Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
NHL: Hossa s Handzušom do finále Západu! Detroit na kolenách
Zdielať na

NHL: Hossa s Handzušom do finále Západu! Detroit na kolenách

CHICAGO / Hokejisti Chicaga zvládli v noci na štvrtok rozhodujúci siedmy domáci zápas 2. kola play off Západnej konferencie zámorskej NHL a po výhre nad Detroitom 2:1 po predĺžení si zahrajú konferenčné finále.

Po bezgólovej prvej tretine sa "jastrabi" v 22. minúte po peknej kombinačnej akcii ujali vedenia 1:0. Sharp si vymenil puk s centrom Handzušom, ten ho posunul naľavo a Hossa krížnou prihrávkou pomedzi obrancu a brankára hostí našiel opäť voľného Sharpa, ktorý už iba nastavil hokejku. "Išli striedať a mňa napadlo, že by sme sa mohli dostať do prečíslenia, tak som ostal na ľade a mal som pravdu. Pár vydarených prihrávok, prázdna bránka predo mnou, bol to dôležitý gól," opísal situáciu strelec.

Hossa 11. v produktivite play-off

Pre Hossu, ktorý strávil na ľade takmer 18 minút a pridal aj jednu "plusku", to bola už šiesta asistencia v play off a spolu s piatimi gólmi mu patrí 11. priečka v produktivite celej NHL. Handzuš (16:44 min, +1) zaznamenal vo vyraďovačke jeden presný zásah a už päť asistencií.

Hosťom sa už v 26. sekunde tretieho dejstva podarilo vyrovnať zásluhou Henrika Zetterberga a zápas tak dospel do predĺženia. V 64. minúte strelil "zlatý" gól domácich Brent Seabrook, ktorého využil zakrytý výhľad brankára Howarda. "Puk sa tam od niekoho odrazil. Ja som mal dostatok priestoru, tak som skúsil vystreliť. Poznám Niklasa Kronwalla (pozn. obranca Detroitu), rád blokuje strely, tak ako aj ja, takže mojím hlavným cieľom bolo dostať puk cez neho a našťastie skončil v bránke," potešil sa dvadsaťosemročný obranca, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Domáci mohli rozhodnúť už skôr

Keď necelé dve minúty pred koncom tretieho dejstva poslal puk do siete obranca Niklas Hjalmarsson. Rozhodca však gól neuznal, keďže ani nie sekundu pred tým, ako puk skončil v sieti, odpískal šarvátku domáceho Saada a Quinceyho z Detroitu a oboch poslal na trestnú za hrubosť. "Nemysleli sme na to. Išli sme do predĺženia a tam sa začína znova od 0:0. Boli sme rozbehnutí a vyšlo to," pokračoval Seabrook.

Chicago sa tak vo finále Západnej konferencie stretne s obhajcom trofeje Los Angeles. Na Východe sa pobijú o veľké finále Boston Bruins a Pittsburgh Penguins. Prvýkrát od roku 1945 sa tak do poslednej štvorky dostali poslední štyria víťazi Stanleyho pohára. "Sme nadšení a tešíme sa na zápasy s Los Angeles. Myslím si, že v posledných dueloch tejto série sme sa dostali do výbornej formy a už sa tešíme na sobotňajšiu noc a prvý zápas s LA," povedal Seabrook.

Detroitu ostali iba oči pre plač

Pritom v sérii viedol už 3:1. Takýto nepriaznivý stav sa podarilo otočiť iba 25-krát v histórii play off NHL. "My sme vyhrali tri po sebe a potom to dokázali aj oni. Chýbal nám už iba jeden zápas, mali sme vyhrať hneď ten prvý. Piaty zápas sa mi vôbec nepáčil, v ostatných sme bojovali naozaj dobre. Aj dnes sme predviedli dobrý výkon a vyšla nám tretia tretina. Franzen tam mal obrovskú šancu, no Crawford ho vychytal. Taký je hokej," vzdychol si kouč hostí Mike Babcock.

2. kolo play off NHL, Západná konferencia - 7. zápas:

Chicago - Detroit 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)
konečný stav série: 4:3, do finále postúpilo Chicago
Góly: 22. Sharp (Hossa, Handzuš), 64. Seabrook (Bolland) - 41. Zetterberg (Niquist, Cleary)
Brankári: Crawford - Howard, strely na bránku: 35:27. Diváci: 22.103

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Chicago Blackhawks po postupe

Súvisiace články