Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlighty: Trenčín dobyl Zvolen, skončili dve série
Zdielať na

Highlighty: Trenčín dobyl Zvolen, skončili dve série

Zdroj: sita, Košice-B.Bystrica

Hokejová Tipsport extraliga pokračovala zápasmi 41.kola. Mountfield zdolal na svojom ľade Žilinu a prerušil tak 11-zápasovú sériu bez víťazstva, Nitra zasa naopak prehrala v Skalici a svoju víťaznú šnúru nenatiahla. Piešťany ukradli všetky body z Popradu.

HK 36 Skalica - HK Nitra 4:3 po sam. nájazdoch (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 29. L. Kozák (Kutálek, R. Konečný), 36. R. Školiak (L. Kozák, Pálffy), 37. R. Konečný (Kutálek), rozhodujúci sam. nájazd R. Konečný - 19. E. Piatak (Ordzovenský), 42. R. Tománek (Stümpel, König), 56. Jokila (Stümpel, R. Tománek)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Jonák - J. Tvrdoň, P. Šefčík, 1462 divákov

Skalica: M. Lipovský - Vyrúbalík, Jankovič, L. Kozák, Bobček, Barák, Jaborník, Srnec, Gula - Pálffy, R. Školiak, J. Jurík - Lažo, Stieler, Martin Sloboda - Kutálek, Holovič, R. Konečný - Bezúch, Kazinota, Šátek
Nitra: M. Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, König, Vantroba, Vosátko, F. Kuzma - M. Mašlonka, E. Piatak, Pupák - M. Kováčik, Stümpel, R. Tománek - Jokila, Podstavek, Martin Segľa - M. Bača, Kmeč, Hrnka

Skaličania nastúpili do zápasu aj s Pálffym a Lažom, čo sa pozitívne odrazilo na ich hre. Hneď v 1. min neprekonal Laca strelou od modrej čiary Vyrúbalík, následne neuspelo ani duo Kutálek - Konečný. Na opačnej strane nepochodil Kováčik. O päť minút neskôr neprekonal Lipovského ani na dvakrát Mašlonka. Minútu a pol pred koncom prvej tretiny sa Nitra po chybe Vyrúbalíka dostala do pásma a Piatak strelou spomedzi kruhov prekonal Lipovského - 0:1.

V úvode druhej tretiny si domáci zahrali presilovku, v ktorej mali góly na hokejkách Pálffy i Školiak, Laco však i s dávkou šťastia odolal. Šancu zvýšiť náskok hostí mal v 27. min Mašlonka, o minútu neskôr aj Kováčik. V 29. min sa Skaličanom podarilo prekonať Laca: strelou z ľavého kruhu sa presadil obranca Kozák - 1:1. V 37. min viedli domáci už 3:1, a to zásluhou dvoch gólov v priebehu minúty. O prvý z nich sa tečom postaral René Školiak, druhý pridal pohotovou strelou Konečný.

Hneď v úvode tretej časti hry prekonal Lipovského strelou z otočky Tománek - 3:2. V 45. min Laca na dva razy neprestrelil domáci Kutálek. V 53. min počas hry piatich proti štyrom hneď dvakrát tesne minul prázdnu bránku domácich König. Necelých päť minút pred koncom riadneho hracieho času sa hosťom predsa len podarilo vyrovnať zásluhou Jokilu.

Rozhodujúci gól v predĺžení nepadol, bližšie k nemu mala i zásluhou presilovky Nitra. Zápas vyústil až do samostatných nájazdov, po ktorých sa zásluhou gólu Konečného napokon z dvoch bodov tešili domáci.

