Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozbehnutých Rusov nezastavilo ani Lotyšsko, Dáni šokovali Čechov
Zdielať na

Rozbehnutých Rusov nezastavilo ani Lotyšsko, Dáni šokovali Čechov

MINSK / Hokejisti Ruska vyhrali aj svoj piaty zápas na 78. majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku a ako jediní zatiaľ prechádzajú turnajom bez zaváhania.

V sobotňajšom dueli B-skupiny zvíťazila "zborná" nad tímom Lotyšska 4:1 a v predstihu si zabezpečila postup do štvrťfinále. Rusi sú lídrami tabuľky s plným počtom 15 bodov, Lotyši figurujú momentálne na druhej priečke s 9 bodmi.
Favorit duelu však v Minsk Arene prehrával, keď sa v 8. min presadil Lotyš Indrašis. Ruskí hokejisti potom zapli na plné obrátky a ešte do prvej prestávky tromi gólmi otočili nepriaznivý stav. Dva razy sa do streleckej listiny zapísal Tichonov, raz Širokov. V polovici stretnutia pridal štvrtý ruský úspech Sergej Kalinin, v tej istej 29. min dostal za nepekný faul (pichnutie hokejkou) lotyšský útočník Zemgus Girgensons trest na 5 minút a do konca zápasu. Hráči Ruska, vedomí si dostatočného náskoku, už potom kontrolovali priebeh duelu a bez problémov ho doviedli do víťazného konca.

Bieloruská hokejová reprezentácia uspela v Minsku, keď otočila duel proti Nemecku z 0:2 na 5:2. Zverenci trénera Glena Hanlona majú na svojom konte deväť bodov z piatich duelov a priebežne sa posunuli na druhú priečku v tabuľke základnej B-skupiny Nemci sú s piatimi bodmi na šieste priečke.
Nemci začali dobre a po presných zásahoch Hospelta a Bartu viedli už 2:0. Ešte pred prvou sirénou však skorigoval Stepanov a v druhej tretine vyrovnal Ugarov. V tretej dvadsaťminútovke pridali Bielorusi ešte tri góly a pripísali si cenné tri body.

MS B-skupina:

Lotyšsko - Rusko 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)

Góly: 8. Indrašis (Štals) - 11. Tichonov, 16. Širokov (Medvedev, Tichonov), 19. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 29. Kalinin (Kutuzov)
rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Rantala (Fín.) – Carnathan (USA), Kilian (Nór.), vylúčení: 4:3 na 2 min., Girgensons (Lot.) na 5 min+DKZ za pichnutie hokejkou, presilovky: 0:1, oslabenia 0:0, 14.427 divákov

Bielorusko - Nemecko 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)

Góly: 6. Stepanov (Grabovskij, Kaľužnyj), 35. Ugarov (Stepanov), 43. Grabovskij (S. Kosticyn, Kaľužnyj), 45. Platt (Stasenko, Stas), 50. Grabovskij (S. Kosticyn) - 9. Hospelt, 12. Barta (Schütz, Mauer)
Vylúčení: 2:1 na 2 min, navyše: Stasenko (Biel.) 5+DKZ za narazenie na mantinel, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Vinnerborg - Dahmen (obaja Švéd.), Fluri (Švaj.)

Švajčiarsko - Kazachstan 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)

Góly: 10. Kukan, 15. Hollenstein (Seger, Ambühl), 28. Y. Weber (Josi), 38. Ambühl (Hollenstein), 44. Cunti (Josi, Moser), 47. Blum (Cunti, Brunner) - 51. Krasnoslobodcev (Dallman, Blochin), 60. Rymarev
Vylúčení: 5:5 na 2 min, navyše: Antropov DKZ za napadnutie zozadu, Spiridonov (obaja Kaz.) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 4:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Dremelj (Slovin.), Fraňo (ČR) - Dehaen (Fr.), Suominen (Fín.)

