Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci otvoria šampionát s Francúzmi
Zdielať na

Slováci otvoria šampionát s Francúzmi

Zdroj: sita - MS 2012, Slovensko-Francúzsko

HELSINKI / Slovenská hokejová reprezentácia začne účinkovanie na svetovom šampionáte v piatok 3. mája o 15.15 h SELČ súbojom s Francúzskom.

Po roku sa oba tímy stretávajú na rovnakom mieste v Hartwall Arene. Vlani bojovali oba tímy o postup do štvrťfinále, ktoré si vybojovali po víťazstve 5:4 Slováci, tentoraz ich čaká otvárací duel celého turnaja. Slovensko do stretnutia vstupuje v pozícii favorita, Francúzsko však už neraz predviedlo, že dokáže popredné svetové tímy potrápiť. Navyše, ide o úvod šampionátu a každé mužstvo má dostatok síl.

Slovensko pred rokom začalo šampionát náročnými súbojmi s Kanadou, Fínskom a USA, po ktorých sa dostalo na víťaznú vlnu a prebojovalo sa až do finále. Tentoraz v Helsinkách čaká na Slovákov na rozbeh prijateľnejšie Francúzsko.

"Každý rok je program iný. Vlani hráči v prvých zápasoch zistili, že môžu hrať proti každému. Bola to pre nich psychická vzpruha a ťažili z nej až do konca šampionátu. Teraz bude pre nás náročný najmä duel s Francúzskom, od neho sa bude odrážať naše ďalšie účinkovanie na turnaji," povedal tréner SR Vladimír Vůjtek a pokračoval: "Každý súper je pre nás ťažký. Nie sme schopní prevýšiť tímy ako Bielorusko či Nórsko hokejovo a dať im veľa gólov. Aj s Francúzmi to bude podobné. Pre nás to bude jeden z najkľúčovejších duelov na šampionáte. Vlani sme boli proti nim v inej situácii, hrali sme o štvrťfinále a bolo to z psychického hľadiska veľmi náročné.“

Podobne ako s Nórskom

Jednotlivé formácie Slovenska v úvodnom zápase turnaja by mali vyzerať ako druhý až štvrtý útok v poslednom prípravnom zápase s Nórskom. Posila z NHL Tomáš Kopecký nastúpi na ľavom krídle formácie s Romanom Kukumbergom a Brankom Radivojevičom.

"Hneď prvý zápas hráme s Francúzmi a dobre si pamätám, ako nás vlani potrápili. Pre nás bude každý duel na majstrovstvách sveta náročný. Osobne si dávam len najvyššie ciele a štvrťfinále by som chcel uhrať. Postup do vyraďovacej fázy bude úspechom. Štvrťfinále je potom už len hop alebo trop, je to o jednom zápase," uviedol Tomáš Kopecký.

Prípravné zápasy pred šampionátom odhalili kladné i negatívne stránky slovenskej hry. Najväčším problémom bolo zakončenie, mužstvo nedokázalo dať viac gólov ani renkingovo slabším súperom.

"Vyhovuje nám skôr hrať proti tímom, ktoré sú ofenzívnejšie, tvoria. Aj my sa snažíme o ofenzívny hokej, ale s mužstvami, ktoré len kazia a betónujú, sa nedokážeme presadiť. Dôležité bude dať rýchle góly a potom už verím, že to pôjde," myslí si Tomáš

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články