Svatopluk Kosík (asistent trénera Skalice): "Po troch prehratých zápasoch sme chceli bodovať naplno. Zápas sme mali dobre rozohraný. Šance, ktoré sme si utvorili v prvej tretine, sme nepremenili, v druhej časti už áno. Do tretej tretiny sme šli s cieľom udržať alebo zveľadiť náskok. Stal sa opak, po dvoch chybách sme dovolili súperovi vyrovnať. Získali sme dva body. Hráčom patrí poďakovanie za výkon, keďže polovica mužstva hrala s nedoliečenou chrípkou. Poďakovanie patrí i Lipovskému, ktorý to všetko ustál."
Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Dnes sme nepodali taký kompaktný výkon ako v ostatných zápasoch na ihriskách súperov. Pokračovali sme skôr v ľahkovážnom výkone ako v poslednom stretnutí proti Martinu. Prvú tretinu sa hral na oboch stranách útočný hokej, no šťastie sa priklonilo na našu stranu. V druhej časti sme hrali nezodpovedne, v útočnej i obrannej hre sme boli málo dôrazní. Do tretieho dejstva sme išli s tým, že s výsledkom niečo urobíme. Napokon sa nám podarilo doviesť zápas do predĺženia. Utvorili sme si v ňom dve vyložené šance, ktoré sme však nepremenili. V nájazdoch sme nedali gól, myslím si, že Skalica vyhrala zaslúžene."

MHC Mountfield Martin - MsHK DOXXbet Žilina 2:1 po predĺžení (1:1, 0:0, 0:0 - 1:0)

Góly: 13. Vilkoits (Kolena, R. Pukalovič ml.), 65. A. Themár (A. Novotný, T. Petruška) - 2. O. Ďuriš (A. Lipovský)
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše T. Troliga (Žilina) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - P. Korba, Smerek, 870 divákov

Martin: Šúrek - A. Novotný, Rusina, R. Pukalovič ml., Zošiak, Tupý, Hriňa, Ejem, Perniš - A. Themár, Vilkoits, Kolena - T. Petruška, M. Hollý, Michal Važan - B. Mráz, Fujerík, Kentoš - Vaško, Dírer, R. Slávik
Žilina: Žigárdy - D. Devečka, I. Rúfus, Brcko, Drábek, Leško, J. Dlouhý, T. Staňo, Slota - R. Krajči, Jozef Mihálik, Drevenák - T. Varga, T. Troliga, M. Kokavec - A. Lipovský, O. Ďuriš, Valášek - T. Sýkora, Zicho, K. Jass

Vstup do derby mali lepši "vlci", ktorí rýchlym gólom zaskočili "kosačky". Postaral sa o to v 2. min Ďuriš, keď na dvakrát prekonal domáceho brankára Šúreka. Martinčanom sa potom naskytla šanca na vyrovnanie, ale počas štvorminútovej presilovky vôbec neohrozili brankára Žigárdyho. Naopak z brejku napriahol Drevenák, ale jeho jedovatú strelu Šúrek s námahou vyrazil. Vyrovnanie domácim priniesol až Vilkoitsov prienik a jeho pohotové zakončenie, keď z uhla nachytal Žigárdyho nepripraveného - 1:1. V prvej časti hry sa ešte mohlo meniť skóre po Drevenákovej strele zblízka, ale puk z jeho hokejky sa nedostal za chrbát domáceho gólmana.

V úvode druhej tretiny prevzali Turčania iniciatívu, tlačili sa pred žilinskú bránku. Hosťujúci gólman sa však vyznamenal v 26. min, keď po peknej biliardovej súhre druhého útoku ukázal pri Hollého zakončení do odkrytej bránky svoj reflex. Potom sa hra prelievala z jednej strany na druhú ako presýpacie hodiny. Obaja brankári svoje mužstvo podržali pri strelách Petrušku, resp. Mihálika. V 34. min strieľal Vilkoits v dobrej pozícii iba do Žigárdyho a o dve minúty neskôr stroskotal Troliga na Šúrekovi. V 39. min nevyužil veľkú príležitosť ani žilinský útočník Valášek.

Tretia tretina nepriniesla rozuzlenie. Oba tímy si síce vypracovali šance, ale bez gólového efektu. Rozhodnutie prišlo až v následnom predĺžení, v jeho závere hrali domáci presilovku. V nej najskôr Petruška opečiatkoval hornú žŕdku a Themár 29 sekúnd pred koncom namieril presne - 2:1. Martin prerušil jedenásťzápasovú sériu prehier.

