Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Highlighty: V Nitre veľká bitka, Šupler pokoril Duklu
Zdielať na

Highlighty: V Nitre veľká bitka, Šupler pokoril Duklu

Zdroj: tasr

BRATISLAVA / Na HUSTE.tv sme sledovali 13. kolo Tipsport extraligy. Vedúce trio nezaváhalo...Zato Skalica prehrala doma s Piešťanmi. Najviac však asi zaujal duel z opačného pólu tabuľky - Zvolen viedol proti Trenčínu Július Šupler. A rytieri po štyroch prehrách konečne vyhrali!

HK Poprad - HC‘05 Banská Bystrica 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Góly: 34. A. Kroták (Paločko, S. Takáč), 43. Mlynarovič (Paukovček, Kasík) - 26. Bambúch, 32. Handlovský (Saracino, Matúš Chovan), 53. Handlovský (M. Hudec) Vylúčení: 7:8 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - Korba, Rovenský, 1562 divákov

Poprad: Sidor - R. Suchý, Gáborčík, Makovský, Kasík, M. Kurali, Fabian - Jabrocký, Štals, A. Lapšanský - Belluš, Mlynarovič, T. Sýkora - Paločko, S. Takáč, A. Kroták - Gápa, Paukovček, Jáchym
Banská Bystrica: Kalemba - J. Martin, Saracino, Meland, Macháček, Rosandič, Bambúch, Zošiak, Kadura - Kafka, White, Handlovský - R. Macík, M. Hudec, Matúš Chovan - Lamper, Zigo, Lunter - Dolník, Heizer, Hegyi

 

Pod Tatrami sa od začiatku hral obojstranne rýchly kombinačný hokej s dôrazom v osobných súbojoch. Po úvodnom oťukaní sa obranou hostí preštrikoval Paločko a faulovaný nastrelil z dobrej pozície žŕdku Kalembovej svätyne. Príležitosť hrať presilovku mali aj hostia, nič z nej však nevyťažili aj napriek optickému tlaku.

V úvode prostrednej časti hry mali veľkú možnosť otvoriť účet zápasu domáci hokejisti. Na trestnej sedeli za hostí Zigo a Handlovský. Viac ako minútovú výhodu ale Popradčania nevyužili. Skóre otvoril až v 26. min Bambúch, ktorého nahodenie z polovice ihriska skončilo v sieti. O štyri minúty Bystrica už viedla rozdielom dvoch gólov. V presilovke trafil Handlovský. Domácu zástavu zdvihol v 33. min kapitán Popradu Kroták - 1:2. Do konca tretiny sa už Popradčanom vyrovnať nepodarilo. Na začiatku tretieho dejstva vyrovnal Mlynarovič, ktorého obrana hostí zabudla pred vlastnou bránkou. V 53. min pridal svoj druhý gól v zápase a znova z presilovky Handlovský, domáci hráči však reklamovali postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Popradu sa aj napriek početnej výhode a hry bez brankára v samom závere zápasu už vyrovnať nepodarilo.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "S výsledkom nie som spokojný. Na začiatku duelu sme sa ťažko rozbiehali, druhá polovica už patrila nám a vyrovnali sme. V oslabení sme mohli pridať víťazný gól, no dnes rozhodli presilové hry. Videli sme dobrý zápas so zlým koncom pre nás."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Bol to veľmi zaujímavý zápas až do samého konca. V jeho prvej polovici sme boli lepší a aktívnejší, potom Poprad prebral iniciatívu a vyrovnal. Na konci sme pridali víťazný gól a podržal nás brankár Kalemba."

HK Nitra - MsHK DOXXbet Žilina 5:3 (0:1, 4:2, 1:0)

Góly: 26. Ordzovenský, 26. R. Tománek (Stümpel, D. Milo), 38. Bajtek (M. Hamrák, Martin Segľa), 39. H. Ručkay (R. Tománek, Stümpel), 53. L. Novák (T. Chrenko) - 14. R. Tomas (Ostrčil, Klouda), 22. T. Varga (Valášek), 39. Drevenák
Vylúčení: 1:3 na 2 min, navyše: M. Bača (Nitra), 10. min za nešportové správanie, 5+DKZ za údery - Rúfus (Žilina) 10. min za nešportové správanie, 5+DKZ za údery, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bundil, Lokšík - Kacej, Tvrdoň , 2655 divákov