Hokejisti Francúzska sú pozitívnym prekvapením na 78. majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku. Po víťazstvách nad Slovenskom a Kanadou (tam zvládli lepšie samostatné nájazdy) uspeli hráči z krajiny "galského kohúta" v sobotňajšom dueli A-skupiny aj proti reprezentantom Nórska, ktorých zdolali 5:4 po samostatných nájazdoch. V tretej sérii "lotérie" sa presadil Stéphane Da Costa a rozhodol o triumfe Francúzov. V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 4:4. Francúzsko sa posunulo v A-skupine na 3. miesto, rovnako sedem bodov a momentálne tiež postupovú "štvrťfinálovú" priečku drží aj štvrté Nórsko.

V Čižovka Arene začali lepšie severania a M. Trygg ich poslal do vedenia. Keď zvýšil na začiatku druhej tretiny Ask na 2:0, zdalo sa, že Nóri dokráčajú k víťazstvu. Opak však bol pravdou, pretože za 51 sekúnd dokázali Francúzi dokonale otočiť nepriaznivý stav. Dvakrát Roussel a raz Y. Treille sa postarali o to, že po štyridsiatich minútach bolo 3:2. V treťom dejstve Sörvik vyrovnal a hoci Bellemare naklonil misky váh znova na francúzsku stranu, M. Olimb stanovil nerozhodný výsledok 4:4. Predĺženie gól neprinieslo, definitíva padla až v samostatných nájazdoch. Na strane Francúzov v nich boli úspešní Fleury a spomenutý S. Da Costa, v drese Nórov iba K. A. Olimb.

Hokejisti Dánska sa v sobotu popoludní postarali o ďalšie prekvapenie na 78. majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku, keď výber Česka zdolali 4:3 po samostatných nájazdoch. Česi sa aj napriek prehre dostali na 4. miesto v tabuľke A-skupiny, Dáni sa posunuli na 6. pozíciu pred Slovensko.
V Čižovka Arene začali lepšie českí reprezentanti a v 7. min viedli presnými zásahmi Klepiša a Jágra už 2:0. Vzápätí síce skorigoval Lassen, no na rozdiel dvoch gólov upravil v 46. min Kindl. Záver duelu patril húževnatým Dánom - v 56. znížil J. Jensen a 53 sekúnd pred treťou sirénou vyrovnal Bjorkstrand. Česi v predĺžení nepremenili dve veľké šance a na rad prišli nájazdy. V nich uspel iba Mikkel Boedker.

Výsledok - A-skupina (Čižovka Arena):

Francúzsko - Nórsko 5:4 po sam. nájazdoch (0:1, 3:1, 1:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 38. Roussel (Manavian, Bellemare), 38. Y. Treille (Auvitu, Desrosiers), 39. Roussel (S. Da Costa, Bellemare), 43. Bellemare (Roussel), rozhodujúci sam. nájazd S. Da Costa - 12. M. Trygg (K. A. Olimb, M. Olimb), 22. Ask (M. Olimb, K. A. Olimb), 42. Sörvik (Ask), 46. M. Olimb (K. A. Olimb)
Vylúčení: 4:2 na 2 min, navyše: Y. Treille (Fr.) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Piechaczek - Schrader (obaja Nem.), Valach (SR), 6103 divákov

Dánsko - Česko 4:3 po sam. nájazdoch (1:2, 0:0, 2:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 10. Lassen (Christensen), 56. J. Jensen (K. Staal, Hansen), 60. Bjorkstrand (Hansen, Madsen), rozhodujúci sam. nájazd Boedker - 5. Klepiš (Jágr, Němec), 7. Jágr (Sobotka), 46. Kindl (Klepiš, Červenka)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaval, Patafie (obaja USA) - Carlson (Kan.), Semjonov (Est.)
Sam. nájazdy: Klepiš nedal, Boedker - 1:0, Hudler nedal, N. Jensen nedal, Jágr nedal

Súvisiace články