom semifinále si Rusi v Minsk Aréne poradili so Švédmi 3:1. Ich súpermi budú v nedeľu Fíni, ktorí pokorili Česko 3:0.

Zverenci trénera Olega Znaroksa vyhrali aj deviaty zápas na tohtoročných majstrovstvách sveta a kráčajú k zisku titulu bez jedinej prehry. V semifinále boli oveľa lepším tímom ako nevýrazní Švédi.

Rusi nastúpia v nedeľu od 20.00 h SELČ vo finále proti víťazovi druhého sobotňajšieho semifinálového súboja medzi Fínmi a Čechmi (17.45 h). "Zborná" bude bojovať o dvadsiaty siedmy titul majstrov sveta vrátane úspechov bývalého Sovietskeho zväzu a Spoločenstva nezávislých štátov. Rusi sú najúspešnejším tímom ostatných sezón. Od roku 2007 zabojujú o štvrté zlato a šiestu medailu. Švédi neobhájili titul, ktorý ziskali vlani na domácom ľade v Štokholme. V nedeľu sa pokúsia vybojovať bronz, ktorý dosiahli zatiaľ naposledy v roku 2010 na šampionáte v Nemecku. 

Štvrťfinále MS v hokeji (Minsk Aréna):

Rusko - Švédsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0) - Rusi postúpili do finále

Góly: 14. Plotnikov (Medvedev, Šipačov), 18. Širokov, 32. Belov (Zaripov, Ovečkin) - 1. Möller (Lindström, Backlund)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše Backlund (Švéd.) 5+DKZ, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaval (USA), Šindler (ČR) - Suominen (Fín.), Valach (SR), 14 521 divákov

Rusko: Bobrovskij - Čudinov, Denisov, Medvedev, Kutuzov, Belov, Jakovlev, Zubarev - Šipačov, Plotnikov, Ovečkin - Kuľomin, Malkin, Tichonov - Širokov, Anisimov, Zaripov - Burminstrov, Dadonov, Kalinin - Kuznecov
Švédsko: Nilsson - Ekholm, Fransson, Gustafsson, Erixon, Andersén, Burström, Nygren - Backlund, Möller, Lindström - Klasen, Nyquist, Järnkrok - Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson - Rasmussen, Axelsson, Lundqvist - Danielsson

Len 19 sekúnd ubehlo z prvej tretiny a Švédi sa už ujali vedenia. Stovky ruských fanúšikov na tribúnach Minsk Arény zmrazil center prvého švédskeho útoku Oscar Möller, ktorý chladnokrvne premenil svoj nájazd strelou pomedzi nohy Bobrovského. Rusom chvíľu trvalo, kým sa spamätali a k vyrovnaniu im nechtiac pomohol švédsky brankár. V 14. min zbytočne vykopol puk po strele Medvedeva k voľnému Sergejovi Plotnikovovi a ten poľahky trafil odkrytú švédsku bránku - 1:1. V 18. min dostal ruský tím do vedenia Sergej Širokov, ktorý využil zaváhanie Nyquistra pri červenej čiare, prirútil sa do útočného pásma a strelou švihom pomedzi nohy obrancu Anderséna prekvapil Nilssona.

V druhej tretine boli Švédi spočiatku aktívnejší. Möllerovu tutovku v 26. min zlikvidoval Bobrovskij skvelým zákrokom lapačkou. Potom prišli dva zbytočné švédske útočné fauly a ruské presilovky. Zostali nevyužité, ale Rusi udreli krátko po nich. Puk po tvrdej strele robustného obrancu Antona Belova sa obtrel o rameno švédskeho brankára a odtiaľ putoval do siete - 3:1.

V tretej tretine sa Švédi len veľmi ťažko dostávali do dobrých príležitostí a s výnimkou prvého útoku neboli nebezpeční. V nervóznom závere skúsili severania počas vylúčenia Denisova hru bez brankára, ale ani v presilovke 6 proti 4 nevedeli prekonať skvelého Bobrovského v bránke Rusov.

Doplnené o 20:00h

Fíni sú druhými finalistami, Česi budú bojovať o bronz

Hokejisti Fínska vyzvú v nedeľňajšom finále majstrovstiev sveta v hokeji v bieloruskom Minsku doteraz nezdolaný výber Ruska. Fíni v druhom sobotňajšom semifinále zdolali v Minsk Arene Čechov 3:0 a vybojovali si miestenku do boja o zlato (nedeľa 20.00 SELČ). Česko nastúpi v nedeľu o 15.30 SELČ na zápas o 3. miesto proti Švédsku.