HK Nitra: Kristan - D. Milo, Nádašdi, Ordzovenský, P. König, M. Bača, F. Kuzma, Závodský - M. Kováčik, T. Chrenko, L. Novák - R. Tománek, Stümpel, H. Ručkay - Štumpf, M. Hamrák, Martin Segľa - Pupák, Kmeč, Piačka - Bajtek
Žilina: M. Laco - Rúfus, Marcel Šterbák, Dlouhý, Leško, Ostrčil, Bajaník, Sluka - R. Tomas, Klouda, D. Buc - F. Macejka, Linet, Drevenák - T. Varga, Valášek, F. Novák - Čavrk, Jarab, A. Lipovský



Nitrania začali v domácom prostredí aktívne. Už v 3. min mohol využiť chybu hosťujúcej obrany Štumpf, ale zoči-voči brankárovi Lacovi sa nepresadil. Úvodný tlak domácich postupne ustal a k slovu sa následne dostala aj Žilina. "Vlci" sa po dlhšom obliehaní domácej bránky dočkali aj gólu, keď v 14. min zmenil smer Ostrčilovej strely od modrej čiary Tomas. Po góle bola Žilina aktívnejším tímom, ale do prestávky sa už skóre nemenilo. Vstup do druhej tretiny vyšiel perfektne hosťom. V 22. min sa šikovným tečom prezentoval Varga a bolo 0:2. Domáci v tej chvíli pôsobili na ľade bezradne. Zakrátko sa ale vrátili do hry dvoma zlepenými gólmi v 26. min, keď najskôr obranca Ordzovenský a o deväť sekúnd neskôr aj kanonier Tománek zmazali manko Nitry. Od tejto chvíle prebrala opraty zápasu do rúk Nitra. V 38. min zariadil dokonalý obrat Bajtek, ktorý bez prípravy zužitkoval peknú Hamrákovu prihrávku. Neprešla ani minúta a bolo opäť vyrovnané. Po chybe domácej obrany namieril presne Drevenák - 3:3. Hokejisti spod Zobora však napokon predsa len odchádzali na druhú prestávku spokojnejší. Postaral sa o to Henrich Ručkay, ktorý gólom do šatne poslal Nitru po druhýkrát do vedenia - 4:3.

Diváci sa rozhodne nenudili ani v tretej tretine. Najskôr ich dostal do varu pästný súboj Baču s Rúfusom a onedlho aj gól Lukáša Nováka, ktorý zakončil útočnú snahu Tomáša Chrenka - 5:3. Necelé tri minúty pred koncom tretieho dejstva si žilinský tréner Jan Neliba zobral oddychový čas, ale ten na úrodnú pôdu nepadol. Hostia sa nedokázali dostať do súvislejšieho tlaku a navyše ich šance definitívne pochoval Leško, ktorý sa nechal zbytočne vylúčiť za hákovanie. V zaujímavom zápase Nitra zdolala Žilinu 5:3.

Antonín Stavjaňa (tréner HK Nitra): "Počas prvej prestávky sme sa na hráčov hnevali, pretože nerešpektovali kvalitu súpera. Prvá tretina a vstup do druhej časti nám vôbec nevyšiel a až potom gólom Bajteka sa to zmenilo. Tešíme sa z víťazstva a zároveň veríme, že ďalšie zápasy nám vyjdú lepšie."
Jan Neliba (tréner MsHK DOXXbet Žilina): "Vedeli sme, že prichádzame k súperovi, ktorý v tejto sezóne v domácom prostredí ešte neprehral. Mali sme zlý začiatok, súper mal lepší pohyb a vytvoril si aj šance, ktoré však nepremenil. Nám sa potom podarilo streliť dva góly a to nás malo upokojiť. Nepochopiteľne sme však následne urobili množstvo individuálnych chýb, ktoré súper vedel trestať. Rozhodla neskúsenosť našej obrany."