Róbert Pukalovič st. (tréner Martina): "Pre nás to bolo dnes ťažké stretnutie. Bolo náročné zabudovať do zostavy šiestich juniorov, navyše sa do zostavy vrátili Važan po zranení a Themár po treste. Konečne sme však mohli zostaviť štyri formácie. Mužstvo sa v týchto chvíľach po druhý raz v sezóne iba skladá. To si musia uvedomiť aj diváci, ktorých prosím o trpezlivosť. Čaká nás ešte s týmto mužstvom veľa práce. Toto víťazstvo, a hoci aj za dva body, sme potrebovali ako soľ."
Slavomír Chlebec (tréner Žiliny): "Prišli sme do Martina s cieľom naplno bodovať. Získali sme však len bod, ktorý pre nás nič nerieši. V zápase sme mali veľa šancí, ale naďalej doplácame na našu streleckú nemohúcnosť. Nedisciplinovanosť v predĺžení nás stála bod navyše. Skúsení hráči musia teraz viac zabrať a pomôcť celému tímu."

HK Poprad - ŠHK 37 Piešťany 3:4 (1:2, 0:2, 2:0)

Góly: 13. Ľ. Vaic (Jáchym, Jabrocký), 47. Hvila (Balán), 58. Vandas (Balán) - 1. T. Melichárek (V. Nemec), 16. Mertel (Bučka), 35. Peško (Drgoň), 40. S. Saliji (Šišovský, Stupka)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gašparík - Valach, Zvrškovec, 1256 divákov

Poprad: Slipčenko - M. Šterbák, Špelda, Kovačevič, D. Brejčák, Fabian, Jáchym, M. Kurali - Vandas, Balán, Hvila - R. Sabolič, Klouda, R. Tomas - D. Buc, Ľ. Vaic, Jabrocký - Matúš Paločko, S. Takáč, Smotrila
Piešťany: Tomek - Cuník, Škadra, R. Filip, Drgoň, V. Urban, Bučka, A. Hruška - Šišovský, V. Nemec, T. Melichárek - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - S. Saliji, Mertel, Stupka - F. Hudec, Peško, Haring

Piešťanom na prvý gól stačilo len dvanásť sekúnd: Nemec priťukol Melichárkovi a Slipčenko kapituloval hneď z prvej strely - 0:1. Popradčania odpovedali aktívnou celoplošnou hrou, utvorili si tlak a po Jáchymovej strele v 13. min Vaic vyrovnal. Hostia si však vrátili požičané späť a Mertelom ešte pred prvou prestávkou privodili vedenie na svoju stranu.

Aj v prostrednej časti boli aktívnejší Popradčania, no stroskotávali na dobre organizovanej obrane hostí. V 22. min pohrozil Hvila, vzápätí Tomas nastrelil žŕdku. Poprad sa nenadýchol ani v presilovkách. Naopak v oslabení inkasoval, keď Drgoň "namazal" do dobrej pozície Peškovi - 1:3. Domácich nepodarený priebeh hry frustroval a do konca druhej tretiny sa hráči len trápili. Letargia "bielo-modrých" vyústila ešte v Salijiho štvrtú "trefu" a v prestávke mal domáci tréner Jančuška o čom rozmýšľať.

V snahe zvrátiť nepriaznivý vývoj stretnutia sa podarilo streliť druhý gól v 47. min Hvilovi. Piešťany kontrolovali duel až do 57. min, keď ich po zbytočných vylúčeniach arbitri poslali do oslabenia o dvoch hráčov. Dvojnásobnú presilu na kontaktný gól zužitkoval v 58. min Vandas. Poprad stavil všetko na jednu kartu, skúsil si aj hru bez brankára, no vyrovnať už nestihol.

Milan Jančuška (tréner Popradu): "To snáď ani nie je možné, dostať takýto rýchly gól. Snaha bola, ale obrovské chyby, zbytočné straty pukov a prehraté súboje nás stáli výsledok. Dva strelené góly v tretej tretine už nestačili na zvrat. Nie som vôbec spokojný, nášmu výkonu stále niečo chýba. Musíme byť dôraznejší a agresívnejší."
Milan Klement (tréner Piešťan): "Prvý gól sme dali tak skoro, že sme s kolegami ani nestačili dôjsť na striedačku. Poprad bol však potom lepším mužstvom. Až keď sme strelili tretí gól, začali sme dominovať. Tlak domácich v tretej časti sme až na záverečné oslabenie ustáli."

