Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hokejista Ščurko (26) dostal 6 rokov, odvolal sa
Zdielať na

Hokejista Ščurko (26) dostal 6 rokov, odvolal sa

KOŠICE / Dvadsaťdeväročného hokejistu Ladislava Š. vo štvrtok Okresný súd Košice I odsúdil na šesť rokov odňatia slobody so zaradením do stredného stupňa stráženia za zvlášť závažný zločin vraždy hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Okrem toho mu uložil ochranný dohľad na jeden rok a nariadil psychiatrické liečenie ambulantnou formou.

Rozsudok nie je právoplatný

Ako uviedol predseda senátu, súd vykonal všetky pokyny a rešpektoval právny názor krajského súdu z odvolacieho konania. Rozsudok nie je právoplatný. Ščurko sa odvolal proti rozsudku priamo na záver pojednávania.

Prokurátor uviedol, že sa vyjadrí v zákonnej lehote. "Bol by som zlým obhajcom, keby som sa neodvolal, hoci tento rozsudok je priaznivejší pre môjho klienta, ako bol predchádzajúci," povedal po skončení pojednávania Alexander Farkašovský, obhajca hokejistu.

Zdôraznil, že obhajoba má iný názor ako súd, čo sa týka skutku aj úmyslu. Súd podľa jeho vyjadrenia nepreukázal bez všetkých pochybností motív či úmysel Ščurka vraždiť. "Všetky naše návrhy na ďalšie dokazovanie boli prv aj dnes odmietnuté. Súd vôbec neskúmal okolnosti, že Liptaj sa pohyboval medzi kriminálnymi živlami a tipoval. Toto mali vyšetriť orgány činné v trestnom konaní a mali viesť vyšetrovanie aj týmto smerom," povedal Farkašovský.

Minulý rok dostal 8 rokov

Už vlani okresný súd vyniesol rozsudok vo veci vraždy Mareka Liptaja a Ladislavovi Ščurkovi uložil trest odňatia slobody na osem rokov. Bývalý hráč HC Košice sa voči rozsudku odvolal na košický krajský súd. V odvolacom konaní krajský súd potvrdil, že žalovaný skutok sa stal a spáchal ho obžalovaný.

Okresnému súdu však nariadil opätovne vypočuť znalcov z odboru psychiatrie a prihliadnuť na ich závery. Znalci pred trestným senátom potvrdili, že si stoja za pôvodnými posudkami. Uviedli, že obžalovaný spáchal skutok v skratovom afekte, keď nedokázal primerane ovládať svoje konanie a pri zníženej rozpoznávacej schopnosti, pričom tento stav označili za dočasne zníženú príčetnosť.

Podľa prokurátora Ščurko na odpočívadle medzi Košicami a Prešovom 5. januára 2008 na smrť dobodal hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Telo zahrabané v lese pri Kežmarku sa našlo až v decembri. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články