MHC Mountfield Martin - HC Košice 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Góly: 35. M. Beran (Markovič, Fujerík) - 33. Cebák, 39. R. Jenčík (T. Marcinko, M. Takáč), 59. Marek Slovák (Spilar, Cebák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Gavalier, Tornay, 1800 divákov

Martin: Šúrek - I. Ďatelinka, A. Novotný, Tupý, Matejka, Brcko, Smrek - Fujerík, M. Beran, Markovič - Rožník, Galamboš, Zlocha ml. - J. Cíger, Dírer, Themár - Šugár, Pokrivčák, J. Perniš
Košice: Hylák - Kolba, Macejko, Martin Chovan, Štrbák, Cebák, Šeda, Takáč - Spilar, Marek Slovák, L. Nagy - Bicek, Češík, Sojčík - Hrnka, P. Bartoš, R. Konečný - Jokeľ, T. Marcinko, R. Jenčík



Proti favoritovi začali Martinčania opatrne. Aj líder súťaže v úvode nechával svoje zbrane zaistené. Prvú šancu si v 11. min vypracoval Nagy, ale Šúrek mal betóny pripravené. Gól nepadol ani po strelách martinského Ďatelinku v presilovke v 13. min a košického Hrnku na opačnej strane v 16. min. Nová martinská posila, 21 ročný útočník Rožník zaujal v 18. min, keď sa dravo predral pred brankára Hyláka, ale zakončiť už nestačil. Po bezgólovej prvej tretine vstúpili do druhej časti lepšie "oceliari". V 22. min Sojčík vyskúšal postreh Šúreka a ten sa nedal prekvapiť. O minútu neskôr sa v dobrej pozícií ocitol Jokeľ, ale martinský brankár mal na ľade pohotovo položené betóny. V 25. min sa pred Šúreka preštrikoval Spilar, ale domáci gólman bol pozorný. Krátko nato pohrozili "kosačky", v rozpätí piatich sekúnd hneď dvakrát ohrozili košickú bránku, ale Dírerovi a Cígerovi zmaril úmysel Hylák. Diváci stále čakali na úvodný gól, ktorý prišiel až v 33. min, keď Cebákom nahodený puk od modrej čiary nešťastne pustil za svoj chrbát Šúrek - 0:1. O 133 sekúnd neskôr však bolo vyrovnané. Markovič našiel pred bránkou voľného Berana, ktorý prekonal Hyláka - 1:1. Posledné slovo v druhej tretine patrilo hosťom. V 39. min sa najlepšie v skrumáži pred domácou bránkou zorientoval Jenčík - 1:2.

V tretej tretine bol Martin favoritovi viac ako vyrovnaným súperom. V 41. min bol Brcko sám pred Hylákom, ktorý však zachránil svoj tím od pohromy. To isté sa stalo aj v 46. min, keď zlikvidoval Thémarov bekhend i následnú strelu Dírera. Domáci sa všemožne usilovali o vyrovnanie, boli aktívnejší, hrali nadoraz, ale v koncovke zlyhali. Košice sa spoliehali na brejky. V 55. min išli dvaja Košičania na jedného domáceho obrancu, ale Sojčík po prihrávke od Biceka neskóroval. Martinský tréner sa 98 sekúnd pred koncom tretej časti po time-oute odhodlal k power-play, ale namiesto vyrovnania nastal presný opak. Slovák 75 sekúnd pred treťou sirénou poslal puk do prázdnej martinskej bránky a spečatil víťazstvo Košíc 3:1.

Daniel Babka (tréner Martina): "V prvej tretine sme hrali takticky, nepúšťali sme sa do otvoreného hokeja, ale snažili sme sa eliminovať súpera, aby sa nedostával do extra veľkých šancí. V druhej tretine sme zlepšili hru smerom dopredu, a keby sme strelili vedúci gól, zápas by sa inak vyvíjal. V tretej tretine sme boli veľmi blízko k vyrovnaniu, ktoré doslova viselo na vlásku pri šanciach Brcka a Dírera - ten nastrelil žŕdku. Nový hráč Rožník naznačil potenciál, ale ešte je predčasné ho hodnotiť."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Rozhodol náš tretí gól pri hre Martina pri hre bez brankára. Do polovice zápasu sme boli lepším mužstvom, mali sme územnú prevahu, ale po našom prvom góle sme sa trochu uspokojili a Martin vyrovnal. Škoda, že sa nám nepodarilo odskočiť súperovi na rozdiel dvoch gólov už skôr, a tak to bolo dramatické do samého konca. Víťazstvo sme si však zaslúžili, lebo počas väčšiny stretnutia sme mali prevahu. Hráčom sa chcem poďakovať za bojovnosť a obetavosť."