HC Košice - HC'05 Banská Bystrica 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Gól: 58. Matis (T. Marcinko, Marek Slovák), 60. Marcel Haščák
Vylúčení: 7:8 na 2 min, presilovky: 0:0 a oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Rovenský, Snášel, 3379 divákov

Košice: Hylák - Cebák, Deyl, Kolba, Štrbák, Michal Novák, Macejko, Gajdoš - Matis, T. Marcinko, R. Jenčík - Š. Novotný, Marek Slovák, Matúš Chovan - Marcel Haščák, Bulík, P. Svitana - Spilar, Pašek, Boltun
B. Bystrica: Chorošun - Martin Richter, Biro, Kubka, Bambúch, Ketner, Styk, J. Predajniansky - Lamper, Češík, Lunter - Danton, Heizer, Ján Sýkora - Šimun, Zigo, Marcinek - B. Jankovič, Michal Hlinka

Košičania, v ktorých drese nastúpil aj jubilant Matúš Chovan (100. zápas v extralige, pozn.), boli v úvode aktívnejší. Brankára Chorošuna ako prvý vyskúšal Marek Slovák, po ňom v 6. min Marcel Haščák. Banskobystrický gólman si poradil aj s ďalšou Haščákovou strelou švihom. V 13. min si v presilovke nakorčuľoval Kolba - a opäť sa zaskvel Chorošun. Potom mali dve sľubné príležitosti hostia: najskôr Lunter a po ňom Lamper. Zakaždým však zasiahol pohotový Hylák.

V druhej tretine sa znova pokúsil Marek Slovák o prekonanie Chorošuna: najskôr trafil žŕdku a potom dobre postaveného brankára "baranov". V 34. min sa ocitol v ideálnej pozícii domáci útočník Boltun, mieril však len do brankára. Rovnako pochodil aj jeho spoluhráč Matis. Tesne pred druhou prestávkou mali ku gólu blízko Banskobystričania, ale Heizer v presilovke neskóroval ani z bránkoviska.

Čakanie na gól v Steel Aréne neukončil ani Jenčik, ktorý v 51. min nepremenil trestné strielanie. Stopercentnú príležitosť potom spálil Pašek. Až prišla 58. minúta: Marcinko našiel ideálne Matisa a ten bekhendom zabezpečil Košiciam víťazstvo. To už len prikrášlil Marcel Haščák, ktorý pri banskobystrickej power-play trafil opustenú bránku.

Milan Staš (tréner Košíc): "Pre nás to bol veľmi ťažký zápas. Súper bol húževnatý, veľmi ťažko bránil. Defenzívu podporil veľmi dôveryhodným výkonom brankár Chorošun, ktorý bol nepriestrelný skoro celý duel. Aj keď sme si utvorili dostatok šancí, na hokejkách chýbal pokoj. Ešte dobre, že náš junior Matúš Matis sa presadil v situácii jeden na jedného a rozhodol tento zápas."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "My sme pricestovali do Košíc v trochu oklieštenej zostave s túžbou potrápiť favorita. Zamerali sme sa najmä na defenzívu, opierali sme sa o veľmi dobrý výkon brankára Chorošuna. Košice boli celý zápas hokejovejšie, mali viac šancí. Nás mrzí len jedna vec, že nám to vychádzalo celý duel a gól sme dostali až dve minúty pred koncom. Mužstvo v tomto zložení hralo na hranici svojich možností."

HKm Zvolen - Dukla Trenčín 3:4 (1:3, 0:1, 2:0)

Góly: 18. Podkonický (Brabenec, Méry), 44. Podkonický (M. Výborný, Puliš), 48. Hertl (P. Zuzin, L. Jurík) - 8. J. Pardavý st. (Marosz, Jakub Gašparovič), 14. O. Mikula (J. Pardavý st., Pozník), 18. Sojčík (Lelkeš, O.Mikula), 25. E. Bednár (Habšuda)
Vylúčení: 3:6 na 2 min, navyše Juraško 5+DKZ za napadnutie rozhodcu, Brabenec (obaja Zvolen) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: R. Lauff - M. Korba, Jobbágy, 1752 divákov

