Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Huste.tv: Nitra prvýkrát vo finále. Stavjaňa má otázniky v zostave
Zdielať na

Huste.tv: Nitra prvýkrát vo finále. Stavjaňa má otázniky v zostave

NITRA / Hokejisti Nitry už postupom do finále Slovnaft play-off Tipsport extraligy 2013/2014 dosiahli klubové maximum, doteraz ním boli semifinálové účasti.

Zverenci trénera Antonína Stavjaňu od stredy 9. apríla zabojujú o titul v sérii hranej na štyri víťazstvá s Košicami, ktoré pred rokom vyradili mužstvo spod Zobora v semifinále. Nitra na ceste do tohtosezónneho finále už v 1. kole vyraďovacej časti postúpila cez majstrovský Zvolen a neskôr si poradila s Banskou Bystricou. Na ceste za vysnívaným premiérovým majstrovským titulom stoja pred ambicióznym a mimoriadne ofenzívne ladeným mužstvo košickí „oceliari“, ktorí sa predstavia už v siedmom finále bez prerušenia.

Pod Zoborom hokejová eufória

Šéf nitrianskej kabíny Antonín Stavjaňa si pred začiatkom záverečnej série súťažného ročníka uvedomuje, že medzi jeho zverencami panuje eufória aj napätie. „Všetko je úmerné situácii. Už každý začiatok play-off prináša emočné vypätie, postup to napätie oživuje prípadne udržuje,“ priznal 51-ročný rodák zo Zlína, pre ktorého je to už tretia sezóna na lavičke extraligovej Nitry. Hlavný kouč druhého mužstva po základnej časti má pred stredajším duelom v Košiciach niekoľko otáznikov v zostave, karty môže zamiešať možný návrat hráčov, ktorí mali menšie či väčšie zdravotné problémy. „Zostavu budeme riešiť až v deň zápasu v Košiciach. Dobrou správou je, že Heňo Ručkay možno nastúpi. Aj ďalší hráči s menšími zdravotnými problémami sú ochotní a odhodlaní hrať,“ prezradil Stavjaňa.

Špeciálnu príchuť bude mať finálová séria pre obrancu Michala Nováka. Tridsaťjedenročný skalický odchovanec sa totiž do Nitry vrátil po 2,5-ročnom pôsobení v Košiciach počas tejto sezóny koncom októbra. „Všetci sa na finále veľmi tešíme. Je to moje tretie finále v rade, no prvé za Nitru. Toto finále si vážim viac, najmä kvôli divákom a atmosfére. Tá je pod Zoborom veľkou raritou na celom Slovensku. Fanúšikovia v Nitre to s nami naplno prežívajú. Oni nás vyhecovali a finále si zaslúžia najviac,“ poznamenal M. Novák a na adresu priaznivcov s humorom doplnil: „Už v semifinále bol veľakrát obrovský rachot a často odchádzame do kabíny poriadne ohučaní. Ani si neviem predstaviť, čo nás čaká teraz vo finále. Vážne sa obávam, že to tu padne.“

Keďže Michal Novák dôverne pozná prostredie a košické pomery aj z tohtosezónneho pôsobenia, jeho názor na možnú hru súpera nemusí byť veľmi vzdialený od reality. „Očakávam, že Košice budú brániť podobne ako v semifinálovej sérii proti Piešťanom. Vedia, že sme útočne ladené mužstvo a isto budú dobre brániť. Päť hráčov bude vzadu a vyrážať do rýchlych protiútokov. Majú na to stavaných hokejistov a presne na tom bol postavený úspech Košíc v minulej sezóne v semifinále proti Nitre,“ povedal M. Novák.

Prvé finálové stretnutie absolvuje Nitra v stredu 9. apríla o 17.00 h v Košiciach, rovnaké dejisko bude mať aj štvrtkový druhý zápas. Po dvojdňovej pauze sa fináloví súperi predstavia v nedeľu 13. a pondelok 14. apríla pod Zoborom. Prípadný piaty zápas sa uskutoční vo štvrtok 17. apríla v Steel Aréne, šiesty o ďalšie dva dni neskôr v Nitre a ak ani potom nebude známy nový majster SR, sezónu ukončia siedmym stretnutím na Veľkonočný pondelok 21. apríla v Košiciach.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články