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 12. B. Mráz (Šátek, L. Kozák), 45. B. Jankovič (M. Romančík, Tomáš Mikúš) - 22. Lušňák (M. Bartánus), 52. M. Bartánus (Biro), 56. R. Filip (S. Saliji)
Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 0:1, rozhodovali: Kubuš, Boman - Šefčík, Výleta, 1557 divákov

Skalica: P. Romančík - L. Kozák, Barák, Ketner, Trška, Staňo, Mikéska, Krejčiřík - Obdržálek, R. Školiak, Tomáš Mikúš - Preisinger, Stieler, Kalináč - Šátek, B. Mráz, Kutálek - M. Romančík, B. Jankovič, Dvonč
Piešťany: T. Tomek -Bučka, R. Filip, Škadra, Biro, Cuník, A. Hruška - Melichárek, V. Nemec, S. Saliji - Šišovský, Lelkeš, J. Ručkay - M. Bartánus, Mišura, Lušňák - Haring, Holovič, Toman

 

V 5. min mohol otvoriť skóre hosťujúci Šišovský, ale v dobrej pozícii pred domácim brankárom Romančíkom minul. To isté zopakoval aj o tri minúty neskôr, keď netrafil ideálne puk. Prvý gól zápasu napokon strelili domáci. V 12. min sa dostal k odrazenému puku Bruno Mráz a center tretieho útoku Skaličanov nedal Tomekovi šancu - 1:0. Piešťany mohli krátko na to vyrovnať, ale Romančík vychytal v nájazde Lelkeša. Krátko pred prvým odchodom do kabín mal gól na hokejke domáci kapitán Školiak. Mieril však iba do pripraveného brankára Tomeka. Úvod druhej tretiny priniesol rýchle vyrovnanie. V 22. min sa po chybe domácej obrany objavil pred Romančíkom Lušňák a po vyzvaní od Bartánusa nezaváhal - 1:1. Po góle sa hra rozkúskovala aj vylúčeniami. V 34 zachránila hosťujúceho gólmana žŕdka po strele Obdržálka. O tri minúty neskôr mohol strhnúť vedenie na stranu hostí Ručkay. Po jeho strele skryl puk pod svojím telom Romančík. V 45. min Skalica opäť viedla. Po výbornej prihrávke Mikúša stojaceho za bránkou hostí skóroval Jankovič - 2:1. Vzápätí hrali domáci presilovku po vylúčení Bira, ale hostia sa so šťastím ubránili. Potom však Piešťany nečakane otočili zápas. V 52. min sa predviedol krásnou individuálnou akciou Bartánus, ktorý popod Romančíkov betón vyrovnal na 2:2. O tom, že všetky tri body si vezmú domov hostia, rozhodol v 56. min v presilovke ich kapitán Filip.

Štefan Mega (asistent trénera HK 36 Skalica): "My sme do zápasu išli s tým, že chceme bodovať, no nepodarilo sa nám to. Prvú tretinu sme síce vyhrali, ale v druhej sme zbytočne posadili hostí na koňa. Stretnutie bolo vyrovnané, v závere sme dostali gól z presilovej hry a takisto gól na 2:2 bol po hrubej chybe, keď súperov hráč v strednom pásme nikým neatakovaný prišiel až pred brankára a pekne zakončil blafákom. Prehra nás samozrejme mrzí, nedá sa nič robiť, hráme s hráčmi, ktorých máme momentálne k dispozícii. Brankár Romančík podal dobrý výkon, góly nejdú na jeho konto. Veríme, že bude podávať stabilné výkony."
Roman Sýkora (asistent trénera Piešťan): "Som rád, že sme dokázali zvíťaziť druhý raz vonku, aj keď zápas bol od začiatku vyrovnaný. Útoky sa striedali z jednej strany na druhú. Myslím si, že z našej strany to bol asi najlepšie odohraný zápas v útoku, no robili sme veľké kiksy v obrane. Dá sa povedať, že celý duel sme doťahovali výsledok. V tretej tretine, keď sme dostali gól na 2:1, sme to príliš psychicky prežívali, ale potom sme svedomitou robotou smerom dopredu zápas dokázali otočiť. Som rád, že sme dali tri góly a odvážame si zo Skalice tri body."