Zvolen: M. Šimko - Pichnarčík, Juraško (od. 23. Mančák), Hertl, J. Mucha, Novajovský, M. Výborný, M. Šiška - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Ľ. Zuzin - Puliš, M. Jurík, Martin Ďaloga - Méry, P. Fekiač, Čanky
Trenčín: Kristín - T. Bokroš, Imrich, E. Bagin, Pozník, Habšuda, E. Bednár, L. Markovič, Vizváry - Jakub Gašparovič, Marosz, J. Pardavý st. - O. Mikula, Lelkeš, Sojčík - Martin Filo, O. Rusnák, Otčenáš - P. Stantien, Nemček, D. Hudec

Zvolenskí hokejisti bez zraneného najproduktívnejšieho hráča Michala Chovana nezačali najlepšie. V obrane nastúpila nová posila z českého Berounu Hertl, ale hneď si pripísal dva mínusové body. V 8. min po chybe Muchu bola účinná prihrávka Marosza na Pardavého, ktorý pohotovo pred Šimkom zakončil - 0:1. Domáci mohli odpovedať v presilovke, ale Juraško zblízka neuspel pred Kristínom. Trenčania využili aj druhú chybu v obrane Zvolena: v 14. min po strele Pardavého gólman Zvolena vyrazil puk ďalej a už ho nedokázal prikryť. Pardavý ho prisunul Mikulovi, ktorý zvýšil na 2:0 pre hostí. Zvolen sa vrátil do zápasu kontaktným gólom Podkonického, ktorý obišiel bránku, jednou rukou viedol puk na hokejke a bekhendom ho poslal do horného rohu Kristínovej svätyne. Stav 1:2 dlho netrval, pretože o 32 sekúnd Trenčania udreli po chybe Novajovského. Po jeho zlom vyhodení puku z tretiny sa ten dostal pred voľného Sojčíka a najproduktívnejší hráč hostí si zoči-voči Šimkovi poradil, keď skóroval medzi jeho betóny - 1:3.

Na začiatku druhej tretiny nevyužili domáci veľké príležitosti, najmä Lukáš Jurík a Martin Ďaloga. Prišla však 23. minúta, v ktorej Juraško predviedol krošček na čiarového rozhodcu Korbu. Za tento "skrat" dostal trest v hre a hostia počas päťminútovej presilovky skórovali, keď sa od modrej čiary presadil Bednár. Zvolenčanov nezložil nepriaznivý stav, snažili sa skórovať najmä v dvoch presilovkách. Najväčšiu príležitosť nevyužil kapitán Jurík, ktorý pred prázdnou trenčianskou bránkou poslal puk mimo nej.

V tretej tretine domaci hokejisti zdvihli ešte hlavu a zdramatizovali zápas v presilovkách, keď najprv na 2:4 znížil v 44. min Podkonický. O štyri minúty neskôr sa v početnej výhode presadila aj nová posila lídra, obranca Hertl, ktorý zblízka zužitkoval prihrávku P. Zuzina - 3:4. Zvolenčanom sa však nepodarilo vyrovnať, hoci prejavili v závere veľkú snahu. Najväčšiu šancu nevyužil 30 sekúnd pred klaksónom M. Jurík.

Peter Mikula (tréner Zvolena): "Podali sme veľmi zlý výkon. Prvý a tretí gól ide na vrub našich hrubých chýb. Také sa nemôžu stávať, hoci sa stali. Jedinou pozitívnou vecou bola bojovnosť a snaha predovšetkým v závere tretiny, keď sme trochu zdramatizovali duel a pri veľkom šťastí sme mohli vyrovnať. Bohužiaľ šťastie sa nám otočilo chrbtom, ale súper vyhral zaslúžene. Chýbalo nám hokejové umenie, hráčom môžem poďakovať iba za bojovnosť.

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Začali sme vo Zvolene sebavedome a po prvej tretine sme viedli 3:1. V druhej časti sme pokračovali vo výbornom výkone. V presilovke sme pridali ďalší gól a zdalo sa, že je rozhodnuté. Prízvukoval som hráčom, že duel sa hrá 60 minút. Našou nedisciplinovanosťou a zbytočnými vylúčeniami sme súperovi dovolili, aby skorigoval výsledok. Dotiahol sa na 3:4, v závere sme mali plné ruky práce, aby sme uhrali víťazstvo, ktoré sme mali od začiatku v podstate v rukách. Napokon sme získali tri dôležité body, ktoré chlapcom uvoľnia ruky a predovšetkým myseľ. Za výkon u lídra tabuľky sme si zaslúžili body."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články