Fíni mali v základnej časti šampionátu veľké problémy a do play-off postúpili len vďaka pomoci Švajčiarska v posledný hrací deň prvej časti turnaja. Vo štvrťfinále si však Suomi poradili s Kanadou a v semifinále aj s Českom. Fínsko má šancu na tretí titul majstrov sveta, naposledy ho získalo v Bratislave 2011. Predtým sa reprezentácii krajiny tisícov jazier podarilo vybojovať zlaté medaily v roku 1995. Bratislavské zlato je zatiaľ poslednou fínskou medailou z MS (bilancia 2 - 6 - 3). Česi si na svoj siedmy titul musia minimálne rok počkať, bojovať oň budú opäť o dvanásť mesiacov v domácom prostredí v Prahe a Ostrave. V nedeľu sa budú snažiť o šiestu bronzovú medailu v ére samostatnosti (bilancia 6 - 1 - 5).

Fínsko sa už s Ruskom na tohtoročnom šampionáte v Minsku stretlo v základnej skupine, zborná v Minsk Arene vyhrala 4:2. Suomi boli v sobotňajšom semifinále lepším tímom a zaslúžene postúpili do boja o zlato. Česi nenadviazali na výkon zo štvrťfinále z USA, keď sa nedokázali presadiť proti pozornému Pekkovi Rinnemu. V 9. min otvoril skóre duelu Jori Lehterä, v 32. min upravoval na 2:0 pri presilovke Jarkko Immonen. V záverečnej minúte sa presadil do prázdnej bránky druhýkrát v zápase Lehterä.

Výsledok - MS v hokeji:
Semifinále (Minsk Arena):

Česko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 9. Lehterä (Hietanen, Mäntylä), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä (Komarov, Immonen)
Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.), 14 378 divákov
 

Česko: Salák - Němec, Vitásek, Kindl, Jordán, Zámorský, Kolář - Jágr, J. Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek - Martin Růžička
Fínsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Pakarinen, Lehterä, Kontiola - Komarov, O. Jokinen, Haula - Jormakka, Immonen, Palola - Salomäki, T. Sallinen, Huhtala



Oba tímy začali opatrne, postupne boli Fíni smerom dopredu nebezpečnejší. V 4. min nepokrytý Pakarinen zblízka neprekonal Saláka. Hráči Suomi výborne pokrývali stredné pásmo a Čechom nenechávali dlho puk na hokejkách. V 9. min sa natlačil Lehterä cez Vitáska až pred Saláka a bekhendovou strelou otvoril skóre. V záverečných sekundách prvej časti hry zachránil Salák po dobrej strele Salomäkiho.

Česi začali druhú časť hry v početnej výhode, ale obrana severského tímu ich dokázala držať ďaleko od Rinneho. Ak už puk prešiel k fínskej bránke, potom bol poslednou inštanciou brankár Rinne. Zverenci Vladimíra Růžičku zvýšili aktivitu, ale mali problémy s koncovkou. V 32. min sa tretíkrát na šampionáte presadil Immonen, ktorý pri presilovke dostal prihrávku k žŕdke od Kontiolu a puk prestrčil pomedzi Salákove betóny. Český gólman potom zachránil svoj tím po teči Huhtalu. V 37. min predviedol výborný návrat do defenzívy Vondrka, ktorý zlikvidoval vďaka rýchlemu korčuľovaniu a odstaveniu Pakarinena prečíslenie dvoch proti jednému.

Fíni v prvej polovici tretej časti hry nevyužili dva početné výhody, svoje vylúčenie len s veľkým hnevom niesol Jaromír Jágr. Zlosť hviezdneho Čecha si na trestnej lavici odniesli fľaša s vodou a uterák. Česi hrali už na tri útoky a riskovali, čím sa otváral priestor pre dobre korčuľujúcich severanov. V 56. min zakončil Palola brejk zblízka len do náručia Saláka. Fíni naďalej výborne pokrývali priestor pred bránkou a nedovolili presadiť sa Čechom napriek ich záverečnej aktivite. Tímu V. Růžičku sa nepodarilo skórovať ani pri záverečnej power-play, keď puk viackrát nebezpečne poskakoval v bránkovisku. Na konečných 3:0 upravil 11 sekúnd pred koncom do prázdnej bránky Lehterä.

Súvisiace články