HKM Zvolen - Dukla Trenčín 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 32. Brabenec (Juraško, M. Šimko), 56. Hraško (P. Zuzin, Brabenec) - 28. Komínek (Mikula, Rastislav Pavlikovský)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Jobbágy, V. Smerek, 1256 divákov

Zvolen: M. Šimko - L. Pokovič, Juraško, Hraško, Pichnarčík, Ťavoda, J. Mucha - P. Zuzin, Brabenec, Michal Chovan - Škvaridlo, Podkonický, V. Baláž - Puliš, M. Jurík, Ľ. Zuzin - Síkela, Čanky, Martin Ďaloga
Trenčín: J. Lašák - R. Lintner, M. Nemčík, Čerešňák, Novajovský, Ďurčo, Pozník - Komínek, Rastislav Pavlikovský, Mikula - Kútny, O. Rusnák, L. Klíma - Troliga, T. Klíma, D. Hudec - Vaculin, Nemček, Michal Hlinka

 

V prvej tretine boli aktívnejší domáci hokejisti, ktorí častejšie strieľali, dobre kombinovali, ale rodáka zo Zvolena v trenčianskej bránke Lašáka nemal kto dostatočne preveriť. V 13. min sa naskytol Čankymu voľný stred v útočnom pásme, ale koncovka mu nevyšla podľa predstáv. Príležitosti sa poslednému tímu extraligy naskytli až v následnej presilovke, Mucha to skúšal od modrej a z dorážky nebol úspešný ani Chovan. V 15. min neuspel ani Juraško zblízka. Hostia pohrozili Lintnerom a Rusnákom o dve minúty neskôr, ale Šimko sa nemusel príliš zapotiť. Na konci úvodnej dvadsaťminútovky to skúšali na dobrého Lašáka Puliš aj Hraško, ale bezgólový stav nezmenili. V strednej časti hry viac ako tisíc divákov videlo dva góly. Do vedenia išli prekvapivo Trenčania. V 28. min strieľal z ľavej strany Mikula, Šimko puk iba vyrazil napravo, kde z dorážky skóroval pohotový Komínek. Zvolenčanom sa podarilo vyrovnať v presilovke v 32. min. Na začiatku akcie bol brankár Šimko, cez Juraška sa dostal puk k Brabencovi, ktorý z pravého kruhu efektne zakončil, keď poslal puk pod hornú žŕdku - 1:1. Potom ešte zaujali dve šance na oboch stranách. Pred gólmanmi sa nepresadili Mikula a Ďaloga. Nepríjemný okamih prišiel pre majstra v 37. min. Michal Chovan dostal puk do kolena a odkrivkal na striedačku.

V tretej tretine sa však objavil na ľade a dohral zápas. Domáci tím sa snažil strhnúť vedenie na svoju stranu hlavne v 45. min počas presilovky, ale jedinú vážnejšiu strelu vyslal od modrej iba Mucha. Tento obranca sa ocitol v šanci aj o dve minúty neskôr, ale netrafil puk do odkrytej časti bránky. Aktívny Chovan prešiel pekne pred Lašáka v 52. min, ale ani on nenašiel účinný recept. Zvolen sa napokon dočkal v 56. min, keď sa ujala dobre umiestnená strela Hraška spoza kruhu k ľavej žŕdke. Trenčania sa napokon v závere nedostali k hre bez brankára, pretože sa oslabili pre vyšší počet hráčov na ľade.

Július Šupler (tréner Zvolena): "Bol to vyrovnaný zápas, nechýbala taktická disciplína a majstrovstvo. V hokeji rozhodujú detaily. Som rád, že sme vyhrali, pretože chlapci to potrebujú, hlavne z psychického hľadisku potrebujú brať sebavedomie aj hernú istotu. Chcem pochváliť celý kolektív, pretože mu nechýbal pracovný duch a vôľa po víťazstve. Verím, že chalani budú aj naďalej na sebe tvrdo pracovať."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Veľmi ťažko sa mi hodnotí toto stretnutie, pretože prehrali sme rovnakým výsledkom a rovnakým scenárom ako na domácom ľade v Trenčíne. A myslím si, že sme aj dostali gól v rovnakej minúte. Bol to takticky vedený zápas, disciplinovaný, moji chalani dodržiavali stanovené pokyny a neboli sme horším mužstvom. Dostali sme však dva tečované góly, čo mi je ľúto, pretože minimálne bod sme si zaslúžili. Šťastie sa však priklonilo na stranu domácich, a preto ideme zo Zvolena bez bodu."

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články